luni, octombrie 28, 2024
AcasăADMINISTRAŢIEMunicipalitățile din Călărași și Silistra au semnat acordul pentru construcţia podului peste...

Municipalitățile din Călărași și Silistra au semnat acordul pentru construcţia podului peste Dunăre

- Advertisement -

Pe 19 noiembrie a.c. s-a semnat Declaraţia Comună de Cooperare între municipiul Silistra, Bulgaria şi municipiul Călăraşi, România privind realizarea proiectului „Construirea podului peste fluviul Dunărea în regiunea Silistra – Călăraşi”. Înţelegerea a fost parafată de Daniel Ştefan Drăgulin, primar al municipiului Călăraşi (România) şi Yulyan Naidenov, primarul Silistrei (Bulgaria), în prezenţa preşedintelui bulgar Rosen Plevneliev.

Experţii români şi bulgari urmează să analizeze propunerile existente pentru viitoarele poduri noi într-una din zonele Călăraşi – Silistra, Bechet – Oreahov, Turnu Măgurele – Nicopole. În prezent România şi Bulgaria sunt legate prin două poduri peste Dunăre. Unul între Giurgiu şi Ruse, iar cel de-al doilea Calafat – Vidin.

Discuţiile şi semnarea actului au avut loc în cadrul unui seminar cu tema „Priorităţile comune ale Bulgariei şi României 2014-2020, noi oportunităţi, noi orizonturi”. Discuţiile s-au axat pe oportunităţile de dezvoltare pentru oraşele riverane Dunării din Bulgaria şi România, precum şi pe elaborarea unor proiecte comune privind atragerea de investitori şi fonduri europene.

Actul consemnat a ţinut cont de:

  • Strategia „Europa 2020”;
  • Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunăreană (numită în continuare S.U.E.R.D);
  • Cartea albă a transporturilor din anul 2011; „Foaia de parcurs pentru un spaţiu unic european de transport”;
  • Declaraţia comună a Guvernului României şi a Guvernului Republicii Bulgaria privind intenţia de a construi noi poduri în zonele Silistra-Călăraşi şi Oriahovo-Bechet, semnată de miniştri transportului din Bulgaria şi România la Sofia la data de 23 septembrie 2010;
  • Memorandumul de înţelegere între Guvernul Republicii Bulgaria şi Guvernul României semnat la Sofia în data de 11 octombrie 2012 pentru crearea unui Comitet interministerial bulgaro-român pentru dezvoltarea durabilă a transportului pe căile navigabile interne pe sectorul comun bulgaro-român al Dunării;
  • Planul de acţiune acceptat de către acest Comitet, în care construirea unui pod între Silistra şi Călăraşi este menţionat ca un proiect concret, de prioritate;
  • Regulamentul Comun pentru Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul de Coeziune, Fondul Social European, Fondul European pentru Pescuit şi Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală;
  • Instrumentul financiar propus recent – Mecanismul pentru Conectarea Europei; Direcţiile Reţelei de Transport Transeuropean (T.E.N.-T).

Ţinând cont de prietenia, cooperarea şi relaţiile de bună vecinătate între cele două ţări şi conduşi de dorinţa pentru întărirea acestora în viitor, cu ajutorul proiectului „Construirea unui pod peste fluviul Dunărea în regiunea Silistra-Călăraşi”, denumit în continuare „Proiect”, Municipiul Silistra, Bulgaria şi Municipiul Călăraşi, România, au convenit că, în conformitate cu legislaţiile naţionale şi normele Uniunii Europene, să coopereze în cadrul acestei Declaraţii Comune prin realizarea activităţilor proiectului „Construirea unui pod peste fluviul Dunărea în regiunea Silistra-Călăraşi”.

Părţile şi-au declarat participarea lor comună şi asistenţa în cel de-al doilea grup de experţi pentru „Conectivitate” din cadrul Comitetului interministerial bulgaro-român pentru pregătirea construirii unui pod în zona Silistra-Călăraşi, în conformitate cu Avizul de acţiune al Comitetului, Planul de acţiune acceptat de acesta  şi termenul specificat.

Colaborarea va consta în schimbul de experienţă, consultarea reciprocă şi activităţi de lobby, precum şi activităţi comune pentru pregătirea şi realizarea proiectului, lucru de care primarul Drăgulin se arată încrezător, mai ales dacă se va ţine seama de relaţiile bune de colaborare dintre partea română şi cea bulgară.

„Ne-am propus să devenim o echipă, să facem front comun pentru accesarea fondurilor europene. Dorim să ne folosim toate mijloacele posibile pentru realizarea acestui pod de importanţă europeană. În discursul său, preşedintele Bulgariei a arătat faptul că acum ceva timp s-a întâlnit cu omologul său din România şi au discutat despre acest pod.

De asemenea, a mulţumit noului ministru al transpoturilor pentru modul în care doreşte să se implice în dezvoltarea unor proiecte transfrontaliere, toată lumea marşând pentru un pod între Călăraşi şi Silistra. Nu s-a vorbit despre locaţie întrucât la nivelul celor două guverne, român şi bulgar, urmează să se discute despre poziţionarea acestui pod într-o anumită zonă, şi ce cheltuieli vor fi pe infrastructură.”, a declarat primarul Daniel Drăgulin.

Intenţiile primarului călărăşean sunt ca pe viitor să poată face o dezbatere publică pe acest subiect şi dacă este posibil un referendum pentru a da o mai mare amploare proiectului.

„Pe plan local vreau să fac o dezbatere publică asupra acestui proiect şi aici mă refer la oportunitatea şi necesitatea acestui pod din punct de vedere al comunităţii. În paralel, vom purta discuţii despre proiectul în sine, valoarea şi amplasamentul acestui pod şi ce necesită pentru realizarea lui.

Ulterior, după dezbatere, pentru a da o mai mare valoare vreau să fac un referendum pentru a valida acest acord de principiu, asta pentru a-mi crea posibilitatea de a fi purtătorul de cuvânt al societăţii civile, dacă pot spune aşa, cu privire la necesitatea acestui lucru.

Vreau să acordăm o greutate mai mare acestui proiect. Dacă suntem sprijiniţi de toate organismele abilitate, inclusiv de Comisia Europeană, eu cred că acest pod se va face, indiferent în ce perioadă, spun eu că în următorii 10 ani acest pod poate fi realizat.”, a menţionat primarul Drăgulin.

Actul, încheiat pe perioadă nedeterminată, mai prevede că, pentru a îmbunătăţi cooperarea transfrontalieră sunt prevăzute următoarele măsuri: – schimb de date necesare pentru construirea podului, cu privire la pregătirea şi etapele proiectului, schimb de date cu privire la dezvoltarea infrastructurii de transport în regiunea Silistra-Călăraşi şi partea cu privire la pasagerii care traversează fluviul Dunărea între Silistra şi Călăraşi.

La eveniment au participat:

  • Preşedintele Bulgariei – Rosen Plevneliev,
  • Primarul Silistrei – Yuliyan Naidenov,
  • Reprezentantul Ministerului Transporturilor din România – Constantin Matei,
  • Secretar de Stat Ministerul Mediului – Anne Rose Marie Jugănaru,
  • Secretarul de Stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – Iulian Matache,
  • Ambasadorul României în Bulgaria – Anton Pacureţu,
  • Coordonatorul european pentru transportul pe căile navigabile interne din cadrul Comisiei Europene – Carla Pace,
  • Coordonatorul european pe mediu din cadrul Comisiei Europene – Giacomo Luciani,
  • Ambasadorul Germaniei la Sofia – Mathias Hopfner,
  • Ambasadorul Austriei la Sofia – Gerhard Reiweger,
  • Deputatul de Silistra – Stefan Gospodinov,
  • Preşedintele Comisiei de Prietenie bulgaro – română – Petar Dulev,
  • Șeful departamentului „Bulgaria – Politică regională” din cadrul Comisiei Europene – Renaldo Mandmets,
  • Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării – Edward Bratfanof,
  • Secretarul general al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene – România – Eric Barta,
  • Guvernatorul regiunii Silistra – Vetsislav Kalchev,
  • Primarul municipiului Vidin – Cergo Cergov,
  • Primarul municipiului Calafat – Mircea Cuta,
  • Primarul municipiului Ruse – Plamen Stoilov,
  • Primarul municipiului Giurgiu – Nicolae Barbu,
  • Primarul municipiului Călărași – Daniel Drăgulin,
  • Parlamentari de Călăraşi – senatorul Liviu Tomoiagă şi deputaţii călărăşeni Maria Dragomir şi Vasile Iliuţă.

Despre construcţia unui pod între Călăraşi şi Silistra s-a mai discutat în urmă cu aproximativ 1 an şi jumătate. Pe atunci, consilierii locali şi-au dat acordul pentru construirea de principiu a podului.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite