marți, noiembrie 26, 2024
AcasăFAPT DIVERSLiviu Dragnea: "În urma regionalizării nu se va desfiinţa niciun judeţ, nu...

Liviu Dragnea: „În urma regionalizării nu se va desfiinţa niciun judeţ, nu se vor schimba buletine sau actele maşinii”

- Advertisement -

Niciun judeţ nu se desfiinţează în urma regionalizării, iar cetăţenii nu vor trebui să-şi schimbe actele de identitate, actele de proprietate sau cele ale maşinii, a declarat, miercuri, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea. ”Nu se desfiinţează niciun judeţ, niciun consiliu local, toate autorităţile locale rămân, apare acest nivel al regiunii ca autoritate administrativ-teritorială”, a precizat Dragnea, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul MDRAP.

Potrivit acestuia, în urma regionalizării va fi redusă şi birocraţia pentru că fiecare cetăţean, companie sau structură care va avea nevoie de un act va merge la structurile care există şi acum şi totodată nu va fi nevoie ca cineva să se deplaseze la Bucureşti. Totodată, cheltuielile de personal prin procesul de descentralizare se vor diminua în condiţiile în care este posibil ca angajaţii din deconcentrate care se află acum în subordinea ministerelor care vor trece în subordinea autorităţilor locale sau regionale să fie mai mic.

Ministrul Dezvoltării a reafirmat că nu se poate vorbi de capitala unei regiuni, pentru că, strict vorbind, capitala este sediul puterii de stat. ”Or noi discutăm de regiuni administrative în cadrul unui stat unitar. Reşedinţa este termenul corect, reşedinţa este sediul unei autorităţi administrative judeţene sau regionale în cadrul unui stat unitar, aşa cum va rămâne România. Capitalele ţin de federalizare şi nu agreem şi nu susţinem această noţiune, iar reşedinţa ţine de regionalizare”, a arătat Dragnea.

În ceea ce priveşte reşedinţa sau reşedinţele viitoarelor regiuni, o primă propunere care ar putea fi pusă în practică după finalizarea tuturor analizelor, studiilor şi dezbaterilor se va referi la ideea generală ca în fiecare judeţ să existe o reşedinţă cu o anumită competenţă într-un domeniu.

”În acest moment nimeni nu ştie câte regiuni vor rezulta în urma acestui proces de analiză, nici unde vor fi reşedintele viitoarelor regiuni şi sfătuiesc pe toată lumea care va discuta despre acest proiect să nu încerce să joace la această loterie 8 din 42 pentru că s-ar putea să tragă nişte numere necâştigătoare”, a spus Liviu Dragnea. În ceea ce priveşte dimensiunea regiunilor, Dragnea a arătat că judeţul este foarte aproape de comunităţile locale şi suficient de aproape pentru a înţelege nevoile acestora, dar că este mult prea mic pentru a derula proiecte de investiţii de mare anvergură strict necesare pentru dezvoltarea regiunilor.

„Guvernul are imaginea de ansamblu şi poate genera această dezvoltare importantă şi proiecte de anvergură, dar este mult prea departe pentru a şti exact care sunt nevoile şi problemele locale. Din acest motiv, palierul optim, dimensiunea optimă o reprezintă regiunea, astfel încât viitoarele regiuni din România să fie suficient de mari pentru a putea determina, implementa proiecte de dezvoltare de mare anvergură, dar să fie şi suficient de mică pentru a nu se îndepărta prea mult de problemele locale”, a adăugat acesta.

În ceea ce priveşte procesul de regionalizare, Liviu Dragnea a dat asigurări că nimeni nu pierde nimic, România câştigă, niciun cetăţean nu va trebui să facă un drum în plus, nu va suporta costuri în plus, după finalizarea procesului de regionalizare , dimpotrivă, nicio competenţă de la niciun judeţ nu va fi luată.

În schimb, competenţe care aparţin în prezent Guvernului vor fi transferate la judeţe şi după caz la nivelul autorităţilor locale. „Nu se plătesc alte taxe, nu se schimbă buletine, alte acte de identitate, actele maşinii, documente de proprietate”, a subliniat ministrul Dezvoltării Regionale.

În ceea ce priveşte calendarul procesului de regionalizare/descentralizare, ministrul Dragnea a enumerat trei procese principale care trebuie să meargă în paralel: revizuirea Constituţiei necesar pentru implementarea actelor normative care vor ieşi în urma dezbaterilor, cu referendum în septembrie – octombrie, procesul de regionalizare – dezbateri, analize publice, propuneri de soluţii finale, respectiv descentralizarea administrativă.

„Nu începem cu rezultatul final, cu desenul regiunii şi cu locaţia viitoarelor reşedinţe, ci unul dintre cele mai importante obiective ale procesului de regionalizare îl reprezintă dezvoltarea echilibrată a acestei ţări”, a susţinut ministrul Dezvoltării.

Sursa AGERPRES

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite