Luna august a prilejuit în mai multe comune din judeţul Călăraşi organizarea unor zile de sărbătoare care să marcheze aniversarea localităţilor. Administraţiile locale au dorit să ofere locuitorilor momente cât mai plăcute, distracţie şi voie bună. Şi comuna Perişoru şi-a marcat ziua, pe 15 august, de Sfânta Maria, eveniment aflat la a doua ediţie.
Stabilită prin hotărâre de Consiliu Local, Ziua Comunei Perişoru a debutat anul trecut după o pauză de aproape 50 de ani, primarul Tudorel Damian dorind astfel să readucă acest obicei pe meleagurile localităţii pe care o păstoreşte de 11 ani. 84 de ani de atestare documentară s-au marcat anul acesta pentru localitatea ce a luat fiinţă oficial în 1931 în urma împroprietării soldaţilor care au luptat în primul război mondial, majoritatea celor sosiţi aici fiind din zona Prahovei. Şi pentru că anul trecut sărbătoarea a stârnit interesul locuitorilor, în acest an administraţia locală a dorit să ofere şi alte surprize cetăţenilor. Mai multe puncte de atracţie, artişti cunoscuţi şi apreciaţi la nivel naţional şi o scenă profesionistă, în acest sens contractându-se firma de evenimente a cunoscutului Axinte de la Vacanţa Mare, Stage Perfect. Şi pentru ca totul să fie bine pus la punct înainte de începerea oficială a manifestărilor, viceprimarul Gheorghe Moraru s-a ocupat îndeaproape de toate detaliile organizatorice.
Ziua a început la Biserica Adormirea Maicii Domnului din centru unde s-a sărbătorit hramul acesteia. Forfota a început în centrul comunei după ora 18.00 acolo unde grătarele deja sfârâiau iar berea rece aştepta să potolească setea petrecăreţilor. Terasele s-au umplut repede de perişoreni dornici de a sta „la un pahar de vorbă” cu alţi consăteni. Primarul Damian ne-a spus că toţi cârciumarii prezenţi sunt din Perişoru iar tot ce se pune pe grătare provine de la animalele pe care aceştia le cresc. „Vreau ca de aceste zile să beneficieze cei din comună, atât cei care consumă cât şi cei care comercializează! Comercianţilor nu le-am perceput niciun leu pentru chirie sau curent.”, ne-a explicat edilul.
Şi copii au avut motive de bucurie, un carusel, un tobogan gonflabil şi alte „comedii” aşteptându-i să le ofere senzaţii tari. Ca la orice manifestare de acest gen nu puteau lipsi comercianţii de briz brizuri, jucării şi acareturi de tot felul.
După ce lumea s-a ghiftuit bine, a sosit momentul să se pună pe cântat şi dansat. Petrecerea a început în jurul orei 21.30 cu Michael, un tânăr ce speră să atingă succesul la Vocea României. Seara a continuat apoi cu recitalul Mariei Dragomiroiu şi s-a încheiat undeva după miezul nopţii cu cel al îndrăgitului Fuego.
Cea de a doua zi s-a desfăşurat în acelaşi registru, cei din Perişoru nepărând prea obosiţi după prima seară. Terasele au fost primitoare ca şi cu o zi înainte, iar spaţiul din faţa scenei ocupat de cei puşi pe distracţie. Atracţia serii a reprezentat-o Vali Vijelie care, timp de o oră, le-a oferit cele mai cunsocute melodii ale sale. Primarul s-a urcat pe scenă la finalul recitalului pentru a le ura „La Mulţi Ani!” concetăţenilor săi şi a le transmite toate cele bune. Acesta a dorit să menţioneze că tot ce s-a realizat în comună de-a lungul timpului, inclusiv cele două zile de spectacole, a fost posibil datorită contribuţiilor la bugetul comunei ale cetăţenilor acesteia. În faţa mulţimii a venit apoi Axinte, cu celebra sa căciulă, cel care şi-a asumat rolul de a-i înveseli pe perişoreni cu glumele sale care mai de care mai piperate dar şi cântecele în aceeaşi notă.
Cum o astfel de sărbătoare nu se poate încheia altfel, cerul de deasupra Perişorului a fost colorat minute bune de focul de artificii pregătit de organizatori. Cum totul a decurs fără probleme, lumea a fost mulţumită şi comercianţii îndestulaţi, cei din fruntea primăriei le-au dat întâlnire şi la anul, în acelaşi loc.
Înainte de a participa la sărbătoarea comunei Perişoru am dorit să aflăm de la cei doi care conduc primăria, primarul Tudorel Damian şi viceprimarul Gheorghe Moraru, cum a decurs activitatea în prima jumătate a acestui an dar şi în anii precedenţi.
Cei doi au dorit de la bun început să facă cunoscut faptul că toate investiţiile din comună au fost realizate în proporţie de 90% din bugetul local. Perişoru, comună cu peste 5.000 de suflete, reuşeşte să strângă anual în visteria sa în jur de 4,9 milioane de lei din taxele şi impozitele colectate de la cetăţeni şi de la societăţi.
„Preocuparea mea principală, a întregului aparat de specialitate din cadrul Primăriei Comunei Perişoru a fost, în toţi aceşti ani, gospodărirea eficientă a comunei, a bugetului local şi, nu în ultimul rând, bunăstarea cetăţenilor din comuna Perişoru, vizând dezvoltarea infrastructurii, atragerea de fonduri în vederea realizării obiectivelor prevăzute în „Strategia de Dezvoltare Durabilă a Comunei”, atragerea de investitori, repararea şi întreţinerea drumurilor din comună în limita bugetului local, extinderea, modernizarea, întreţinerea şi repararea reţelei de apă existente, cu instalaţiile şi puţurile forate aferente, întreţinerea şi repararea imobilelor domeniului public şi privat, extinderea, modernizarea şi repararea iluminatului public al comunei, menţinerea stării de curăţenie a comunei prin lucrări de localizare şi îndepartare a gunoiului menajer, menţinerea unui aspect îngrijit a parcurilor si a zonelor verzi din localitate, precum şi asigurarea transparenţei în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici şi a acţiunilor întreprinse de administraţia publică.”, ne-a declarat primarul Damian.
Anul trecut au fost întocmite studiile de fezabilitate precum şi alte studii necesare la depunerea proiectelor privind instalarea unui parc fotovoltaic de 750 kw, racordat la sistemul energetic naţional, urmând ca anul acesta să fie dat în folosinţă. Odată finalizat, parcul va furniza energie electrică la costuri foarte mici pentru toate instituţiile şi pentru iluminatul public. De altfel, comuna Perişoru beneficiază de un iluminat modern şi economic, anul acesta achiziţionându-se 111 lămpi de tip led care au fost montate în centrul comunei şi pe alte 4 străzi.
Au fost forate încă trei puţuri, pe lângă cele 10 existente deja, şi au fost achiziţionate trei pompe de mare putere pentru asigurarea necesarului de apă pentru cele 1700 de gospodării beneficiare. Viceprimarul Moraru ne-a explicat că reţeaua de apă este gestionată de Primărie, astfel costurile menţinându-se la un nivel scăzut. Vor demara în curând şi investiţiile pentru realizarea canalizării pe străzile din centru, pe o lungime de 1,2 km şi construirea unei staţii de epurare.
În ceea ce priveşte infrastructura de transport comuna Perişoru se poate mândri că nu mai are nicio stradă neasfaltată, anul trecut demarând asfaltarea şi în satul Tudor Vladimirescu iar până la finalul lui 2015 administraţia doreşte să acopere cu covor asfaltic toate străzile de aici. Printr-un proiect european s-a reuşit pietruirea drumurilor dintre Perişoru şi Ştefan cel Mare şi Perişoru Gară-Roseţi.
Viceprimarul Gheorghe Moraru face apel către Consiliul Judeţean prin Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri să execute lucrări pe drumul comunal Perişoru – Iezeru. „Acest drum este în paragină, impracticabil, dar nu putem interveni asupra lui cu lucrări de reparaţii pentru că nu aparţine de noi. Acest drum este foarte solicitat şi trebuie reabilitat de urgenţă. Ştim că judeţul Călăraşi a primit recent de la Guvern suma de 7 milioane de lei pentru drumuri judeţene şi comunale şi dorim ca şi acest drum să intre în atenţia autorităţilor judeţene.”
În comună funcţionează 3 şcoli cu clasele I-VIII care includ şi două grădiniţe cu program normal în care sunt şcolarizaţi 734 copii. În prezent se află în curs lucrări de igienizare şi reparaţii, anul şcolar apropiindu-se cu repeziciune. La şcoala din Perişoru s-au executat recent lucrări de termoizolare şi s-a montat un acoperiş nou. În acest moment se montează pavele pe o suprafaţă de 4.000 mp în curtea şcolii. Din fonduri proprii, Primăria a construit şi o sală de sport de care beneficiază elevii.
Primăria s-a îngrijit şi de persoanele defavorizate, asigurându-se plata prestaţiilor sociale pentru toate persoanele care au solicitat acordarea lor şi care s-au incadrat in prevederile legale. Compartimentul social s-a ocupat şi de protecţia copiilor minori cu probleme şi a familiilor acestora, de prevenirea abandonului familial şi în parteneriat cu şcoala şi a abandonului şcolar. Au fost elaborate planurile de servicii şi s-a asigurat protecţia persoanelor cu dizabilităţi.
Aflată în inima Bărăganului, comuna Perişoru a atras pe teritoriul său numeroase firme agricole, unele dintre ele foarte mari, cum ar fi Grivco SA, care contribuie cu sume importante la bugetul local, existând în jur de 300 de contracte de arendă.
La finalul discuţiei noastre, l-am întrebat pe primar dacă doreşte să mai candideze pentru un nou mandat în 2016. Răspunsul acestuia a fost scurt. „Da, candidez, mai am câteva lucruri de făcut după care mă voi retrage şi voi lăsa un tânăr să ducă mai departe activitatea primăriei!”