marți, noiembrie 26, 2024
AcasăADMINISTRAŢIEPrimăriile au primit bani de la Consiliul Judeţean Călăraşi pentru drumuri şi...

Primăriile au primit bani de la Consiliul Judeţean Călăraşi pentru drumuri şi arierate

- Advertisement -

Consilierii judeţeni au aprobat în şedinţa extraordinară din 16 ianuarie 2014 două proiecte. Primul vizează repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, pe unităţi administrativ – teritoriale, pe anul 2014 şi estimate pentru anii 2015 – 2017, iar cel de-al doilea a făcut referire la repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi a sumelor alocate din cotele defalcate din impozitul  pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital şi pentru cofinanţarea proiectelor de infrastructură şi a programelor de dezvoltare locală, pe unităţi administrativ – teritoriale, pe anul 2014 şi estimările pentru anii 2015 – 2017.

Prin Legea bugetului de stat pentru anul 2014, judeţului Călăraşi i-au fost alocate sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale în valoare de 41.786 mii lei.

Din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, aprobate anual prin legea bugetului de stat, o cotă de 27% se alocă bugetului propriu al judeţului, iar diferenţa se repartizează pentru bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, astfel: 80% din sumă se repartizează în două etape, prin decizie a directorului direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, în funcţie de următoarele criterii: populaţie, suprafaţa din intravilanul unităţii administrativ-teritoriale şi capacitatea financiară a unităţii administrativ-teritoriale, iar 20% din sumă se repartizează, prin hotărâre a consiliului judeţean, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

Suma repartizată de Consiliul Judeţean Călăraşi se ridica la valoarea de 6.101 mii lei. La aceasta se adauga suma de 4.563 mii lei care provine din  aplicarea gradului de necolectare provenit din înmulţirea coeficientul subunitar, calculat că raport între suma impozitelor şi taxelor locale, chiriilor şi redevenţelor încasate în anul financiar anterior încheiat şi suma impozitelor şi taxelor locale, chiriilor şi redevenţelor de încasat în anul financiar anterior încheiat.

Din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale se alocă lunar o cotă de 41,75% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozite, o cotă de 11,25% la bugetul local al judeţului şi o cotă de 18,5% într-un cont distinct, deschis pe seama direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi al judeţului.

Din cota de 18.5%, 27% se alocă bugetului propriu al judeţului, iar diferenţa se repartizează pentru bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, astfel:

a) 80% din sumă se repartizează în două etape în funcţie de următoarele criterii: populaţie, suprafaţa din intravilanul unităţii administrativ-teritoriale şi capacitatea financiară a unităţii administrativ-teritoriale;

b) 20% din sumă se repartizează, prin hotărâre a consiliului judeţean, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

Suma repartizată Consiliului Judeţean Călăraşi, aferentă cotelor defalcate din impozitul pe venit, se ridica la valoarea de 3.841 mii lei, la care se adauga suma de 2.877 mii lei rezultată din calculul gradului de necolectare a veniturilor proprii.

La finele anului 2013 au existat cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale,  rămase nerepartizate, în valoare de 462 mii lei.

Totalul sumei de repartizat pentru echilibrarea bugetelor locale şi a sumelor alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit  pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital şi pentru cofinanţarea proiectelor de infrastructură şi a programelor de dezvoltare locală, pe unităţi administrativ – teritoriale, pe anul 2014, se ridica la valoarea de de 17.844 mii lei.

Repartizarea acestor sume a fost făcută în funcţie de ponderea populaţiei fiecărei unităţi administrativ teritoriala în total populaţie judeţ.

Pentru anul 2014, sumele ce trebuiesc repartizatate de Consiliul Judeţean Călăraşi, pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale se ridica la valoarea de 4.494 mii lei, aceasta regăsindu-se în anexa nr.6 a Legii nr.356/2013 privind bugetul de stat pe anul 2014.

Propunerea de repartizare a acesteia pe categoriile de drumuri, comunale şi judeţene, s-a bazat, aşa cum se menţionează şi în Legea bugetului de stat pe anul 2014, pe cele două criterii: lungimea şi starea tehnică a acestora.

Lungimea totală a reţelei drumurilor judeţene şi comunale din judeţul nostru este de 854,906 km, (694,133 km drumuri judeţene şi 160,773 km drumuri comunale ) pentru întreţinerea acesteia, din aceste fonduri, revine o valoare de 5,257 mii  lei / km.

Lungimea reţelei de drumuri comunale, excluzându-se drumurile comunale din pământ, (respectiv cei 22,663 km) este de  138,11 km .

Corespunzător acesteia şi a sumei revenite pe 1km, rezultă o sumă totală  de 726,0  mii  lei ce se alocă pentru întreţinerea drumurilor comunale, inclusiv pentru întreţinerea de iarnă (pentru lucrări de deszăpezire drumuri comunale).

Având în vedere că lungimea totală a reţelei drumurilor judeţene şi comunale din judeţul nostru este de 854,906 km, (694,133 km drumuri judeţene şi 160,773 km drumuri comunale ) pentru întreţinerea acesteia, din aceste fonduri, revine o valoare de 5,257 mii  lei / km.

Lungimea reţelei de drumuri comunale, excluzându-se drumurile comunale din pământ, (respectiv cei 22,663 km) este de  138,11 km.

Corespunzător acesteia şi a sumei revenite pe 1 km, rezultă o sumă totală de 726,0 mii  lei ce se alocă pentru întreţinerea drumurilor comunale, inclusiv pentru întreţinerea de iarnă (pentru lucrări de deszăpezire drumuri comunale).

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite