Mircea Brânduşă. Când ai o strategie pe termen lung şi îţi stabileşti anumite obiective pentru a căror realizare trebuie să lucrezi foarte mult, ţi se pare că timpul trece foarte repede. Pentru Pavel Petre, primarul comunei Ciocăneşti, cei 16 ani au fost ani buni, în sensul că din ceea ce şi-a propus a realizat peste 75%. În acest context, s-ar putea spune că pentru domnia sa funcţia de primar a devenit un fel de profesie. În rândurile de mai jos, Pavel Petre ne vorbeşte despre cum este să conduci o primărie pe un termen atât de îndelungat.
Rep: Domnule primar, de-a lungul celor patru mandate deţinute, a fost mult, a fost puţin ceea ce v-aţi propus de fiecare dată pentru această comună şi aţi şi dus la bun sfârşit?
P.P.: Aşadar, ca ani petrecuţi în primărie este mult, prin prisma realizărilor aş spune că a fost bine ce am realizat dar, se putea şi mai mult dacă la vremurile respective nu interveneau anumiţi factori, cum ar fi criza financiară sau politicul.
Rep: Ce credeţi că i-a convins pe consătenii dumneavoastră să vă acorde din nou votul lor pe 5 iunie 2016, pentru al cincilea mandat consecutiv?
P.P.: Într-o comunitate sunt foarte multe probleme de rezolvat, cum ar fi realizarea unor investiţii de strictă necesitate şi găsirea surselor de finanţare pentru acestea, probleme sociale, probleme de fond funciar, probleme organizatorice, activităţi pe linie educativă, sportivă, culturală şi multe altele cu care se confruntă comunitatea şi pentru a căror rezolvare trebuie să îmi aduc contribuţia. Cred că mi-am făcut bine treaba, cu responsabilitate şi, atunci, concetăţenii mei mi-au acordat un nou credit pentru următorii patru ani, alegând continuitatea.
Rep: Aveţi, desigur, o strategie pentru dezvoltarea comunei în următorii patru ani de mandat. Cum arată aceasta, ce speraţi de la noul interval de timp?
P.P.: Pentru consătenii mei mi-am propus să realizez investiţii în infrastructura de transport şi tehnico-edilitară a comunei în vederea îmbunătăţirii nivelului de trai al populaţiei şi reducerii decalajelor între condiţiile de trai din mediul urban şi din cel rural. Astfel, vom implementa următoarele proiecte: Extindere sistem alimentare apă pe o lungime de 4,5 km; Construire grădiniţă cu 3 săli de curs; Reabilitare şi modernizare cămin cultural (expertiză şi consolidare construcţie şi dotare cu logistică performantă – sistem lumini şi sistem sunet); Eliberare certificat urbanism pentru întocmirea documentaţiei tehnice pentru extindere reţea canalizare; Modernizare prin asfaltare a 9 km de străzi comunale de interes public local; Achiziţionare utilaj greu pentru deservire serviciu salubrizare. Achiziţionare autospecială de pompieri pentru intervenţii rapide în caz de incendii.
Rep: Primăria Ciocăneşti a atras multe fonduri europene. Am vizitat personal câteva obiective construite astfel la dumneavoastră. Câţi bani europeni au ajuns în comună? Pentru ce proiecte au venit banii şi ce alte proiecte sunt acum în aplicare?
P.P.: Pentru proiectele finalizate am dispus de aproximativ 1.800.000 de euro la care se vor adauga alţi 2.800.200 de euro pentru proiectele deja menţionate în strategia următorilor patru ani.
Rep: La ce realizări se vor alătura aceste obiective?
P.P.: Aici este o listă lungă din care amintesc pe cele mai importante: Extindere reţea alimentare apă potabilă; Pietruire drumuri comunale cu acces public pe o lungime de 2,8 km în zona de agrement şi pescuit; Amenajare clădire facilităţi activităţi agrement şi pescuit; Înfiinţare parc în zona centrală a comunei pe o suprafaţă de 2,5 ha; Amenajare zone verzi – parcuri în Smârdan (0,54 ha), Mărgineni (0,11 ha) şi Andolina (0,03 ha) având ca scop – spaţii de joacă pentru copii şi zone de agrement pentru adulţi; Amenajare bază sportivă – Tip A; Modernizare iluminat public stradal; Lucrări de reabilitare în regie proprie a căminului cultural; Modernizare sistem de alimentare a apei potabile; Înfiinţare Ansamblu de dansuri populare; Organizarea „Zilei Comunei”.
Rep: În această perioadă, în comuna Ciocăneşti, ce lucrări sunt în derulare?
P.P.: În stadiu de execuţie se află lucrările la reţeaua de canalizare, pe o lungime de 3,9 km şi construire staţie epurare precum şi modernizarea străzilor comunale prin asfaltarea a 5,5 km a celor de interes public local.
Rep: Ce mesaj transmiteţi concetăţenilor dumneavoastră?
PP: Ce altceva aş putea să le transmit, decât sănătate şi multe mulţumiri pentru că l-au ales pe cel care le doreşte binele şi prosperitatea.