Mircea Brânduşă. Conduce comuna de 22 de ani fără întrerupere, fără sa ţină cont de culoarea politică şi principiile conducerii judeţului. Este vorba de Mihail Penu, alesul comunei Chiselet, aflat la cel de-al şaselea mandat în exerciţiu, care în aproape un sfert secol a trecut cu bine prin toate fazele administraţiei locale.
Este fiu al satului, cu bunici şi străbunici, familist convins, de profesie agronom, a lucrat la C.A.P. – ul local, unul din cele mai mari din judeţ, unde a desfăşurat o activitate fructuoasă până în 1996. Conştient de ce poate, la 26 de ani a intrat în politică şi în vara lui 1994 a candidat la funcţia de primar, câştigând alegerile din primul tur cu un slogan simplu ,,În slujba cetăţeanului”. Restul e istorie, a mai bifat încă 4 mandate, toate din primul tur cu un procent de peste 70% din sufragii. Rezultatele performanţelor sale pot fi văzute în cele mai importante schimbări care au marcat comuna Chiselet, de-a lungul timpului, atât în plan administrativ cât şi social – economic. În materialul de mai jos, Mihail Penu oferă detalii interesante despre activitatea administraţiei publice locale din Chiselet.
Rep: Domnule Penu, vă mai aduceţi care au fost motivaţiile care v-au determinat să candidaţi la funcţia de primar la acea vreme?
M.P.: Cel mai important argument a fost acela că locuitorii aveau despre mine formată o părere de bun gospodar. Mereu am crezut în mine şi atunci am considerat că e momentul optim să exploatez potenţialul care l-am acumulat în câmpul muncii, în folosul comunităţii în care m-am format ca om.
Rep: Sunteţi cel mai longeviv primar din istoria comunei, spuneţi-ne câteva realizări pentru care credeţi că veţi rămâne în conştiinţa locuitorilor din Chiselet?
M.P.: Sunt foarte numeroase şi toate importante, care la vremea implementării lor au schimbat în bine viata concetăţenilor mei… Infrastructura rutieră, educaţională, economia, cultura, aspectul social, toate au fost îmbunătăţite în mandatele scurse.
Rep: Revenind la prezent, ce ne puteţi spune despre activitatea primăriei din punct de vedere administrativ, economic şi social?
M.P.: Administrativ, lucrurile stau bine, funcţionarii primăriei reuşesc să ofere cetăţenilor comunei cele mai bune servicii. Există o colaborare foarte bună între aparatul administrativ al primarului, consilierii locali şi viceprimarul Tudorel Fotin. Din punct de vedere economic, anul 2016 a fost un an în care până la acest moment nu avem restanţe către salariaţi, ne-am onorat plăţile către furnizorii de servicii şi către asistenţii persoanelor cu dizabilităţi. Din păcate sunt semne că pentru luna noiembrie am putea rămâne fără fonduri financiare care ne-ar pune ca administraţie într-o postură neplăcută de a nu putea achita salariile şi serviciile publice. Totuşi, sunt optimist şi sper într-o rectificare bugetară din partea Consiliului Judeţean sau de la Guvern.
Rep: De-a lungul mandatelor dvs. aţi fost un primar foarte activ. Vă rog să faceţi cunoscute principalele realizări din ultima perioadă de timp.
M.P.: Aş vrea să amintesc aici asfaltarea a 9 km de drumuri de interes public local. De asemenea, pietruirea a peste 1 km de străzi mărginaşe care nu au fost prinse în cel de-al doilea proiect de asfaltare depus la Ministerul Dezvoltării, eligibil şi care va primi finanţare după recepţia primului proiect de asfaltare care va avea loc la finele acestei luni. Prin M.D.R.T.- implementarea unui proiect aflat în stadiu documentaţiei tehnice care are ca obiectiv reparaţii capitale a căminului cultural. Demararea procedurii de finalizare a documentaţiei tehnice P.U.G. care expiră în 2017. Prin P.O.R. – reabilitare şi modernizare Şcoala nr. 1 care a necesitat înlocuirea acoperişului, a instalaţiei electrice, a lămpilor de iluminat, lucrări de igienizare şi construire gard împrejmuitor din două segmente: unul de 120 metri liniari metalic şi unul de 90 metri liniari din beton. Reabilitarea şi modernizarea 100% a iluminatului public stradal prin înlocuirea celor 160 de lămpi vechi cu tehnologie led, având ca scop reducera consumului de energie electrică.
Rep: Am vorbit de trecut şi de prezent. Ce ne puteţi spune despre gândurile dvs. de viitor? Ce priorităţi există pe agenda dvs. de lucru privind administraţia locală?
M.P.: În primul rând, vreau să găsesc soluţii pentru atragerea investitorilor, implicit crearea de noi locuri de muncă. În acest sens transmit tuturor celor interesaţi că primăria Chiselet le pune la dispoziţie, spre concesionare, suprafeţe de teren şi locaţii în care să-şi deschidă afaceri. De asemenea, le va oferi facilităţi fiscale în eliberarea autorizaţiilor necesare. Cât priveşte proiectele de viitor, printre cele mai importante amintesc următoarele: Construire staţie de clorinare şi tratare a apei potabile; Forarea a 4 noi puţuri cu adâncime de 50 metri; Construire grădiniţă nouă cu 3 săli de curs; Finalizarea procedurii de eliberare a titlurilor de proprietate privind Legea 18 şi Legea 247, lucru pe care nu l-am putut face până acum datorită legislaţiei stufoase aflată în vigoare; Modernizarea căminului cultural prin dotări cu logistică nouă; Înfiinţare reţea canalizare pe o lungime de 12,5 km şi Construire staţie de epurare; Extindere reţea apă menajeră pe o lungime de 2,6 km; Finalizarea de asfaltare a ultimilor 5,3 km a reţelei stradale; Reînscrierea în campionatul judeţean a echipei de fotbal începând cu anul competiţional 2017-2018.
Rep: Se apropie cu paşi repezi alegerile parlamentare. Cum speraţi că se va desfăşura campania electorală şi care credeţi că va fi marja de participare şi intenţia de vot a locuitorilor comunei Chiselet?
M.P.: Sunt convins că la nivelul localităţii noastre, campania electorală va decurge fără probleme. În ceea ce priveşte numărul locuitorilor care vor ieşi la vot cred că va fi influenţat de starea vremii. Cât priveşte intenţia, locuitorii vor vota P.N.L..
Rep: Care este mesajul dvs. către locuitorii comunei, autorităţile judeţene şi parlamentarii care v-au reprezentat în Parlament?
M.P. Concetăţenilor mei le mulţumesc pentru încrederea acordată în timp. Îi asigur că vor beneficia de sprijinul meu ca şi până acum. Mulţumesc autorităţilor judeţene, Consiliului Judeţean şi Instituţiei Prefecturii pentru sprijinul şi colaborarea foarte bună pe care am avut-o şi care a condus în final la implementarea proiectelor şi obţinerea fondurilor financiare necesare desfăşurării activităţii primăriei în condiţii optime. Nu în ultimul rând, mă înclin cu recunoştinţă în faţa deputaţilor din Colegiul 5, Raluca Surdu şi Iulian Dumitrescu pentru modul în care au fost în permanenţă alături de comunitatea noastră sprijinind din Parlament proiectele comunei Chiselet.