miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăACTUALITATEManagerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Călăraşi, Mihai Nistor, faţă în faţă...

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Călăraşi, Mihai Nistor, faţă în faţă cu presa călărăşeană

- Advertisement -

Aproape toate secţiile din spitalul de la Călăraşi au fost acoperite de medici specialişti

Rodica Dohot. Situaţia medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi pare a intra pe făgaşul normal. Mihai Nistor, managerul spitalului, a declarat într-o întâlnire cu presa că aproape toate specialităţile sunt acoperite de cel puţin câte un medic specialist pe secţie, paşii făcuţi în acoperirea cu doctori pe aproape toate specialităţile fiind destul de rapizi faţă de termenul limită impus de preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu George Filipescu şi anume noiembrie 2013. Imediat după examenul de rezidenţiat din perioada imediat următoare, managerul Nistor este de părere că se va acoperi şi secţia de urologie.

„Chiar ne dorim să reuşim să angajăm o familie de medici anatomopatologi, primăria ne va ajuta cu locuinţă, soţia a reuşit să ia un examen şi vrem să îl angajăm şi pe soţul doctoriţei care este tot medic anatomopatolog, chiar este o mare realizare dacă reuşim. În rest, am reuşit să acoperim tot ce aveam deficitar, neurologia, cardiologia şi neonatologia.”, declară Nistor.

 

Din multitudinea de solicitări, spitalul a primit banii pentru monitoarele vitale

Cu privire la ultimele achiziţii de aparatură medicală, Mihai Nistor a spus că solicitări la Consiliul Judeţean s-au făcut, iar unele cereri chiar au fost rezolvate. Spitalul a primit banii pentru achiziţionarea de monitoare pentru semnele vitale care se vor monta pe secţia cardiologie, o secţie nou reabilitată, iar o parte vor fi montate pe ATI.

 

Se are în vedere externalizările unor servicii exitând propuneri cu mai multe variante

Mihai Nistor a mai discutat despre posibilitatea externalizării unor servicii. S-a vorbit despre o viitoare externalizare a serviciilor de curăţenie, pază, spălătorie şi masă. Managerul Nistor a precizat vis-a-vis de acest lucru faptul că, dacă serviciile vor fi externalizare, iar locurile de muncă aferente se desfiinţează, automat firma care va câştiga licitaţia pentru prestarea acestor servicii este obligată să angajeze personalul care a lucrat pe aceste posturi.

În ceea ce priveşte externalizarea serviciilor de laborator acestea trebuie să obţină în primul rând avizul consilierilor judeţeni şi forma de externalizare, concesionare sau asociere. Fiecare variantă poate avea profituri sau pierderi diferite, aici trebuid a se lua în considerare forma cea mai productivă din punct de vedere financiar pentru spital. Prin externalizarea serviciilor de laborator se doreşte o mai bună supraveghere a activităţii întrucât în forma în care este în prezent activitatea nu poate fi controlată. Mihai Nistor a precizat că se doreşte cu prioritate să fie propuse spre externalizare serviciile de curăţenie întrucât personalul este insuficient, holurile în special nefiind curăţate şi igienizate niciodată în ultimii 2 ani.

„Ştiu că este mizerie. Am văzut pe holurile spitalului şi cuiburi de rândunici. Dar faptul că personalul administrativ este mic şi există şi concediile, ăsta este chiar un motiv serios să propunem externalizarea acestui serviciu”, a mai declarat Mihai Nistor.

 

Pe secţia pediatrie se doreşte să existe rezerve de lux

În perioada imediat următoare Mihai Nistor are în vedere să facă pe secţia pediatrie unul sau mai multe saloane cu confort sporit, unde solicitanţii pot opta pentru aceste condiţii de lux contracost. Pentru început se vor face 2 saloane cu câte 2 locuri, urmând ca din banii proveniţi în urma acestor servicii să se îmbunătăţească toată secţia.

 

Până la finele acestui an spitalul din Călăraşi va avea lifturi noi

Nu numai partea de curăţenie şi igienizare este în atenţia managerului dar şi schimbarea lfturilor din cadrul spitalului. Având în vedere că lifturile au o vechime de peste 30 de ani, Consiliul Judeţean a alocat bani din buget special pentru montarea de lifturi noi. Mihai Nistor a făcut precizarea că s-a demarat procedura de licitaţie, urmând ca treaba să fie terminată până la finele acestui an.

 

Pacienţii care îşi cumpără singuri medicamentele pot face cerere pentru a li deconta banii de către spital

„Din socotelile noastre ar trebui să avem circa 3 miliarde de lei vechi pe lună numai pentru medicamente. Bugetul la ora actuală este undeva între 1,2 şi 1,5 miliarde şi o să scadă în continuare pentru că din aceşti bani încercăm să mai luăm nişte aparatură”, spune Nistor.

Aceeaşi sursă a mai precizat faptul că orice pacient asigurat care se prezintă la spitalul din Călăraşi şi este tratat cu medicamentele cumpărate de el, asta în condiţiile în care nu există pe stocul spitalului în acel moment, ar trebui să ştie că poate face o cerere pentru decontarea sumei cu care şi-a achiziţionat singur tratamentul prescris de medicul din spital. Teoretic, legea în acest sens există şi spitalele ar trebui să deconteze toate medicamentele cumpărate de pacienţi, asta în maxim o lună de zile, dar practic 99% din cazuri nu ştiu că există această posibilitate.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite