Mircea Brânduşă. Se spune că omul sfinţeşte locul. Personalitatea acestuia îşi pune amprenta definitiv în comunitatea unde trăieşte. Lucru valabil şi pentru Lică Voicu, primarul comunei Independenţa.
„Obiectivul nostru principal este o administraţie orientată spre locuitori, ceea ce înseamnă că nevoile şi cerinţele lor, problemele comunei şi soluţiile ce se impun reprezintă priorităţi importante. Dorim să contribuim la dezvoltarea comunităţii, oferind sprijin tuturor investitorilor ce vor prezenta interes pentru realizarea acestui obiectiv. Numai împreună vom face din comuna noastră una europeană”, spunea la începutul discuţiei, primarul Voicu.
Tranzitând comuna Independenţa veţi descoperi un loc în care istoria a împletit secole de convieţuire în linişte şi bunăstare a celor 3.453 de locuitori din care, aproximativ 150 romi. Casele şi monumentele religioase sunt dovada credinţei şi hărniciei străbunilor celor care trăiesc aici, iar prezentul şi viitorul sunt reprezentate de diversitatea serviciilor prin care autorităţile şi întreprinzătorii locali asigură cele necesare unei localităţi în plină dezvoltare.
„Atragerea de fonduri a reprezentat pentru administraţia publică locală din Independenţa şansa de a se dezvolta şi moderniza rapid, motiv pentru care, în cei aproximativ 2 ani de când mă aflu la conducerea primăriei, am realizat un număr cât mai mare de proiecte cu scopul de a maximiza şansele de finanţare. Până în prezent, am reuşit finalizarea lucrărilor de reparaţii şi pietruire a străzilor în satele Vişinii şi Potcoava; instalarea unui sistem stradal de supraveghere video a sediului primăriei; instalare centrală termică sediu primărie; finalizare lucrări de reparaţii şi modernizare dispensar uman, sat Independenţa – tâmplărie termopane, pavele exterioare; finalizare reparaţii curente şi modernizări la Bisericile din satele Vişinii (pictură bisericească), Potcoava (instalare centrală termică), Independenţa (mentenanţă); plantarea a 200 arbuşti ornamentali pe spaţiile verzi; înfiinţare echipă fotbal.”
După ce a rezolvat problemele esenţiale ale comunei, primarul Voicu şi-a îndreptat atenţia către aspectele sociale care îi privesc pe locuitorii comunei Independenţa. Şi-a propus ca elevii din cele 3 sate, Independenţa, Potcoava şi Vişinii, să înveţe în condiţii civilizate în şcolile şi grădiniţele din fiecare localitate. Acestea necesitau lucrări de reabilitare, aşa încât, în primul an de la instalarea sa în funcţie, s-a ocupat de renovarea lor, dotându-le totodată la standarde demne de vremurile în care trăim. „Anul acesta, din cei 507.000 lei alocaţi pentru investiţii, Şcoala şi Grădiniţa din satul Independenţa vor fi dotate cu centrale termice, grupuri sanitare interioare, magazie de lemne şi sursă de apă potabilă curentă”. La baza acestei dezvoltări stă în primul rând faptul că Independenţa este o comună situată în imediata apropiere a oraşului Călăraşi.
Pe raza acesteia îşi desfăşoară activitatea o serie de unităţi economice, dintre care cea mai importantă este Agrozootehnica Independenţa. Aceasta contribuie substanţial la dezvoltarea comunei atât prin locurile de muncă pe care le oferă localnicilor, cât şi prin taxele şi impozitele care atârnă greu în visteria primăriei.
„Când oamenii au încredere în tine, este important să le promiţi atât cât ştii că poţi realiza”, afirmă primarul Voicu. Aşa încât, de la bun început, a ţinut să rezolve problema fondului financiar, o prioritate pentru locuitori. Conform Legii 165 (legea cadastrală) a trecut la identificarea suprafeţelor de teren nearondate locuitorilor sau agenţilor economici, astfel încât problemele ce ţineau de dreptul de proprietate sunt rezolvate în mare parte: toată lumea ştie unde are pământul, astfel încât să-l poată lucra, da în arendă sau înstrăina. Cele 103 ha de teren arabil, care servesc ca izlaz comunal, au fost puse la dispoziţia crescătorilor de animale pentru închiriere. În avalanşa de orăşeni dornici să dea oricât pentru un trai tihnit, dar nu prea departe de civilizaţie, comuna dispune de foarte puţin teren agricol, agricultura fiind principala ocupaţie a locuitorilor. „Codenii”, cum le spune dl. primar, au fost dintotdeauna gospodari şi au avut de muncă. Mulţi dintre locuitori se ocupă cu creşterea animalelor şi cultivarea terenului agricol din proprietate cu legume sau vie. Dacă mai are o nemulţumire, aceea ar fi că nu reuşeşte să-i convingă pe tineri să-şi construiască case în satele comunei pentru a spori numărul locuitorilor.
„Prin programele guvernamentale şi din fonduri europene vom depune eforturi pentru a implementa câteva proiecte care au ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale locuitorilor: înfiinţare alei pietonale sat Independenţa; reabilitare străzi în sat Potcoava prin lucrări de pietruire; modernizare străzi sat Independenţa prin asfaltarea celor de interes local; construire parc sat Vişinii”. Primarul Voicu a luat în calcul şi înscrierea în campionat a echipei de fotbal din satul Potcoava, lucru pentru care asigură mentenanţa bazei sportive existente în localitate.
Fiind un tip foarte activ, se declară încântat de comuna al cărui primar este, pe care singur o caracterizează drept una aflată într-o dinamică continuă. Vecinătatea cu oraşul Călăraşi face ca localnicii comunei să aibă un standard de viaţă ridicat, pe care fac tot posibilul să şi-l păstreze, iar acolo unde poate, dl. primar Voicu încearcă să le întindă o mână de ajutor. „Funcţia de primar presupune o activitate care îmi face plăcere. Nu îmi permit să stau degeaba, să fiu doar beneficiarul salariului. Mă implic foarte mult şi consider că trebuie să-mi fac datoria faţă de toţi locuitorii comunei, cărora le transmit pe această cale multă sănătate.”