marți, octombrie 29, 2024
AcasăACTUALLucrările Comisiei pentru Agricultură, la Călăraşi

Lucrările Comisiei pentru Agricultură, la Călăraşi

- Advertisement -

Nini Săpunaru: „Avantajul lucrărilor comisiei în teritoriu este că putem găsi problemele direct în teren”

Rodica Dohot. Comisia pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice a Camerei Deputaţilor a desfăşurat miercuri, 16 octombrie 2013, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Călăraşi lucrările şedinţei, eveniment la care au fost invitaţi să participe fermieri, agricultori, reprezentanţi ai asociaţiilor agricole care desfăşoară activităţi cu specific agricol sau conexe activităţilor agricole, eveniment unde au avut ocazia să formuleze interpelări, să adreseze întrebări sau să solicite lămuri cu aspecte de natură a le simplifica sau reglementa activitatea.

Lucrările au început la ora 11,00 şi s-au finalizat cu susţinerea unei conferinţe de presă aproape de ora 14.00. Pe ordinea de zi s-a aflat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.20/2013 privind reglementarea unor măsuri necesare derulării proiectelor cu finanţare nerambursabilă din PNDR, Camera Deputaţilor fiind decizională, dar s-a discutat şi despre noua politică agricolă comună şi posibilităţile de finanţare de la bugetul de stat, stadiul aplicării PNDR precum şi previziunile pentru PNDR-ul 2014 – 2020.

La dezbateri au fost prezenţi Nini Săpunaru, preşedintele comisiei, Liviu Harbuz şi Marin Anton, vicepreşedinţi, deputaţii de Călăraşi Valeriu Steriu, Aurel Niculae şi Vasile Iliuţă alături de alţi membrii ai comisiei, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu, directorul general APDRP, George Turtoi, directorul general al APIA, Dorel Benu, Răducu Filipescu, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi alături de cei doi vicepreşedinţi, Ion Ştefan şi Bogdan Geogescu, subprefectul Cornel Coman, deputatul Daniel Florea, dar şi senatorul Liviu Tomoiagă. Nu au lipsit nici directorii unor instituţii aflate în subordinea Ministerului Agriculturii şi câţiva primari din judeţ.

Preşedintele comisiei, Nini Săpunaru, a adus în discuţie introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege privind reorganizarea Ministerului Agriculturii, proiect care a fost amânat pentru luni, 21 octombrie, întrucât necesită discuţii mai amănunţite.

Şedinţa a continuat cu luări de cuvânt în plen ale invitaţilor, discuţii purtându-se şi pe marginea subvenţiilor la motorină, formarea camerelor agricole, probleme legate de implementarea proiectelor cu finanţare europeană, fermierii prezenţi primind răspunsurile din partea membrilor comisiei.

La finalul lucrărilor comisiei a fost susţinută o conferinţă de presă, unde, preşedintele Comisiei pentru Agricultură, Nini Săpunaru, a explicat necesitatea de a se face aceste şedinţe în teritoriu, mai ales în acele zone unde au precădere proiectele dezbătute.

„Există o lipsă de substanţă şi de imagine a Parlamentului. Noi oricum lucrăm, oricum avem multe probleme. De când sunt preşedintele acestei comisii nu cred că a fost vreo zi fără asociaţii prezente la comisii. Nu există săptămâna fără astfel de întâlniri. În aşa condiţii am zis, hai să mergem în teritoriu, să facem întâlniri. Am fost la Tulcea, Botoşani, Focşani. Am fost la Asociaţia Apicultorilor, miercurea viitoare mergem la Buzău, urmează să dezbatem Codul Silvic şi unde altundeva decât la Piatra Neamţ? Ne ducem acolo şi-l finalizăm. Care e avantajul? Găsim problemele direct din teren, poate sunt chestiuni pe care nu le aflăm sau le aflăm în procesul legislativ şi dacă sunt proaspete, urmează să le rezolvăm. Sunt multe chestiuni şi vă dau un exemplu. După o discuţie cu LAPAR-ul care a deranjat, că a scăzut peste noapte, s-a format un grup de lucru condus de domnul Daia, pentru că dânsul a creat acel sistem cu certificatele de depozit şi cu cei de la Minister să vedem cum îl facem să funcţioneze şi mai bine. Trebuie să existe soluţii ca să menţinem preţul la grâu. Grâul care a reieşit nu ne-a ajutat, că s-a vândut în afara nu cu 130, ci cu 190. Pur şi simplu o grupare de cinci mari firme transnaţionale ne-a monopolizat şi omorât tot în toamna asta. Va trebui să fim pregătiţi şi să începem să discutăm încă de pe acum”, a menţionat Nini Săpunaru.

Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu, s-a arătat nemulţumit de faptul că foarte puţini agricultori călărăşeni au fost prezenţi la eveniment. Acesta şi-a exprimat dorinţa ca şedinţa Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice a Camerei Deputaţilor de la Călăraşi din această săptămână să se repete în luna ianuarie a anului 2014, viitoarea întâlnire trebuind a fi mult mai bine promovată.

 

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite