În perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil, este necesară intensificarea acţiunilor de supraveghere şi control pentru verificarea respectării condiţiilor de igienă, motiv pentru care veţi dispune măsuri suplimentare concentrate asupra modului în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică carnea de porc destinată consumului uman, precum şi alte produse de origine animală.
În baza unui program de lucru aprobat de către directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Calarasi se vor constitui echipe mixte intrainstituţionale care vor verifica, în perioada 15.12.2013 – 31.12.2013, modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum şi din unităţile de alimentaţie publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.
Controalele oficiale vor urmări, în principal, următoarele aspecte:
– condiţiile sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor care comercializează produse de origine animală, care au fost autorizate/înregistrate sanitar veterinar, precum şi a mijloacelor de transport al produselor de origine animală;
– condiţiile de depozitare a produselor de origine animală;
– provenienţa alimentelor de origine animală sau care conţin produse de origine animală, a modului în care sunt manipulate şi expuse la vânzare; prezenţa, după caz, a vitrinelor frigorifice care să menţină o temperatură corespunzătoare şi care să evite contaminarea produselor;
– cerinţele referitoare la marcarea cărnii şi identificarea produselor de origine animală, în special prezenţa mărcii de sănătate pe carcasele, semicarcasele şi sferturile de caracase provenite de la porcine şi existenţa, după caz, a certificatului de sănătate pentru carne;
– cerinţele referitoare la marcarea produselor de origine animală;
– cerinţele referitoare la etichetarea produselor de origine animală;
– condiţiile de funcţionare a unităţilor înregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentaţiei publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive, precum şi a pieţelor agroalimentare în care se comercializează produse de origine animală;
– interzicerea tăierii animalelor în scopul comercializării cărnii sau a produselor rezultate pentru consum public, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar;
– interzicerea comercializării produselor de origine animală în alte locuri decât cele autorizate/ înregistrate sanitar veterinar;
– verificarea existenţei echipamentelor şi a aparaturii necesare efectuării examenului trichineloscopic în unităţile din structura DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti;
– aplicarea dispoziţiilor privind sacrificarea porcilor proveniţi din gospodăriile populaţiei în abatoarele autorizate sanitar veterinar, unde sunt efectuate controale veterinare ale animalelor vii şi a cărnii provenite de la acestea, în conformitate cu prevederile legale privind condiţiile sanitar-veterinare care trebuie respectate la mişcarea suinelor vii pe teritoriul României.
O atenţie deosebită se va acorda asupra modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în târgurile organizate pentru vânzarea animalelor vii precum şi cele organizate periodic de autorităţile locale în vederea comercializării produselor alimentare de origine animală tradiţionale, fiind efectuate controa.e oficiale sanitare veteribare in zilele in care se desfasoara actiuni de comercializare animale vii in tragurile autorizate sanitar veterinar Calarasi, Budesti cat si controiale in trafic privind comnercializarea de animale vii in locuri neautorizate sanitar veterinar.
Totodată, la nivelul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Calarasi, al Circumscriptiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al Circumscripţiilor Sanitare Veterinare Zonale va fi asigurată permanenţa, va fi afişat programul de lucru, locaţiile de pe raza judeţului unde poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinellei spp. din carnea de porc, precum şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect/neconformitate cu privire la aplicarea normelor sanitar veterinare.
– DSVSA Calarasi in perioada 02.12.2012 – 06.12.2012 a organizat instruiri ale medicilor veterinari zonali si din CSV concesionate cu privire la efecuarea examenului pentru decelarea trichinei;
– orice suspiciune de infestatie cu Trichinella spp. constatata de catre medicii veterinari concesionari, va fi confirmata sau infirmata, dupa caz, de catre LSV Calarasi;
– in cazuri pozitivela Trichinellaspp. masurile vor fi luate de catre medicii veterinari zonali impreuna cu inspectori ai DSVSA Calarasi.
– efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu, din gospodăriile populaţiei este obligatoriu; acesta se efectueaza contracost la nivelul cabinetului medical veterinar de pe raza teritorial administrativa
– neefectuarea examneului trichineloscopuic al carnii de porc este un riscu major de îmbolnăvire de trichineloză la care se supun consumatorii care achiziţionează şi consumă carne de porc comercializată clandestin, provenită din surse necunoscute sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar;
Şi carnea de vanat – mistret se supune obligatoriu examenului trichineloscopic
– carnea de vanat salbatic (mistret) se poate comercializa pentru consum uman numai daca au fost afluite catre centre de colectare vanat (Manastirea, Calarasi, Natural Hunting, Sohatu) unde s-a efectuat examenul postmortem si au fost recoltate probe pentru efectuarea analizlor pentru decelare trichina si PPC; admiterea in consum se face dupa comunicarea rezultatelor prin buletinele de analiza cu rezultat negativ.
Medicii veterinari oficiali care asigura supravegherea sanitara veterinara a pietelor agroalimentare in care producatorii particulari expun spre vanzare produse sau alimente de origine animala, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt insotite de documente care sa ateste provenienta acestora si a alimentelor care in urma controlului sanitar veterinar au fost declarate necorespunzatoare. Se va interzice comercializarea produselor si a alimentelor de origine animala in spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare.
În cazul în care, cu ocazia controalelor oficiale sunt identificate neconformităţi, se va dispune aplicarea de măsuri în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare, respectiv retragerea/confiscarea produselor alimentare, sancţionarea contravenţională, suspendarea sau interzicerea activităţii unităţilor, impunera unor măsuri urgente de igienizare a spaţiilor şi locurilor respective etc