Rodica Zaharia. Spitalele, farmaciile, serviciile de ambulanţă şi medicii de familie vor trebuie să îşi cumpere cititoare pentru cardurile de sănătate, asta pentru că de la 1 ianuarie 2015, în România, asiguraţii şi co-asiguraţii vor depinde 100% de cardul de sănătate.
Cetăţenii judeţului Călăraşi au început să intre în posesia cardurilor de sănătate, iar utilizarea acestora va deveni obligatorie, dar, bineînţeles, odată cu apariţia cardului de sănătate au apărut şi primele probleme legate de acesta.
În primul rând, pentru folosirea acestora va trebui ca toţi medicii de familie din judeţul Călăraşi, spitalele, serviciile de ambulanţă, farmaciile şi furnizorii de dispozitive medicale să îşi cumpere aparate speciale pentru citirea acestor carduri. Până în prezent, nici unul din cei din cei 117 medici furnizori de medicină primară nu şi-a achiziţionat cititoarele, în astfel de condiţii CJAS Călăraşi putând rezilia contractele cu aceştia.
Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Călăraşi, Marian Dinulescu spune că, din momentul în care cardurile devin obligatorii, adică de la anul, medicilor de familie care nu au achiziţionat cititoarele nu li se vor mai deconta serviciile, iar pacienţii care vor fi înscrişi la acestia nu vor putea beneficia de asigurarea medicală.
„Nu vor mai putea deconta toate serviciile medicale dacă nu vor deţine cititoare de carduri. Implicit şi pacienţii vor avea de suferit în sensul că medicii de familie vor trebui să încarce în dosarele electronice ale pacienţilor istoricul medical al fiecăruia, astfel încât fiecare cetăţean care are o urgenţă medicală trebuie să îi apară în sistem codul de identificare al medicului de familie, asta ca să poate beneficia de internări, reţete şi tratamente. Practic, toate instituţiile medicale vor accesa baza de date ale cardurilor de sănătate, ambulanţa, farmaciile, spitalele. Serviciile de Ambulanţă chiar vor avea cititoare de carduri mai speciale în sensul că dacă ajunge la un pacient care nu poate tasta pinul la cardul de sănătate, aparatele speciale vor putea accesa singure pinul cardului de sănătate pentru a vizualiza datele din dosarele elctronice ale victimelor”, declară Marian Dinulescu, preşedintele CJAS Călăraşi.
În ceea ce-i priveşte pe medicii de familie, am contactat-o pe doamna doctor Doina Olteanu, preşedinta Colegiului Medicilor Călăraşi care ne-a oferit câteva detalii cu privire la situaţia actuală a medicilor de medicină primară vizavi de achiziţionarea cititoarelor de carduri de sănătate la nivelul judeţului nostru.
„În judeţul Călăraşi există înregistraţi 117 furnizori de medicină primară. Am discutat cu aceştia cu privire la achiziţionarea cititoarelor de carduri şi pot să vă spun că există câteva chestiuni referitoare la acest lucru. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat pe site-ul său o listă cu furnizorii de astfel de aparate, dar există probleme în sensul că aparatele sunt de mai multe tipuri care nu sunt compatibile cu sistemul electronic SUI. Preţurile cititoarelor variază între 150 şi 300 de lei. Medicii de familie nu ştiu ce model ar trebui să-şi achiziţioneze pentru a fi compatibil cu sistemul actual, chiar am avut unele discuţii şi la nivel naţional, cu medicii din Organizaţia Profesională a Medicilor de Familie, am discutat şi cu medici din alte judeţe pentru a vedea ce au făcut în implementarea acestui sistem. Pe lângă acest aspect legat de existenţa mai multor tipuri de aparate, există şi problema introducerii datelor pacienţilor în dosarul electronic, acest lucru făcându-se numai cu acordul scris al pacientului. Medicii trebuie să stea peste program pentru încarcarea datelor în sistem, există un volum foarte mare de muncă, dar asta nu va afecta pacienţii. Astea sunt numai câteva lacune din sfera cardurilor de sănătate, dar vreau să asigur cetăţenii că din punctul nostru de vedere vom face tot ceea ce este necesar pentru a nu exista probleme în rândul pacienţilor”, a declarat pentru Obiectiv, preşedinta Colegiului Medicilor Călăraşi, dr. Doina Olteanu.
În Călăraşi au fost distribuite până acum 13.000 de carduri
Distribuirea cardurilor de sănătate a început de la mijlocul lunii septembrie. La nivelul judeţului Călăraşi trebuiesc distribuite aproximativ 240.000 de carduri pentru călărăşenii asiguraţi şi coasiguraţi. Dintre acestea, 176.000 trebuiesc distribuite în prima tranşă, numărul celor deja trimise către Posta Română fiind până acum de 95.000.
Cardul de sănătate, a doua carte de identitate pentru români
Cardul de sănătate primit acasă de asigurat este inactiv. Intrat în posesia cardului de sănătate, asiguratul îl va prezenta pentru activare la prima vizită la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, pin-ul de transport al cardului naţional (000) va fi schimbat cu un pin personalizat format dintr-o combinaţie de patru cifre. Pin-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient. Personalizarea pin-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem. Acest pin va fi introdus de către asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea şi, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.
După distribuirea cardului naţional, va urma o perioadă în care vor rula în paralel cele două sisteme, pentru ca atât asiguraţii cât şi furnizorii de servicii medicale să se acomodeze cu această soluţie informatică şi pentru a depista şi a remedia eventualele probleme depistate în funcţionarea acestei soluţii informatice.
CNAS a transmis o circulară către Casele de Asigurări Judeţene prin care le solicită să informeze furnizorii de servicii medicale cu care se află în relaţie contractuală despre stadiul de implementare a cardului naţional. Este necesar ca furnizorii să achiziţioneze cititoarele de carduri, astfel încât cardul naţional să poată fi utilizat atunci când asiguraţii îl vor prezenta la furnizorul de servicii medicale.