Mircea Brândușă. Ca în fiecare an, în data de 6 ianuarie, primăria Roseți a organizat o serie de manifestări cu ocazia sărbătorii de Bobotează. Evenimentul a debutat cu slujba de la biserică, a continuat pe malul Borcei, în zona vadului la „Cășaru”, cu slujba de sfințire a apelor și agheazmei mari, aruncarea și prinderea crucii, și s-a încheiat, conform tradiției, cu atractivele concursuri hipice: viteză, frumusețe cai și frumusețe atelaj.
La finalul evenimentului, primarul Nicolae Râjnoveanu a invitat toți locuitorii prezenți la Căminul Cultural unde li s-a servit tradiționala fasole cu cârnați și un pahar cu vin fiert. Înainte de derularea evenimentelor, Nicolae Râjnoveanu ne-a acordat următorul interviu.
Rep: Bună dimineața, d-le Râjnoveanu și La mulți ani! Suntem într-o zi de mare sărbătoare, astăzi 6 ianuarie 2020, respectiv Boboteaza. Vorbiți-ne puțin despre însemnătatea evenimentului și obiceiurile din localitatea Roseți.
N.R.: Ca orice popor, sărbătorile naționale și tradițiile trebuie respectate cu sfințenie. În comuna Roseți, așa cum de fapt știți și de atâtea ori ați transmis prin presă, prin diferite mijloace media, noi suntem o comunitate care respectă tradițiile. Boboteaza la noi este una din sărbătorile care sunt respectate cu sfințenie.
Inclusiv înainte de 1989 comuna Roseți era una din localitățile care respecta această sărbătoare indiferent de opreliștile care existau. La vârsta pe care o am, normal am trecut prin aceste momente ani de-a rândul și cunosc situația din județ. Înainte de 89 această sărbătoare se mai respecta într-un singur sat și acesta era Gâldău de la Călărași până la Fetești.
Rep: La a câta ediție se află sărbătoarea Bobotezei la Roseți?
N.R.: De când sunt primar, de 20 de ani, în fiecare an sărbătorim această zi și de fapt nu numai această zi este sărbătorită atât ca sărbătoare religioasă cât și sărbători naționale și de fiecare dată noi le respectăm cu sfințenie aceste sărbători.
Rep: Primăria Roseți ce a pregătit în acest an de sărbătoarea Bobotezei?
N.R. În primul rând primăria Roseți va organiza o masă comună la nivel de localitate la Căminul Cultural. Pe lângă asta, așa cum s-a împământenit în Roseți, primarul este cel care, prin surse proprii sau cu anumiți sponsori, a reușit să premieze anumite activități.
E o zi cu foarte multe activități. După slujba de la biserică, se oficiază slujba de botez a apelor pe malul Borcei, cum e tradiția. Cu ocazia asta se botează și animalele, mai ales cabalinele care sunt acolo, s-au organizat diferite concursuri care se fac în fiecare an. După aruncarea crucii în apă sar 10-15 tineri și crucea este purtată la nivel de localitate de către acești tineri. Cel care prinde crucea este premiat cu 200 lei, care sare după cruce și n-o prinde este 50 lei.
Concursul de călărie: premiul I – 100 lei, premiul II – 50 lei, premiul III – 30 lei; frumusețea atelajului: premiul I -100 lei, premiul II – 50 lei, premiul III – 30 lei. De obicei la premiul III sunt mult mai mulți concurenți pentru faptul că este greu să departajezi concurenții. O să vedeți, o să fie foartă multă lume, sper să fie cum a fost de fiecare dată de la 1.500 chiar 2.000 de persoane în sus. La masa festivă participă 7-800 sau poate chiar 1.000 de persoane. Le-am pregătit așa cum este obiceiul fasole cu ciolan și costiță, cu murături, cu tot ce trebuie, cu vin fiert, că după atâta efort oamenii trebuie să se și încălzească.
Cu această ocazie le urez cetățenilor din comună „La mulți ani!”, să fie convinși că vom face tot ce este posibil ca să rezolvăm treburile și problemele pe care ni le-am programat în acest an. Sunt foarte multe obiective de rezolvat și eu cred, cu ajutorul bunului Dumnezeu, noi vom rezolva aceste obiective. Și la finalul acestui an sau cu ocazia Zilelor Comunei să putem să-i felicităm și pe cei care ne-au sprijint în demersurile noastre pentru a rezolva aceste probleme.
Rep: Fiindcă ați vorbit despre obiectivele viitoare, veți mai candida pentru un alt mandat?
N.R.: La întrebarea dumneavoastră răspunsul este unul pozitiv, trebuie să înțelegem că sunt poate nevoit să mai candidez pentru încă un mandat la funcția de primar în această localitate. Și adevărul este că pentru mine a fost o mândrie și o cinste faptul că oamenii au avut încredere în mine și în felul acesta le-am condus destinele aproape 5 mandate.
Bănuiesc că încă mai au încredere în mine și că Dumnezeu mă va ține sănătos ca să pot să duc la final ceea ce am început. Iar sărbătoarea Zilelor Comunei să o realizăm tot împreună pentru că am învățat acest lucru și știm ce avem de făcut. Adevărul este că (și îmi pare rău că spun treaba asta, dar trebuie, și am spus-o de mai multe ori nu numai acum) acolo unde primarul a avut 2-3 mandate deja au început să se vadă lucrurile.
Adică, omul după un mandat sau două reușește să-și pună în aplicare ceea ce a promis pe program în timpul precampaniei și campaniei la alegeri. Oricât ar dori cineva ca în primul an din primul mandat să rezolve ceva, nu se poate, nu are cum și indiferent de sprijin sau ajutor.
Legislația acestei țări este așa de întortocheată este foarte greu să implementezi proiecte. Dacă stați să vă gândiți, mă chinui de doi ani de zile și abia anul trecut am putut să începem să declanșăm două din lucrările mari. Este vorba de trama stradală și școli. Angajamentul societății care a câștigat această lucrare la școală, este că în 11 luni să termine.
În condițiile în care mai trecem și printr-o iarnă să ne așteptăm că se va prelungi cel puțin 3 luni de zile sau 4 luni. În 11 luni se întâmplă fel de fel de probleme. Mai ales că prindem lunile de iarnă din 2019 și 2020 în care trebuie să lucrezi la capacitatea normală. Dvs știți foarte bine, lucrările de construcție nu se fac pe timp de ploaie sau alte intemperii.
Rep: Care sunt prioritățile primarului Râjnoveanu până la finalul acestui mandat?
N.R.: În primul rând trebuie să definitivăm proiectele pe care le-am contractat. Avem 5 proiecte contractate: drumurile, școlile, apă și canal – etapa a doua urmând și etapa a treia pentru care este necesară altă soluție, mini stadionul de fotbal și de antrenament și sala de sport.
Colateral, modernizare și extindere iluminat public iar înaintea acestei probleme trebuie rezolvată treaba și pusă pe roate problema cu extindera localității unde avem PUZ aprobat de Consiliul Local dar trebuie celelalte probleme rezolvate până a pune în posesie oamenii: utilități; două antene de apă, drumul e rezolvat problema tramei stradale, asfaltat, modernizat tot și e vorba de extindere distribuție energie electrică și iluminat public.
Aceste patru obiective sunt necesare pentru extinderea localității. Nu în ultimul rând, lucrăm la SF-ul privind aducțiunea de gaze naturale în parteneriat cu localitățile Dichiseni, Unnirea și Jegălia. Am parcurs toate etapele, acum așteptăm finanțare.