luni, octombrie 28, 2024
AcasăACTUALMinisterul Mediului organizează o întâlnire la Călărași dedicată reducerii poluării apelor din...

Ministerul Mediului organizează o întâlnire la Călărași dedicată reducerii poluării apelor din surse agricole și menajere

- Advertisement -

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice împreună cu Consiliului Județean Călărași organizează, la Călărași, dezbaterea dedicată reducerii poluării apelor din surse agricole și menajere.

Evenimentul are loc joi, 7 noiembrie 2013, în sala de ședințe a Consiliului Județean Călărași începând cu orele 11.00.

Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice derulează în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” o amplă campanie de conștientizare pe plan național, având ca scop îmbunătățirea practicilor în ceea ce privește gestionarea gunoiului de grajd și a deșeurilor menajere, precum și combaterea poluării cu nutrienți a apelor și solului și crearea premizelor pentru o agricultură durabilă.

„Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este continuarea la scară naţională a proiectului pilot „Controlul Poluării în Agricultură”, implementat cu succes de Ministerul Mediului, în perioada 2002-2007, într-un număr de şapte comune din judetul Călăraşi.

În acest moment alte 3 comune din județul Călărași beneficiază de o serie de investiții

În cadrul conferinţei de presă mai sus menţionate ne propunem promovarea intervenţiilor proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” la nivelul judeţului Călăraşi, în vederea replicării beneficiilor acestora și în alte zone similare de pe teritoriul României.

Participă, reprezentanți ai Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, Consiliului Județean Călărași, Agentiei Naționale de Mediu, Direcției de Sănătate Publică, Agenția Națională Apele Române, primarii comunelor beneficiare a proiectului.

Prin aceste acțiuni se dorește îmbunătățirea practicilor și comportamentelor individuale, de familie și instituționale în zonele rurale din România în ceea ce privește gestionarea gunoiului de grajd și a deșeurilor menajere, precum și combaterea poluării cu nutrienți a apelor și solului și crearea premizelor pentru o agricultură durabilă.

În rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene, România are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor şi a solurilor cu nitriţi şi nitraţi.
Preocuparea pentru păstrarea surselor de apă este o prioritate în contextul în care peste 1900 de localităţi din România sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Câteva zeci dintre acestea sunt în Bazinul Hidrografic Buzău – Ialomița, unde există zone sensibile la nitraţi pe tot spaţiul hidrografic

Cantităţile peste limitele admise, a nitraţilor în apa de băut (max.50 mg/litru), conduc la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea se numeşte methemoglobinemie, sau “boala albastră” şi este deosebit de periculoasă pentru sugari, putând provoca moartea.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite