Primăria municipiului Călărași încearcă de ani buni să rezolve problema transportului public local, în sensul intrării în legalitate, cunoscute fiind litigiile în care s-a aflat și se mai află cu Alitrans Com SRL, cea care a efectuat transportul de persoane pe raza municipiului în toată această perioadă. Cel mai recent proces între Primărie și Alitrans a fost legat tocmai de existența contractului în baza căruia societatea respectivă putea să efectueze transportul public. Primăria a susținut că nu există așa ceva, în schimb ce firma Alitrans afirma contrariul.
Anul trecut a fost organizată licitația pentru atribuirea licenței de transport la care s-au înscris 3 societăți. În cele din urmă au rămas în cursă Alitrans Com din Călărași și Nica Rom din București.
Societatea din București a contestat în instanță atribuirea licenței către Alitrans, Primăria așteptând soluționarea acesteia. Conform declarațiilor viceprimarului Viorel Ivanciu, dacă instanța nu va decide între una dintre cele două firme se va relua licitația. Până atunci însă, între municipalitate și Alitrans a fost semnat un contract pentru atribuirea serviciului de transport.
În data de 18.07.2017 a fost încheiat, cu SC ALI TRANS COM SRL, Contractul de gestiune delegată prin atribuire directă a serviciului regulat de transport public local de călători în municipiul Călăraşi cu nr. 28310. Contractul a fost încheiat potrivit prevederilor HCL nr. 40/23.03.2017. Durata de valabilitate a contractului de concesiune, pentru transportul public local de călători, este până la intrarea în vigoare a contractului de gestiune delegată, prin concesiune, a serviciului regulat de transport public local urmare a organizării unei proceduri competitive (licitație deschisă/negociere directă) dar nu mai mult de 2 (doi) ani, de la data semnării contractului, conform art. 28, alin 2^2 din Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice și conf. art.5, alin.5 din Regulamentul (CE) nr. 1370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1191/69 şi nr. 1107/70 ale Consiliului. Tariful comercial ofertat de operator este de 2,5 lei/călătorie.
Ca urmare a semnării acestui contract, Primăria va supune aprobării tariful subvenționat pentru călătoriile pe cele trei trasee, prețul abonamentelor pentru circulația pe mijloacele de transport local, cuantumul subvenției pentru persoanele beneficiare ale Legii 448/2006, numărul de călătorii gratuite pentru pensionari, după caz, și prețul abonamentelor pentru elevi. Astfel, prețul biletului va fi tot de 2 lei, însă diferența de 50 de bani, între costul suportat de călători și costul comercial, urmând a fi suportată de la bugetul local, după cum a explicat Viorel Ivanciu.
În ședința de Consiliu de astăzi se vor supune aprobării stabilirea tarifului la biletele de călătorie pentru transportul public local de călători în municipiul Călărași la prețul de 2 lei/călătorie; stabilirea prețului abonamentului de călători la 60 de lei/lună cu posibilitatea acordării pe fracțiuni de lună: 10 zile cu prețul de 20 lei, 15 zile cu prețul de 30 de lei sau 20 de zile cu prețul de 40 lei; aprobarea unui număr de 12 călătorii gratuite pe lună pentru pensionarii cu pensia lunară de maxim 1.200 lei; acordarea gratuităților pentru categoriile de persoane pentru care se asigură protecția socială în conformitate cu prevederile legale.