marți, octombrie 29, 2024
AcasăACTUALMajorarea salariului minim trebuie transmisă în Revisal până pe 25 iulie

Majorarea salariului minim trebuie transmisă în Revisal până pe 25 iulie

- Advertisement -

Salariul minim brut a crescut la 1 iulie de la 850 de lei la 900 de lei, iar acest lucru nu a adus doar cheltuieli în plus pentru angajatori, dar şi o obligaţie suplimentară.

Mai exact, angajatorii care vor opera această modificare prin încheierea de acte adiţionale la contractele de muncă, vor trebuie să transmită majorarea salariului minim în Registrul de Evidentă a Salariatior (Revisal) până cel târziu pe 25 iulie. În cazul în care nu îndeplinesc această obligaţie, atunci angajatorii ar putea fi sancţionaţi de inspectorii de muncă cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 8.000 de lei.

Conform HG nr. 871/2013, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 703 din 15 noiembrie 2013, salariul minim pe economie a crescut din 1 iulie, la 900 lei pe lună.

“Începând cu data de 1 iulie 2014, salariul de bază minim brut pe ţara garantat în plata se stabileşte la 900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună în anul 2014, reprezentând 5,357 lei/oră”, se menţionează în actul normativ citat.
Aceasta este cea de a doua majorare operată de Executiv în acest an, după ce la 1 ianuarie salariul minim pe economie a crescut la 850 de lei lunar, de la 800 de lei lunar.

Atenţie! Angajatorii care stabilesc salarii mai mici decât cel minim risca amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 lei.

Majorarea salariului minim din 1 iulie presupune cheltuieli suplimentare pentru angajatori. Mai exact, aceştia plătesc în plus din această lună 64 de lei lunar, pentru fiecare angajat plătit cu minimul pe economie.

Mai mult decât atât, angajatorii sunt obligaţi să raporteze în Registrul de Evidentă a Salariatior această creştere salarială. Pentru a realiza acest lucru, firmele pot să întocmească un act adiţional sau o decizie colectivă, însă legislaţia în vigoare este neclară.

Astfel, Andreea Păun, Payroll, Supervisor la Accace, a explicat într-un articol mai vechi publicat de AvocatNet.ro că angajatorii trebuie să întocmească acte adiţionale pentru fiecare salariat, aceasta fiind soluţia cea mai puţin riscantă în cazul unui control din partea inspectoratelor teritoriale de muncă.

De aceeaşi părere au fost şi reprezentanţii Inspecţiei Muncii, contactaţi anul trecut de AvocatNet.ro. Aceştia ne-au declarat la momentul respectiv că nicio modificare în Revisal nupoate fi operată de la sine, ci trebuie să fie făcută în baza unui document justificativ.

Sursele citate au mai spus la acea dată că, dacă firma are un număr mic de salariaţi, majorarea salariului ar trebui făcută prin act adiţional pentru fiecare salariat încadrat cu salariul minim pe economie. În schimb, dacă există mai mulţi angajaţi, documentul justificativ pentru operarea în Revisal poate fi şi o decizie colectivă care să îi includă pe toţi angajaţii al căror salariu trebuie majorat.

În funcţie de documentul justificativ pe care firmele îl vor întocmi şi pe baza cărora vor opera modificările în Revisal, vor trebui să respecte şi un termen limită pentru actualizarea informaţiilor în Revisal.

Astfel, dacă angajatorii aleg varianta actelor adiţionale, atunci modificarea salariului minim în Revisal trebuie înregistrată în Revisal în maximum 19 zile lucrătoare, adică până în 25 iulie 2014, având în vedere prevederea de la art.17 alin.5 din Codul muncii: „Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă (salariul este unul dintre elementele vizate – n.red) impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariţiei modificării”.

 

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite