Marius Lotrea. Oficialii călărăşeni de la Primărie şi Consiliul Judeţean, Daniel Drăgulin, respectiv Răducu Filipescu, au ieşit în faţa presei călărăşene cu abordări diferite legate de viitoarea parcare subterană ce ar urma să fie construită sub platoul cuprins între Centrul Cultural „Barbu Ştirbei” Călăraşi şi Prefectură. În Consiliul Local şi Consiliul Judeţean s-au aprobat acordurile de principiu pentru asocierea celor două instituţii în vederea construirii acestei parcări subterane, numai că preşedintele CJ Călăraşi îşi doreşte ca lucrările să înceapă cât mai rapid, în vreme ce primarul Drăgulin vrea să analizeze cu atenţie oportunitatea investiţiei.
Miercuri, 1 aprilie, fără nicio legătură cu Ziua Păcălelii, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu, a făcut publice informaţii potrivit cărora, în urma întâlnirii cu reprezentanţii Primăriei Călăraşi ar urma să fie puse la punct chestiuni legate de obţinerea primelor avize necesare demarării proiectului.
„Am avut o discuţie cu reprezentanţii Primăriei Călăraşi pentru că sunt foarte multe chestiuni legale care trebuiesc puse la punct. Trebuie să ne asociem cu Primăria, apoi trebuie să obţinem aviz de la Ministerul de Interne pentru zona pe care o deţine Prefectura Călăraşi. După ce am făcut acestă asociere trebuie să facem o licitaţie pentru studiul de fezabilitate, urmează partea de proiectare şi putem să dăm partea de proiectare cu execuţia la pachet să mai scurtăm timpul. Eu sper ca la sfârşitul acestei veri sau la începutul toamnei să începem să facem acea parcare subterană care ne va duce, probabil, şi anul viitor. Am făcut socoteala şi am discutat azi de dimineaţă (n.r.miercuri, 1 aprilie) împreună cu Primăria Călăraşi, efectiv nu avem timp să finalizăm pentru că sunt aceste formalităţi şi zeci de acte, asta în situaţia în care nu vom avea nicio contestaţie la nici una din licitaţii, atât la SF, cât şi la proiectare-executare, cu contestaţii ne mai ducem o lună sau două. Oricum, decizia este să o facem pentru că am găsit o variantă, noi să facem cubul de beton, cum îi zic eu, parcarea efectivă, iar toată partea partea de deasupra, amenajarea zonei, să o facem cu bani europeni”, a menţionat Filipescu.
De cealaltă parte, primarul Drăgulin este mai rezervat în ceea ce priveşte necesitatea acestei investiţii în acest moment, spunând că abia după un studiu aprofundat va putea decide dacă se pretează cheltuirea a 2 – 3 sau chiar 4 milioane de euro, după unele estimări, pentru această lucrare. Mai mult decât atât, odată cu începerea lucrărilor centrul oraşului ar fi excavat şi blocat pentru cel puţin 18 luni iar disconfortul care se va crea nu va fi pe placul călărăşenilor.
„Am avut o discuţie cu domnul preşedinte Filipescu în care el a venit cu această propunere să facem parcarea subterană cu 300 de locuri. În principiu sunt de acord pentru că e o investiţie care să descongestioneze zona. Şi noi, Consiliul Local, aprobăm de principiu acest proiect, noi am mai colaborat şi pe regenerare urbană şi a durat destul de mult. Mă gândesc foarte atent şi subliniez acest lucru şi mă voi consulta şi cu Consiliul Local dacă este oportun să începem lucrările anul acesta. Sunt convins că cele 2 milioane de euro nu vor fi de ajuns, noi şi aşa avem foarte multe probleme cu infrastructura în municipiu. Dacă se va face un studiu de fezabilitate şi dacă reuşim să accesăm fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii în municipiul Călăraşi, s-ar putea să realizăm acest proiect. Dar la o evaluare preliminară nu ne putem permite să îl demarăm”, a precizat Drăgulin.
Lăsând la o parte punctele de vedere ale celor doi, o investiţie de o asemenea anvergură trebuie să îşi justifice la sânge costurile, în condiţiile în care multe străzi din Călăraşi nu au încă apă, canalizare sau asfalt, şi care trebuie să reprezinte prioritatea municipalităţii, iar o decizie în acest sens trebuie luată după realizarea unui studiu de fezabilitate şi oportunitate, altfel banii vor fi „îngropaţi” într-o lucrare inutilă. De asemenea, nu putem să nu contrapunem situaţia deplorabilă în care se află Palatul Prefecturii, simbol al municipiului şi judeţului Călăraşi, aflat într-o degradare continuă şi pentru care nu se găsesc fonduri de ani de zile. Dacă există o urgenţă în în acea zonă a oraşului, cu siguranţă aceasta este. Momentan, parcarea subterană pare doar o tichie de mărgăritar ce mai poate aştepta.