joi, ianuarie 2, 2025
AcasăACTUALITATEOlteniţa / Transdanube Industries - „renaşterea” metalurgiei olteniţene sau interese strict imobiliare?!...

Olteniţa / Transdanube Industries – „renaşterea” metalurgiei olteniţene sau interese strict imobiliare?! (I)

- Advertisement -

Marius Lotrea

Combinatul metalurgic de la Olteniţa… o poveste spusă frumos şi atât!

În urmă cu 7 ani Transdanube Industries făcea primele achiziţii la Olteniţa pe fosta platformă metalurgică Turol – imobile clădiri şi terenuri, scopul anunţat atunci fiind construirea unui Combinat Metalurgic. Patru ani mai târziu, în 2011, firma respectivă încheia un al doilea contract de vânzare-cumpărare cu Primăria Olteniţa prin care intra în posesia restului terenului fostei Turnătorii Turol (aprox. 30 ha în total). Intenţiile acestora erau dătătoare de speranţe pentru locuitorii Olteniţei care se aflau în căutarea unui loc de muncă de foarte mulţi ani. Iată ce anunţa site-ul Transdanube în 2011 privind această măreaţă investiţie:

„Transdanube Industries derulează una dintre cele mai importante investiţii străine directe în România

Combinatul nostru metalurgic de ultimă generaţie, unul dintre cele mai moderne de acest tip din Europa, va fi construit în Olteniţa, pe locul fostei turnătorii de fontă dezafectate TUROL SA şi va intra în producţie începând cu anul 2014. Capacitatea de producţie iniţială va fi de 500.000 tone de oţel-beton pe an, prin prelucrarea fierului vechi.

Proiectul va genera 500 de locuri de muncă directe şi peste 1000 indirecte şi va revitaliza tradiţia industrială locală. Investiţia, în valoare de 200 milioane euro, va asigura dotarea combinatului cu cea mai modernă tehnologie, de eficienţă energetică maximă, care va proteja mediul înconjurător, dar va furniza de asemenea bază pentru dezvoltare regională durabilă, va oferi angajaţilor condiţii de muncă deosebite şi va sprijini învăţământul cu profil industrial în regiune.

Am investit deja 30 milioane euro în pregătirea şi ecologizarea terenului şi în obţinerea tuturor avizelor şi aprobărilor necesare. Ne pregătim acum să intrăm în faza de construire a combinatului, în cursul următoarelor luni. Grupul internaţional din care face parte Transdanube Industries şi-a asumat o prezenţă de lungă durată în România şi a început deja să-şi extindă şi să-şi diversifice investiţiile în regiune, în metalurgie şi în afară sectorului metalurgic.

În 14 iunie 2011, Departamentul de Urbanism al primăriei Olteniţa a eliberat autorizaţia de construcţie care permite Transdanube Industries să demareze ridicarea combinatului sau metalurgic integrat ultramodern, cu capacitate de producţie de 500.000 tone/an de oţel-beton. Lucrările sunt planificate a începe în următoarele luni. În acelaşi timp, suntem în negocieri avansate cu furnizorii de tehnologie, iar în viitorul apropiat urmează a fi semnat contractul pentru instalarea echipamentelor de cea mai nouă generaţie la nivel european şi global, care va face din oţelăria din Olteniţa cea mai modernă de acest tip din Uniunea Europeană.” (sursa: transdanube.com)

De la vorbe la fapte… ei rămân cu terenul

Tot de pe site-ul companiei aflăm ce etape s-au parcurs până în prezent, însă totul se opreşte bursc, în 2010, la avize şi aprobări.

2007: achiziţia a cca 30 ha de teren care aparţin fostei turnătorii TUROL SA, dezafectate în urma restructurării metalurgiei româneşti;

2009: ecologizarea terenului şi demolarea clădirilor fostei Centrale Termice Zonale (CTZ) şi TUROL SA;

2009-2010: obţinerea tuturor avizelor şi aprobărilor cerute de lege: certificatul de urbanism, acordurile pentru distribuţia gazului natural, pentru managementul apei, accesul la şoseaua naţională şi calea ferată, la alimentare cu energie, avizul de mediu.

Ne aflăm, iată, dincolo de jumătatea anului 2014 iar la Olteniţa nici umbră de Combinat Metalurgic. În afara renovării unei clădiri administrative, pe fosta platformă Turol doar s-a demolat, iar olteniţenii doar mai visează, dacă or mai face şi asta, la sutele de locuri de muncă promise. Singurele acţiuni întreprinse de reprezentanţii companiei, în ultimii ani, a fost să obţină de la Consiliul Local Olteniţa dreptul de proprietate asupra terenului fără obligativitatea de a mai construi ceva (practic sopul pentru care i s-a acordat acel teren).

Prima cerere de eliminare a clauzei suspensive din primul contract de vânzare-cumpărare a fost făcută şi aprobată de CL Olteniţa în 2010, motivaţia de atunci – imposibilitatea contractării unui împrumut de 100 de milioane de euro necesar demarării investiţiei din cauza acelei clauze. Deşi clauza a fost eliminată, nu s-a mai auzit nimic de obţinerea acelor bani sau de demarat lucrări.

Cu doi ani înainte de termenul limită privind obligativitatea realizării investiţiei pentru care a obţinut terenul, Transdanube face aceeaşi mişcare şi, cu sprijinul Consiliului Local Olteniţa, scapă definitiv de povara investiţiei, printr-o hotărâre de Consiliu Local din luna mai a.c. eliminându-se şi din acest contract clauza suspensivă care stipula acest lucru.

În contractul de vânzare-cumpărare 4489/23.09.2011, Transdanube avea obligativitatea, printr-o clauză suspensivă, să realizeze investiţia, motiv pentru care i-a şi fost vândut terenul la un preţ mult mai mic decât cel al pieţei din perioada respectivă, în caz contrar, după 5 ani, aceasta urmând să piardă dreptul de proprietate al terenului şi banii pe care i-a plătit pentru acesta.

Art. 3.5 din contractul de vânzare cumpărare 4489/23.09.2011: „Cumpărătoarea intră în stăpânirea de fapt a imobilului azi, data autentificării prezentului contract fără nicio altă formalitate, urmând ca proprietatea asupra imobilului să se transfere la data realizării investiţiei, adică la data realizării recepţiei preliminare a unor depozite şi construcţii industriale conform HCL 49/2011 (numit în continuare „Investiţie”) şi a semnării procesului verbal de recepţie preliminară a investiţiei (…) Termenul de realizare a investiţiei menţionate (ca parte a unei investiţii complexe ce se va dezvolta de către Cumpărătoare) este de 5 ani. În cazul în care, până la data stabilită în contractul de vânzare-cumpărare, investiţia specificată nu este realizată, contracul este rezolvit de plin drept, construcţiile realizate până la data respectivă trecând în proprietatea privată a municipiului Olteniţa, urmând ca preţul achitat să fie reţinut ca şi contravaloare a folosinţei terenului (conform Anexei nr. 3 la HCL nr. 48/2010, astfel cum a fost modificată prin art. 3 din HCL/49/2011)”

În concluzie, prin hotărârea din luna mai 2014, Consiliul Local este de acord cu înscrierea definitivă a dreptului de proprietate în favoarea SC Transdanube Industries SRL ca urmare a renunţării la prezentarea procesului verbal de recepţie. Cu alte cuvinte, firma respectivă poate face ce vrea cu terenul de acum încolo, numai Combinat Metalurgic nu…

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite