De prima pe cap de animal pot beneficia producătorii agricoli crescători de ovine, persoane fizice, persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale.
Solicitanţii trebuie să depună cererea aferentă fiecărei exploataţii cu cod ANSVSA la centrul judeţean / local al APIA.
Prima pe cap de animal se acordă o singură dată pe an producătorilor agricoli, înscrişi în evidenţa Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cod unic de identificare, pentru femele ovine şi/sau femele caprine identificate conform legislaţiei în domeniu, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) efectivul din exploataţie să fie de minimum 50 de capete femele ovine/25 de capete femele caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an până la 31 martie a anului în care se face solicitarea primei;
b) efectivul de femele ovine / femele caprine pentru care se solicită prima să fie înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data solicitării primei;
c) efectivul de femele ovine / femele caprine pentru care se solicită prima să fie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere pe perioada de retenţie până la data de 3 august 2013.
d) cererea să fie vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine / caprine legal constituite, viză care atestă efectivele de ovine / caprine pentru care se poate solicita primă.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pune la dispoziţia solicitanţilor cereri pretipărite astfel:
Cererile pretipărite pot fi solicitate de la centrele locale/județene ale APIA, respectiv al municipiului București, individual sau prin reprezentant legal sau prin intermediul reprezentantului asociațiilor crescătorilor de ovine/caprine legal constituite.
A. Pentru primirea formularului de cerere pretipărit (individual sau prin reprezentant legal) solicitanţii se prezintă la centrul local / judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, pe raza căruia se află înregistrată exploataţia, cu următoarele documente:
a) copie de pe buletinul de identitate/carte de identitate/cod unic de înregistrare/certificatul de înregistrare;
b) dovada înscrierii în evidenţa APIA cu cod unic de identificare (codul unic de identificare atribuit de către APIA în Registrul unic de identificare), dacă este cazul;
c) dovada contului bancar (extras de cont).
B. Pentru primirea formularului de cerere pretipărit, prin intermediul reprezentantului asociațieicrescătorilor de ovine/caprine legal constituite, solicitantul trebuie să-şi dea acordul în scris.
Depunerea cererilor se poate face individual sau prin reprezentant legal ori prin intermediul reprezentantului asociațiilor crescătorilor de ovine/caprine legal constituite.
Pentru depunerea cererii vizate de o asociaţie a crescătorilor de ovine / caprine legal constituite, prin intermediul reprezentantului asociației crescătorilor de ovine/caprine legal constituite, solicitantul trebuie să-şi dea acordul în scris.
Cererile pot fi completate şi online individual sau prin operatorii SNIIA prin accesarea site-ului www.apia.org.ro. După tipărire, cererea vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite se depune la centrul local/judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti.
Controlul la faţa locului se desfăşoară în perioada 3 mai – 3 august 2013 pentru speciile ovine şi caprine, la adresa menţionată în cerere, timp în care solicitanţii primelor au obligaţia de a menţine în exploataţie efectivul de animale pentru care au solicitat primă.
Animalele pentru care solicită primă trebuie să fie înregistrate şi identificate după cum urmează:
- identificate cu o crotalie auriculară simplă, având imprimat un cod unic de identificare a animalului, în cazul animalelor născute până la 1.01.2008;
- identificate cu două crotalii auriculare simple, ambele conţinând acelaşi cod unic de identificare a animalului, în cazul animalelor născute în perioada 1.01.2008 – 31.12.2009;
- identificate cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică, ambele conţinând acelaşi cod unic de identificare a animalului în cazul animalelor născute începând cu data de 1.01.2010.
Prin centrele locale / judeţene ale APIA, până la data de 25 aprilie 2013, au fost depuse peste 34.000 cereri de solicitare a primei pe cap de animal pentru un număr aproximativ de 5.300.000 animale.
În anul 2012 au fost depuse un număr de 53.700 cereri de solicitare a primei pe cap de animal pentru un număr aproximativ de 8.270.000 animale.