Rodica Zaharia. Primarul comunei Dragalina, Gabriel Stanciu, a demarat lucrările la noul edificiu al Primăriei, singura comună din judeţ care nu avea un sediu propriu. Noua clădire este formată din parter, demisol şi un etaj. Lucrările au început în noiembrie 2013.
Primarul Gabi Stanciu a menţionat faptul că lucrările, conform graficului de executare, sunt cu mult înaintate şi este posibil ca până la finalul acestui an clădirea să fie gata. În noul edificiu va funcţiona Primăria Dragalina şi Poliţia Locală, va există şi o sală pentru şedinţe, căsătorii, evenimente sau orice altă activitate ce implică desfăşurarea unor activităţi ce nu au putut fi întreprinse până acum din lipsă de spaţiu.
În cursul zilei de miercuri, 19 februarie a.c., primarul Gabriel Stanciu, împreună cu proiectantul şi constructorul clădirii, a organizat o întâlnire pe şantierul viitorului sediu al Primăriei Dragalina, la care au participat preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu, suprefectul judeţului Călăraşi, Ion Stan, senatorul Liviu Tomoiagă, primari şi alte oficialităţi,
Proiectantul a explicat celor prezenţi că a luat în calcul şi partea cu încălzirea fără alte cheltuieli. Există o variantă prin care să poată funcţiona pe energie bazată pe panouri solare. Valoarea noului sediu se ridică la valoarea de 2.800.000 de lei, bani care au provenit din bugetul local precum şi de la Consiliul Judeţean Călăraşi. Pentru început va fi realizată clădirea şi apoi urmează etapele de sistematizare a utilităţilor şi încălzire, toate făcându-se în funcţie de bani.
„Sperăm ca domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu, să se ţină de cuvânt şi să ne mai sprijine cu bani pentru ca lucrările să fie terminate anul acesta, mai ales că este prima instituţie publică din judeţul Călăraşi construită în sistem AMVIC”, a declarat Gabriel Stanciu, primarul comunei Dragalina.
Întânirea oficialilor pe şantierul noii clădiri a Primăriei Dragalina s-a dorit a fi o exemplificare a modului de lucru în acest sistem nou, fapt ce duce la reducerea cu mult a cheltuielilor anexe după ce va fi finalizată clădirea. „Cred că va aduce un plus economic în localitatea noastră pentru că, la acest moment, când un investitor sau un agent economic vine la primărie şi vede felul în care ne desfăşurăm activitatea şi nu este aşa cum trebuie au un pic de reticenţă, dar eu cred că având un nou sediu poate fi o imagine extrem de bună pentru potenţialii investitori”, a menţionat primarul din Dragalina.
Viitorul sediu al Primăriei Dragalina este construit în sistem AMVIC, de altfel clădirea va fi prima unitate administrativă din judeţul Călăraşi construit prin acest mod. Sistemul AMVIC este un sistem în genul unui lego, se pune armătura şi apoi se toarnă betonul. În acest mod se elimină foarte mult manopera şi se reduce viteza de lucru cu 50% per total, mai ales că zidurile astfel construite sunt şi termoizolante.
Prezent la acest eveniment, Răducu George Filipescu, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, a spus că viitorul sediu al Primăriei era aşteptat de mulţi ani:
„Realizarea acestei primării este visul celor din Dragalina de ani şi ani de zile, ştim foarte bine cum este sediul Primăriei Dragalina. Îmi pare foarte bine că este construită după o tehnologie nouă şi, aşa cum arată ea în proiect, sper să fie realizată la fel de bine şi în acelaşi timp aş dori ca până la finele acestui an această investiţie să fie gata. Nu pot să zic că este un cadou pe care Consiliul Judeţean îl face comunei Dragalina, dar este un sprijin important pe care îl dăm ţinând cont că, mai devreme sau mai târziu, ideea mea este ca Dragalina să se transforme într-un mic oraş. Dragalina este o comună care are o sistematizare destul de bună, frumoasă, cu străzi largi, cu posibilităţi mari de a se transforma într-un orăşel foarte cochet. Primăria, aşa cum este făcută ea, poate fi o primărie a unui mic oraş.”
Şi senatorul Liviu Tomoiagă a salutat realizarea acestui edificiu impotant în viaţa comunităţii:
„Aceste acţiuni mă bucură foarte tare pentru că este o rezultantă a dorinţei primarului, consilierilor şi cetăţenilor. Dragalina, aşa cum am mai spus, am dat-o exemplu peste tot şi faptele care au loc aici sunt din ce în ce mai bune. O găsesc schimbată, nu de la un an la altul ci de la o săptămâna la alta. Gazele, aleile, iluminatul, totul s-a făcut într-un mod cu totul exemplar chiar din prima zi de mandat. În primul rând, interesul şi intenţia mea o reprezintă educaţia. Să ne îndreptăm atenţia şi asupra aspectului economic, pentru că fără economic nu se poate face nimic pentru cetăţeni şi asupra locurilor de muncă din Dragalina, asupra chemării investitorilor din zonă, astea sunt ţintele mele. Nu se face nimic fără bani şi fără un suport economic, fără o circulaţie financiară, astea sunt principalele mele ţinte. Prin acest nou edificiu pot să spun că este un plus al garanţiei pentru cei care vor să investească în zonă, un plus al siguranţei într-o localitate. Nu numai că primăria trebuie să fie frumoasă, dar trebuie să fie şi funcţională şi toate compartimentele trebuie să fie legate, tehnic vorbind. Desigur, voi face demersuri şi pentru crearea unui parc solar în zonă pentru este nevoie de independenţă energetică.”