Consiliile comunitare consultative urmăresc promovarea valorilor familiale, a stabilităţii familiei şi a îngrijirii copiilor de către părinţi, prevenirea separării copilului de părinţi şi sprijinirea familiei pentru a-şi asuma responsabilităţile, precum și colaborarea cu Direcţia de Asistenţă Socială.
La nivel local structurile comunitare locale trebuie să beneficieze de progame de formare în domeniul asistenţei sociale şi protecţia copilului. Consiliul comunitar consultativ sprijină serviciul social, iar activitatea acestuia este de voluntariat.
Autorităţile publice locale au obligaţia de a implica colectivitatea locală în procesul de identificare a nevoilor comunităţii şi de soluţionare la nivel local a problemelor sociale care privesc copiii. În acest scop pot fi create structuri comunitare consultative, dar fără a se limita, cuprinzând oameni de afaceri locali, preoţi, cadre didactice, medici, consilieri locali, poliţişti. Rolul acestor structuri este atât de soluţionare a unor cazuri concrete, cât şi de a răspunde nevoilor globale ale colectivităţii, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
În acest sens, în cadrul şedinţei ordinare din 25 septembrie, consilierii locali ar urma să aprobe constituirea Consiliului Comunitar Consultativ ca formă de sprijin în activitatea de asistenţă socială şi protecţia copilului, având următoarea componenta: 2 consilieri locali, 2 reprezentanţi ai Asociaţiei oamenilor de Afaceri, din partea Colegiului Medicilor – dr.Tomek Maria, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi – prof. Gingaşu Liliana, un reprezentant al Protoieriei Călăraşi în persoana asistemtului social Alexandru Tănase Ştefan şi agentul de poliţie Silviu Marin.