Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) – Direcţia Rutieră, a demarat un proces amplu de formare iniţială în domeniul drogurilor destinată poliţiştilor rutieri, însoţită de o componentă esenţială de instruire specifică în domeniul testării prezenţei consumului de droguri la conducătorii auto.
Sesiunile de formare au debutat în februarie 2012, reuşindu-se instruirea a aproximativ 370 poliţişti rutieri la nivel naţional (Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Braşov, Iaşi, Cluj, Timişoara). Acestea au fost susţinute de specialişti ANA care deţin şi calitatea de formatori autorizaţi CNFPA, actuala Autoritate Naţională pentru Calificări.
Succesul şi utilitatea acestui demers, rezultate din evaluările finale ale sesiunilor de formare deja implementate, au demonstrat necesitatea continuării acestui tip de activităţi şi în anul 2013.
Astfel, în acest an, Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul Naţional de Formare şi Documentare în domeniul Drogurilor, şi-a propus derularea a 19 sesiuni de formare ce vor avea ca beneficiari un număr de aproximativ 450 poliţişti rutieri de la nivelul întregii tări (Bucureşti, Arad, Constanţa, Covasna, Craiova, Caraş Severin, Călăraşi, Focşani, Iaşi, Oradea, Târgu Mureş, Timişoara, Vaslui).
La nivelul judeţului Călăraşi sesiunea de formare s-a desfăşurat în perioada 17-18 iunie 2013 şi a fost susţinută de specialiştii CPECA Alin Cristian Stan, Roxana Dumitroiu şi dr. Bogdan Gheorghe- Serviciul Reducerea Cererii de Droguri al ANA. La sesiune au participat 25 poliţişti rutieri (ofiţeri şi agenţi) din cadrul Serviciului Rutier Călăraşi şi a Birourilor Olteniţa, Lehliu Gară, Budeşti şi Fundulea.
Demersul formativ a urmărit creşterea nivelului de cunoştinţe a poliţiştilor rutieri cu privire la influenţa drogurilor ilegale asupra capacităţii de a conduce, acestia fiind familiarizaţi cu principalele categorii de substanţe şi efectele acestora, principalele noţiuni utilizate în domeniul drogurilor (dependenţă, toleranţă, sevraj, supradoză etc) şi semnele consumului de droguri.
Componenta de instruire specifică a cuprins aspecte juridice privind drogurile şi conducerea unui autovehicul sub influenţa substanţelor stupefiante şi psihotrope, efectele drogurilor asupra conducătorilor auto (teste de examinare a mărimii pupilelor, teste de coordonare, teste comportamentale, examinarea reacţiilor şi a modului de vorbire) şi necesitatea efectuării testării rapide de depistare a drogurilor.
Formarea poliţiştilor rutieri reprezintă un prim pas, în efortul ANA şi al IGPR/Direcţia Rutieră, de a informa, educa şi conştientiza poliţiştii şi participanţii la trafic cu privire la consecinţele consumului de droguri asupra capacităţii de a conduce vehicule. Campaniile de prevenire care urmează să fie realizate în contextul acestei colaborări trebuie să vizeze grupurile şi substanţele de risc specifice, să se bazeze pe dovezi ştiinţifice şi să fie evaluate cu rigurozitate.
Agenţia Naţională Antidrog este deschisă spre colaborare interinstituţională în vederea prevenirii şi combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri, iar acest lucru se poate realiza în primul rând prin formarea pe această problematică şi a altor specialişti din strucuri cu atribuţii în domeniu, aflăm de la Mirela Ilona Târşolea, coordonator CPECA Călăraşi,