Prin modificările aduse art.153 alin.(9) din Codul fiscal prin Ordonanţa Guvernului nr.16/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, au fost definite categoriile de persoane ale căror fapte înscrise în cazierul fiscal atrag anularea înregistrării în scopuri de TVA a societăţilor comerciale. Astfel, anularea înregistrării în scopuri de TVA a societăţilor reglementate de Legea nr.31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se dispune dacă asociaţii majoritari sau, după caz, asociatul unic au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau faptele prevăzute la art.2 alin.(2) lit.a) din Ordonanţa Guvernului nr.75/2001 privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Anterior acestei modificări, organele fiscale anulau înregistrarea în scopuri de TVA a societăţii comerciale, indiferent de procentajul pe care îl deţineau, în capitalul social al societăţii, asociaţii care aveau fapte înscrise în cazierul fiscal.
De asemenea, au fost introduse noi dispoziţii prin art.153 alin.(93) şi (94) din Codul fiscal, referitoare la îndreptarea erorilor privind înregistrarea în scopuri de TVA sau anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA.
Totodată, având în vedere şi măsurile organizatorice adoptate recent pentru organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin care s-au adus modificări denumirii organelor fiscale teritoriale şi structurii organelor de conducere ale acestora, prin proiectul de procedură s-au modificat şi denumirile structurilor de conducere ale organelor fiscale implicate în aplicarea acestei proceduri.
Întrucât procedura de anulare a înregistrării în scopuri de TVA este aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.700/2012 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare, este necesară înlocuirea acesteia cu o nouă procedură adaptată la noile prevederi legale.
Proiectele de acte normative, iniţiate de ANAF, sunt făcute publice pe site-ul instituţiei la adresa www.anaf.ro, domeniul Legislatie/ Transparenţa decizională. De asemenea, acestea pot fi consultate la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media din cadrul ANAF, cu sediul în str. Apolodor nr.17, sector 5, Bucureşti.
Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la acest proiect de act normativ pot fi transmise în scris la Serviciul Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media – cu menţiunea “Conf.Legii nr.52/2003”, la următoarele adrese:
- Prin scrisori la adresa poştală: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, str.Apolodor nr.17, sector 5 Bucuresti 050741 – la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media;
- Electronic la adresa de mail: relatiipublice.anaf@mfinante.ro
- Prin fax la numarul: 021-319.98.57.
Pentru a avea acces la informaţiile de presa privind aplicarea Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, se poate accesa domeniul Informaţii / Comunicate şi informaţii de presă aflat pe site-ul instituţiei.