Asociația Mai Mult Verde organizează între 23 și 25 iunie 2023 Festivalul Dunării #CuApeleCurate, în Parcul Central și pe Plaja Mare din Călărași. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, și-a anunțat prezența la dezbaterea pe tema salubrizării cursurilor de apă care va avea loc sâmbătă, începând cu ora 13.00, în Parcul Central din Călărași (Cortul nr.1).
Evenimentul este organizat în cadrul programului Cu Apele Curate și își propune să aducă laolaltă membri ai comunităților și autorităților din localitățile dunărene, precum și reprezentanți ai ONG-urilor naționale și internaționale, pentru 3 zile de workshop-uri, dezbateri, activități sportive, concerte și proiecții de film cu tematică de mediu.
În timpul festivalului, organizăm o serie de dezbateri sub umbrela „Danube Talks”, care își propun să aducă la aceeași masă comunitatea locală, specialiști în domeniu, ONG-uri, autorități locale și centrale pentru a dezbate principalele probleme legate de poluarea apelor cu plastic: mircoplasticul din Dunăre, salubrizarea eficientă a cursurilor râurilor și proiecte de amenajare și integrare a Dunării în conștiința publică.
Cele 4 discuții din seria Danube Talks vor fi moderate de Loredana Pană, expert advocacy MaiMultVerde.
„Poluarea apelor cu plastic este un fenomen generalizat pe toate râurile din țară și, cum majoritatea se varsă în Dunărea, situația este și mai dramatică pentru acest fluviu colector și Deltă.
Avem nevoie urgentă de politici publice eficiente și coerente pentru salubrizarea malurilor și apelor și mai ales, de o reală colaborare interinstituțională.”, spune Loredana Pană.
Dunărea reprezintă o regiune culturală și un spațiu public care unește locuitori din 10 țări. Tocmai de aceea ne dorim să aducem în același loc comunitatea locală alături de comunitatea internațională și reprezentanți ai autorităților locale și centrale – pentru a descoperi cum ne putem susține reciproc în lupta împotriva deșeurilor de plastic din ape și a crea noi oportunități de petrecere a timpului în apropierea fluviului.
Festivalul Dunării reprezintă o oportunitate pentru a descoperi Dunărea cu mintea proaspătă și pentru a-i admira frumusețea: locuri și plaje cu potențial de eco-turism, care se pot transforma cu intervenții minime și non-invazive. De asemenea, este un moment bun pentru a demonstra că ne putem distra în natură fără să lăsăm urme: fără plastic de unică folosință, cu puncte de colectare separată a deșeurilor și o acțiune de ecologizare la finalul evenimentului.
Programul complet al evenimentului poate fi accesat AICI.