De câteva zile, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, se află o echipă de control a IGP care verifică activitatea inspectoratului și a inspectorului șef Ioan Nicușor Todiruț. Deși coincide cu controalele dispuse de către Ministerul Afacerilor Interne în urma scandalului declanșat la IPJ Dolj, acest control nu are nicio legătură cu subiectul respectiv.
Controlul a fost dispus de către Petre Tobă, șeful IGP, și, conform unor surse, este trimis cu „dedicație”. Scopul acestuia este de a-i găsi „noduri în papură” actualului șef al IPJ, cms șef Ioan Nicușor Todiruț. Acesta a fost detașat de la conducerea Inspectoratului de Poliție Suceava pentru a-l forța să demisioneze din funcție.
Deși detașarea a fost, inițial, pentru 6 luni, aceasta a fost prelungită pentru că Todiruț nu a cedat. Activitatea efectivă la conducerea inspectoratului călărășean a lui Todiruț pentru care s-a dispus controlul, este de 4 luni și 2 săptămâni. Curios este că în argumentarea detașării acestuia la Călărași s-a scris în raport că decizia a fost luată tocmai datorită rezultatelor bune avute la Suceava, însă, subit, IGP a simițit nevoia unui control, fapt nemaiîntâlnit pe perioada unui interimat.
Cu toate că rezultatele, în perioada scurtă a mandatului lui Todiruț, au fost foarte bune, IGP a decis să trimită acest control, nu mai puțin de 20 de persoane din cadrul IGP aflându-se la sediul IPJ Călărași până pe 18 ianuarie. Finalitatea unui astfel de control este introducerea în comisia de disciplină a cms șef Ioan Nicușor Todiruț și apoi demiterea de la conducerea IPJ Suceava, acolo unde încă deține funcția.
De menționat că autoritățile călărășene s-au declarat, la unison, mulțumite de modul în care Todiruț a gestionat activitatea IPJ Călărași dar și tururile de scrutin ale alegerilor locale, parlamentare precum și Referendumul pentru demiterea președintelui.
Conform unor date statistice puse la dispoziție de către IPJ Călărași, activitatea IPJ Călărași a cunoscut îmbunătățiri semnificative.
„Preocuparea conducerii Inspectoratului pentru combaterea infracţionalităţii şi cooperarea cu unităţile de parchet din judeţ pentru documentarea corespunzătoare a infracţiunilor au avut ca finalitate luarea măsurii reţinerii şi arestării preventive a suspecţilor în multe cauze. În ceea ce priveşte acest aspect, în anul 2012, faţă de 2011, I.P.J. Călăraşi înregistrează o creştere de 57,69 % (cu 135 de persoane, de la 234 în anul 2011 la 369 în anul 2012), iar în perioada iunie – decembrie 2012 creşterea numărului persoanelor reţinute sau arestate este de 141,93% (132 de persoane, de la 93 în perioada iunie-decembrie 2011 la 225 în perioada iunie-decembrie 2012).
Din analiza situaţiei operative înregistrate la nivelul judeţului Călăraşi în perioada iunie – decembrie 2012, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011, rezultă că infracţionalitatea sesizată a cunoscut o scădere de 4,36% (de la 6580 la 6293 de infracţiuni), iar infracţiunile sesizate contra persoanei scad cu 11,43% (de la 1960 la 1736 de infracţiuni).
Nu a fost înregistrată nicio infracţiune de omor sau lovituri cauzatoare de moarte, iar toate celelalte infracţiuni grave cu violenţă cunosc scăderi, astfel: tentativa de omor (-40%), vătămare corporală gravă (-20%). Numărul infracţiunilor de ameninţare sesizate scade cu 34,07%, cele de violare de domiciliu scad cu 38,56%, iar cele de viol scad cu 20%.
Au fost înregistrate scăderi semnificative la infracţiunile sesizate de ultraj (-61,54%) şi ultraj asupra poliţiştilor (-50%). De asemenea infracţiunile sesizate de tâlhărie înregistrează o scădere de 15%.
Referitor la infracţionalitatea sesizată contra patrimoniului, judeţul Călăraşi se încadrează în trendul naţional, cu o creştere uşoară de 2,07% în perioada iunie – decembrie 2012.
Conducerea Inspectoratului a manifestat în permanenţă preocupare pentru îmbunătăţirea acestei situaţii şi prevenirea acestui gen de infracţiuni, fiind iniţiat, la începutul lunii octombrie 2012, Programului de acţiuni pentru reducerea incidenţei furturilor din locuinţe în volumul infracţionalităţii judiciare din judeţul Călăraşi.
În ceea ce priveşte combaterea infracţionalităţii economico-financiare, au fost iniţiate şi desfăşurate acţiuni pentru eficientizarea activităţii de constatare a infracţiunilor de natură economico-financiară de către structura de investigarea fraudelor. Astfel, din analiza situaţiei înregistrate în perioada iunie-decembrie 2012, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011, rezultă o creştere a constatărilor în materia infracţionalităţii economice de 3,98% (de la 453 la 470 de infracţiuni), iar infracţiunile economice declinate către unităţile de parchet înregistrează creşteri de 423,81% (de la 42 la 220 de infracţiuni).
Referitor la infracţionalitatea declinată, numărul persoanelor cercetate a crescut cu 25,54% (de la 137 la 172 de persoane), iar a celor în flagrant a crescut cu 850% (de la 4 la 38 de persoane).
Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi a demarat activităţi în vederea accesării de fonduri europene nerambursabile în două proiecte, respectiv „European Professional Police Mentorate – the key of professional insertion, a proposal of all the involved factors – Proiect Leonardo Da Vinci” şi „Stop pirateria; Forţele de poliţie şi organizaţiile non-guvernamentale în lupta împotriva nerespectării drepturilor de autor”(în parteneriat cu Poliţia Metropolitană Varşovia, din Republica Polonia, în valoare de 201.000 euro).
Intensificarea acţiunilor şi măsurilor de combatere a fenomenului infracţional de toate genurile, asigurarea unei prezenţe active, aproape de comunitate pentru cunoaşterea problemelor cu care aceasta se confruntă şi adoptarea celor mai eficiente măsuri de rezolvare a lor constituie obiective ale poliţiştilor călărăşeni şi în anul 2013.”