Într-o postare pe pagina personală de facebook, candidatul PNL la Primăria Lehliu Sat, prof. Marian Călinoiu, răspunde la o serie de afirmaţii făcute de actualul primar al comunei, Nicolae Matei, în numărul trecut al ziarului Obiectiv de Călăraşi.
În replică, răspunsuri punctuale pe marginea articolului publicat in ziarul „Obiectiv de Călăraşi” din 15-21 aprilie 2016:
1. De ce a fost nominalizat Marian Călinoiu de către organizaţia judeţeană a PNL la candidatura de primar al comunei Lehliu:
-având în vedere situaţia juridică a primarului Matei Nicolae, aflat încă sub control judiciar, P.N.L.Călăraşi a hotărât să efectueze în cele două localităţi ale comunei un sondaj de opinie pe un eşantion de 100 locuitori;
-acest sondaj a fost prezentat într-o şedinţă convocată de Organizaţia judeţeană a PNL la Lehliu-Gară, şedinţă la care au participat majoritatea consilierilor locali si primarul Matei Nicolae; rezultatele sondajului nu au convenit dlui primar, motiv pentru care, la cererea dumnealui, s-a hotărât efectuarea celui de-al doilea sondaj (pe care a omis să-l mai plătească) pe un eşantion de 400 de persoane;
-deoarece din rezultatele celui de-al doilea sondaj, pe primul loc în opţiunea votanţilor PNL din comună a ieşit Marian Călinoiu şi prin prisma Codului de Etică adoptat de PNL la nivel naţional, organizaţia judeţeană a PNL a decis nominalizarea lui Marian Călinoiu la candidatura primăriei Lehliu;
-aşadar „puciul organizat de veri, fini şi alte grade de rudenie organizat de M.Călinoiu” – cum afirmă dl. Matei, este o minciună.
2. „Înfiinţări de posturi la Primărie, spitalul Săpunari, viceprimar…”
-la cea de-a doua şedinţă a Organizaţiei locale PNL Lehliu, în prezenţa unor membri ai O.J. PNL Călăraşi, a fost invitat şi dl. Motică Nicolae (exclus din PSD). Acesta a fost singurul care a condiţionat venirea sa pe listele PNL de obţinerea unor funcţii: nominalizare pentru viceprimar (refuzată de toţi consilierii locali, propunerea noastră fiind dl. Ticu Streja) sau manager la spitalul din Săpunari (refuzată categoric de către toţi cei prezenţi);
-drept urmare, dl. N.Motică a „migrat” la ALDE, alături de dl. N.Matei, încercând probabil să „vâneze” alte funcţii sau avantaje personale.
3.Taxe, impozite, terenuri:
-atunci când am cerut reactualizarea bazei de impozitare, ne-am referit la o evidenţă clară a terenurilor agricole, păşunilor şi a altor construcţii, pentru a nu mai exista suspiciuni în legătură cu cine munceşte terenul aflat în proprietatea primăriei, certuri între crescătorii de animale pe păşuni sau pe grajdurile fostelor C.A.P.-uri din cele două localităţi;
-se pare că dl.primar se scuză că este nevinovat, acuzându-i doar pe contabilul şi pe casierul Primăriei, fluturându-le prin faţă cetăţenilor două foi A4, dar uită să ne spună în materialul din ziar unde sunt miliardele lipsă constatate în urma controlului Curţii de Conturi şi de ce se află încă sub control judiciar.
4. P.U.Z.-uri, Proiect lotizare, salubritate
-aşa cum a prezentat în fotografii PUZ-ul şi proiectul de lotizare, dl. Matei Nicolae putea să pună în facsimil şi contractul cu S.C. Eco Salubris S.A; dar locuitorii cunosc faptul că de ani de zile nicio societate în domeniul salubrizării nu operează pe raza comunei sau la alte instituţii (singurele care au contracte sunt Spitalul Săpunari, S.C. Iulia Agroserv SRL şi Ciproma SA);
-locurile de casă pentru tineri au fost transformate în teren agricol, aşa că banii plătiţi pentru „Proiect lotizare terenuri case” au fost cheltuiţi degeaba.
5. Infrastructură, proiecte:
-refacerea şi dotarea şcolilor şi grădiniţelor din comună s-au realizat prin proiectul la nivel naţional numit Proiectul pentru Învăţământul Rural (PIR) şi din fonduri alocate de Consiliul Judeţean, dlui primar revenindu-i doar meritul de a cheltui aceste sume;
-în legătură cu cele 5 miliarde aflate în fondul de rulment al Primăriei, am hotărât împreună cu ceilalţi consilieri locali, ca aceşti bani să fie cheltuiţi după alegerile locale din data de 5 iunie 2016, de către viitorul primar şi Consiliul local al comunei, şi nu în ultimele 3 luni de mandat, fără proiecte aferente (vezi lucrări la Căminul Cultural); menţionez că o parte din aceşti bani puteau fi folosiţi pentru achitarea unor datorii vechi ale primăriei către furnizorii cu care s-au derulat contracte: 1,9 miliarde lei vechi pentru modernizarea iluminatului public, instalaţii luminoase stradale din perioada sărbătorilor de iarnă etc.
– a te fotografia în acest moment la staţia de pompare a apei, când aceasta a fost preluată de către o societate care a mărit preţul metrului cub de apă şi ştiind că racordarea populaţiei la reţeaua de apă potabilă a plecat de la 11,5 milioane lei vechi pentru o gospodărie, cred că nu constituie decât un minus pentru dl.primar Matei Nicolae.
6. „Liste de consilieri, trădări…”
Vreau să-i reamintesc dlui primar că eu am fost primul şi ultimul care am rămas lângă el, având în vedere situaţia în care se află. Iată cum motivez aceste lucruri:
-în anul 2000, când a candidat la Primăria Lehliu din partea UFD şi când a obţinut două mandate de consilier, Călinoiu-în calitate de consilier PNL, l-a susţinut să devină viceprimar;
-încă de anul trecut se ştiau anumiţi candidaţi pentru primăria Lehliu: I. Stan – acum de la PSD, aflat în 2012 pe listele de consilieri PNL; ca urmare, şi alţi consilieri PNL au „migrat” la PSD – din cauza gradelor de rudenie cu acesta (M.Eftimie, V.Dragomir); viceprimarul L.Manea, ales PNL în trei mandate, a ales să candideze independent. În situaţia dată şi urmare a situaţiei create după controlul efectuat la primărie, ceilalţi consilieri locali PNL: I.Stoian, T.Streja, M. Duţă şi eu am înştiinţat O.J. PNL Călăraşi pentru a rezolva în mod democratic candidatura PNL la Primăria Lehliu.
7.Sport
Se pare că dl. primar Matei a uitat cum se lăuda în faţa celorlalţi colegi din alte localităţi cu echipa de fotbal, ocupantă ani buni a locurilor fruntaşe în clasamentul AJF Călăraşi şi că unul dintre jucătorii autohtoni –Bogdan Antonache, promovat la echipa de fotbal „Steaua”Lehliu, a ajuns divizionar A.
Personal, nu voi mai da curs acestui gen de provocări sau diversiuni, indiferent din partea cărui contracandidat vin.
În încheierea acestui material, am speranţa că locuitorii celor două sate vor discerne ce este adevărat şi ce este minciună, iar la alegerile din iunie 2016 vor investi în funcţia de primar pe omul care să-i reprezinte oferindu-le transparenţă, implicare şi corectitudine.
Marian Călinoiu