Mircea Brânduşă. Pornind de la ideea că într-o societate deschisă şi democratică administraţia publică locală există pentru a servi cetăţenii, Aniel Theodor Nedelcu Pațurcă, primarul comunei Borcea, a lăsat politica la uşa primăriei şi s-a ocupat de rezolvarea problemelor comunităţii. Toată activitatea sa în calitate de primar a avut ca prioritate clădirea unei administraţii puternice, bazate pe respectarea legii şi a bunei gestionări a banului public. Dezvoltarea şi modernizarea comunei Borcea a fost vizibilă, de la o zi la alta, an după an. Chiar dacă s-a luptat cu criza financiară, cu indiferenţa autorităţilor judeţene şi centrale, cu bugetul tot mai redus de la un an la altul, şi mai nou cu pandemia, Aniel Nedelcu Pațurcă, împreună cu echipa din cadrul primăriei, a reuşit să realizeze lucrări care erau necesare şi pe care oamenii le aşteptau încă din anii anteriori. A reuşit să scoată comuna din anonimat, astfel încât Borcea a devenit un brand judeţean datorită multitudinii de proiecte implementate de-a lungul mandatelor sale.
Întreţinerea, repararea şi modernizarea prin asfaltare a infrastructurii rurale;
Modernizarea sistemului de pompare a apei prin forarea unor puţuri de mare adâncime şi racordarea la bazinele de apă ce alimentează cele două sate; Reabilitare reţea apă;
Achiziţionare şi automatizare pompe de apă moderne, cu un consum redus de energie – aceste investiţii au contrubuit la eficientizarea acestui serviciu şi implicit reducerea preţului apei;
Reabilitare reţelei electrice şi a sistemului de iluminat public în toate satele comunei şi montarea unui număr de 500 de lămpi economice tehnologie led;
Înfiinţarea Serviciului de Gospodarire Comunală, structură organizatorică prin intermediul căreia a fost menţinută salubritatea pe raza teritorială a comunei.
Pentru a asigura o funcţionalitate eficientă, au fost achiziţionate mai multe utilaje: buldoexcavator, tractor, vidanjă, remorci, lame pentru deszăpezire, cositoare pentru întreţinerea păşunilor dar şi alte utilaje necesare desfăşurării activităţilor pe raza comunei.
Printr-o serie de hotărâri adoptate în Consiliu Local cetăţenii comunei Borcea beneficiază de o serie de facilităţi, care au venit în întâmpinarea nevoilor acestora. Proiectul intitulat „Renaşterea satului românesc” prevede acordarea, în mod gratuit, de proiecte de casă tuturor celor care doresc să îşi construiască o locuinţă în comuna Borcea.
Cu mulți ani în urmă în Borcea nu exista semnal pentru nicio reţea de telefonie mobilă iar acum prin punerea la dispoziţie a terenului necesar amplasării antenelor există acoperire pentru toate reţelele de telefonie mobilă. Pentru siguranţa cetăţenilor din comună, a fost înfiinţat Seviciul Poliţiei Locale. Tot pe acest segment de activitate a fost montat un sistem de supraveghere video în cele două sate, implementarea acestui proiect ducând la reducerea drastică a infracţionalităţii.
Încă de la începutul primului mandat, educaţia a reprezentat prioritatea zero a primarului Aniel Theodor Nedelcu Pațurcă, care spunea că „degeaba avem drumuri asfaltate dacă pe ele merg oameni needucaţi!” Astfel, proiectul „Investim în educaţie pentru viitorul copiilor din Borcea” a fost implementat, de-a lungul anilor, pas cu pas. Primăria şi Consiliul Local asigură decont şi pentru abonamentele cadrelor didactice. Prin susținerea permanentă a actului educaţional, au fost reabilitate şi modernizate toate şcolile şi grădiniţele din Pietroiu şi Borcea. Acestea beneficiază de condiţii moderne de studiu, fiind dotate atât cu mobilier nou, adecvat vârstei şcolare, cât şi cu dotările necesare desfăşurării cursurilor în condiţii excelente. Pentru siguranţa elevilor, şcolile sunt monitorizate video. Toate şcolile din comună au fost racordate la internet. Sala de sport din Borcea a fost reabilitată în totalitate, elevii beneficiind în acest moment de un loc modern pentru desfăşurarea activităţilor sportive, în special pe timpul iernii. Ziua Internaţională a Copilului a reprezentat anual un motiv de bucurie pentru copii întrucât pe lângă atmosfera de sărbătoare creată cu această ocazie, copii au primit cadouri inedite precum tablete şi biciclete.
Toate competiţiile şcolare şi extraşcolare au primit susţinere financiară totală din partea administraţiei locale. La capitolul sănătate au fost efectuate reparaţii capitale la sediul dispensarului din localitate. În prezent unitatea sanitară este prevăzută cu un cabinet medicină de familie, cabinet stomatologic şi un punct farmaceutic. Latura spirituală a comunităţii din Borcea nu a fost neglijată niciun moment. Astfel, cele trei biserici au fost reabilitate şi modernizate. Căminele culturale au fost reabilitate fiind dotate cu centrale termice, mobilier nou şi modern, necesar desfăşurării evenimentelor organizate aici periodic de comunitate. În paralel cu derularea proiectelor pentru dezvoltarea locală, primăria comunei Borcea organizează anual evenimente culturale care s-au bucurat deja de aprecierea cetăţenilor atât din judeţul Călăraşi cât şi din județele învecinate. Unul dintre acestea este ziua comunei această sărbătoare fiind cel mai aşteptat eveniment desfăşurat anual în localitate.
Timp de o lună de zile, de la Moş Nicolae până la Sfântul Ion, o feerie de lumini şi culori îmbracă localitatea iar spectacolele diverse creează atmosfera de basm specifică Crăciunului. Acesta este cel de-al doilea eveniment reprezentativ pentru comună. Pentru că în orice localitate este important să existe zone de relaxare, de promenadă, zone în care familiile să îşi petreacă timpul liber, iar copiii să se poată juca în siguranţă, autoritatea locală s-a îngrijit de amenajarea unor astfel de zone verzi. Atragerea investitorilor în localitate pentru aducerea de fonduri la bugetul local şi crearea cât mai multor locuri de muncă a reprezentat o prioritate a administrației din Borcea. Ca perspective de viitor, există finalizate documentele care vor fi depuse spre finanţare, pentru următoarele proiecte: Proiect iluminat public, semnat şi în curs de executare prin AFM; Proiect modernizare Cămin Cultural Pietroiu, prin CNI, semnat si avizat CTE; Proiect sală de sport de 360 locuri, 20 locuri de parcare; Proiect şanturi de captare ape pluviale şi rigole betonate; Proiect asfaltare alei pietonale – 25 alei; Proiect alimentare cu gaze prin POIM – SF, PT, DALI, Avize si Certificat de Urbanism deja obținute; Proiect modernizare şi dotare şcoli din Comuna Borcea; Igienizare platforme de gunoi şi toaletare copaci.