marți, noiembrie 26, 2024
AcasăPOLITICAPNL Europarlamentare 2014/Oameni, campanii și politici…

PNL Europarlamentare 2014/Oameni, campanii și politici…

- Advertisement -

Într-o totală convergență cu valorile europene, PNL propune, printr-un manifest simbolic, schimbarea orei României și trecerea acesteia la ora Europei Centrale. Astfel, România ar avea aceeași oră ca Germania, Italia, Spania, Franța, Polonia, Cehia, Ungaria, Belgia sau Olanda.

“Este o declarație de intenție clară și fermă către valorile europene, de demnitate europeană, pe care liberalii și le asumă fără echivoc. România trebuie să se alinieze la ritmul Europei, atât politic, economic, social, cât și simbolic. Relațiile noastre de parteneriat economic, colaborare politică și administrativă sunt în primul rând cu instituții și companii europene. În plus, câteva milioane de români se află în Europa și sunt în legătură cu familiile și prietenii din țară, iar o astfel de măsură ar avea o contribuție și în plan social, la crearea sentimentului de apartenență la o Europă Unită”, a declarat prim-vicepreședintele PNL, Klaus Johannis.

Partidul Național Liberal consideră că este momentul să lăsăm trecutul în urmă și să alegem ferm calea europeană. Vrem să avem aceeași oră cu marile orașe europene, să îndreptăm diferența dintre noi și europeni, o diferență care nu se justifică.

În ceea ce privește politica externă, PNL propune o strategie de promovare a intereselor României în plan regional și european, precum și întărirea cooperării economice și de securitate în spațiul transatlantic. Poziția geostrategică a României este acum și mai mult subliniată de conflictul din Crimeea, dintre Rusia și Ucraina. Bucureștiul are șansa să devină centrul de confluență și centrul de greutate al unui spațiu cu o populație de peste 85 de milioane de oameni și un Produs Intern Brut cumulat de aproximativ 500 miliarde de dolari. Pe plan european, România trebuie să își reformeze modul de reprezentare al intereselor strategice pe linia Guvern – Parlamentul României – Parlamentul European.

În acest context, atuurile României sunt: România este membru UE, membru NATO, are cel mai mare port al Uniunii Europene din Est – portul Constanța de la Marea Neagră, cel mai lung coridor de transport pe Dunăre, cel mai mare Produs Intern Brut din regiunea Europei de Sud – Est, unul dintre cele mai ridicate ritmuri de creștere economică din UE, cea mai redusă dependență de importurile de gaze și țiței dintre statele Europei de Est, poziție de exportator de energie electrică și oferă acces la cea mai mare piață de desfacere din Europa de Sud – Est. Astfel, România are șansa să devină un centru regional în piața de energie, un centru regional de transport și prelucrare în sectorul industrial, respectiv un centru regional în domeniul IT și al serviciilor asociate.

Pentru realizarea obiectivelor propuse în politica externă, acțiunile concrete ale europarlamentarii PNL vor consta în:

  • COOPERARE MILITARĂ EUROPEANĂ. PNL susține în Parlamentul European o politică de întărire a cooperării militare europene, cu accentul pus pe schimbul de informații și de tehnologie și cumpărarea și folosirea comună de noi tehnologii militare.
  • CONSOLIDAREA RELAȚIILOR ECONOMICE CU ESTUL. PNL susține că este vital ca România să determine Uniunea Europeană să consolideze relațiile economice cu noile centre energetice din Est – Azerbaidjan, Turkmenistan și Irak, respectiv Turcia și Georgia, țări de tranzit în drumul gazelor naturale spre România și Europa.
  • TRATATE DE COOPERARE ECONOMICĂ REGIONALĂ. PNL propune formate comune de cooperare economică și diplomatică, axate pe dezvoltarea de proiecte concrete în infrastructura de transport, energie și industrie, cu Bulgaria, Serbia, Macedonia și Muntenegru pe axa Sud – Sud Vest, respectiv cu Republica Moldova, Ucraina și Polonia pe direcția Nord – Nord Est. Aceste formate au ca motoare Parteneriatul Estic, Politica Europeană de Vecinătate în Balcanii de Vest, Strategia pentru regiunea Dunării. Proiecte concrete regionale sunt deja pe lista rețelei de coridoare de transport multimodale TEN – T, prin care sunt alocate fonduri structurale pentru finanțarea de proiecte de infrastructură mare.
  • SUSȚINEREA CELEI  MAI MARI PIEȚE ECONOMICE A LUMII. PNL susține încheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) dintre Uniunea Europeană și SUA, care va naște cea mai mare piață economică din lume și va aduce noi oportunități pentru exportatorii români.
  • ELIMINAREA DISPUTELE INTERNE DIN PARLAMENTUL EUROPEAN. PNL propune un moratoriu în Parlamentul European între reprezentanții diverselor partide politice pentru a evita aducerea disputelor interne în plan european.
  • SUSȚINEREA REFORMEI REPREZENTĂRII LA BRUXELLES. Această reformă trebuie să aibă în centrul ei fundamentarea de către Guvernul României a politicilor care reprezintă interese strategice de dezvoltare și validarea lor democratică prin dezbatere internă în Parlamentul României. Astfel, forțele politice reprezentate în Parlamentul European pot susține politici în interesul cetățeanului român.
  • SUSȚINEREA ADERĂRII MOLDOVEI LA UE. Pe plan economic, un obiectiv major este integrarea infrastructurilor energetice și de transport ale României și Republicii Moldova. Un pas concret îl constituie lansarea gazoductului Iași – Ungheni, proiect pentru care sprijinim atragerea de fonduri europene în vederea extinderii gazoductului până la Chișinău.
  • PARAFAREA TRATATULUI DE LIBER SCHIMB CU UCRAINA. PNL propune o colaborare strânsă cu Polonia pentru parafarea urgentă a Tratatului de liber schimb cu Ucraina pe principiul prevalenței integrării economice în fața celei politice.

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite