vineri, aprilie 11, 2025
AcasăACTUALITATEProgramul Interreg V-A România - Bulgaria în ultimul an de implementare

Programul Interreg V-A România – Bulgaria în ultimul an de implementare

- Advertisement -

Programul Interreg V-A România – Bulgaria pentru care Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași pentru granița România – Bulgaria îndeplinește rolul de secretariat comun precum și de control de prim nivel pentru partenerii români din proiectele finanțate, a ajuns în ultimul an de implementare a proiectelor.

Lansat în anul 2015, cu un buget total de aproximativ 259 milioane de euro, Programul a asigurat finanțare pentru 169 de proiecte care au abordat provocările din zona transfrontalieră, contribuind la îmbunătățirea condițiilor de trai în aria programului.

Programul reprezintă o resursă cheie pentru dezvoltarea pe termen scurt, mediu și lung a zonei transfrontaliere, rezultatele proiectelor finanțate fiind numeroase, sinteza de mai jos redând într-o mică măsură amploarea reală a impactului generat la nivelul comunităților locale. Fiecare dintre rezultate, reprezintă un exemplu de succes care poate genera alte inițiative, la fel de importante, în contextul noilor oportunități pe care Uniunea Europeană le va finanța.

Astfel, în contextul Axei prioritare 1 – O regiune bine conectată, lungimea drumurilor modernizate a ajuns la aproape 100 km, iar numărul de mecanisme comune pentru facilitarea conectării nodurilor secundare/terțiare la TEN-T a atins valoarea de 22. Aproape 480 km de căi navigabile au fost îmbunătățiți și au fost elaborate 2 strategii și planuri de acțiune pentru îmbunătățirea siguranței navigației pe Dunăre și Marea Neagră.

Prin implementarea proiectelor în cadrul Axei prioritare 2 – O regiune verde s-a urmărit îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului cultural, natural și a resurselor din zona transfrontalieră, s-a înregistrat un număr de peste 8 milioane de înnoptări în zona transfrontalieră susținute prin 178 de produse/servicii turistice integrate create și 87 de strategii comune pentru punerea în valoare a moștenirii naturale și culturale iar 27 de mii de hectare de habitate naturale sunt mai bine conservate.

Axa prioritară 3 – O regiune mai sigură s-a adresat managementului situațiilor de risc, urmărind să crească numărul populației care beneficiază de acțiuni de management al riscului, de măsuri de protecție împotriva inundațiilor și împotriva incendiilor forestiere.

Principalele rezultate ale proiectelor finanțate în cadrul Axei prioritare 4 – O regiune calificată și incluzivă sunt legate de asigurarea accesului a 899.462 de persoane la oportunitățile de pe piața muncii din zonă, prin mecanisme de formare și susținere. În acest sens, au fost implementate 215 inițiative care activează mobilitatea forței de muncă, 41.228 persoane participând direct la aceste inițiative.

Pentru Axa prioritară 5 – O regiune eficientă, au fost dezvoltate nu mai puțin de 103 mecanisme transfrontaliere pentru îmbunătățirea capacității de cooperare, contribuind direct la dezvoltarea în diferite domenii precum educația, politici sociale, sănătate, turism, navigație pe Dunăre etc.

Pentru a afla mai multe despre Programul Interreg V-A România–Bulgaria și proiectele transfrontaliere implementate, vă invităm să accesați pagina de internet www.interregrobg.eu.

www.interregrobg.eu

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite