joi, noiembrie 28, 2024
AcasăACTUALITATEReabilitarea termică a blocurilor condiţionată de veniturile vecinilor

Reabilitarea termică a blocurilor condiţionată de veniturile vecinilor

- Advertisement -

Rodica Dohot. Cu câteva luni în urmă, oficialii Primăriei Călăraşi declarau că au fost alocate fonduri pentru reabilitarea termică a blocurilor din municipiile reşedinţă de judeţ, în sumă de 22,8 milioane de euro. Bugetul total alocat este de 304 milioane de euro, din care 150 de milioane din Fondul European de Dezvoltare Regională şi 154 de milioane din contribuţia natională (buget de stat, contribuţia autorităţilor locale şi a asociaţiilor de proprietari).

Schema de finanţare vizează blocurile construite între anii 1950 şi 1990 şi implicit familiile cu venituri de până la 500 de euro lunar pe familie. Fondul European şi bugetul de stat vor suporta 60%, diferenţa fiind plătită de primărie şi proprietari. Lucrările de reabilitare termică a blocurilor efectuate cu fonduri europene presupun, de fapt, nu doar anveloparea clădirilor de apartamente, ci şi hidroizolarea teraselor ori a planşeului de deasupra subsolului, schimbarea tocăriei vechi cu una de tip termopan, dar şi schimbarea acolo unde este cazul a sistemului de distribuţie a agentului termic, apei reci şi apei calde, în sensul conceperii unei distribuţii pe orizontală, care să permită contorizarea şi factuarea individuală pentru apă şi căldură.

Primarul Drăgulin a declarat că până în prezent în Călăraşi s-au făcut proiecte de finaţare pentru 9 blocuri şi anume A9, A11, A12, A15, A20, A21, A23 şi K17, adică un total de 15 scări de bloc cu 277 de apartamente, unde toţi solicitanţii se încadrează cu 20% contribuţie, o valoare estimativă a cheltuielilor de reabilitare fiind de aproximativ 90000 de euro/scară.

Domnia sa spune că până în acest moment nu poate estima o valoare fixă a costurile, întrucât încă se lucrează, desigur existând şi unele probleme. Una dintre ele ar fi aceea că, conform Ghidului Solicitantului, trebuie să existe 75% din semnături pentru realizarea lucrărilor, dar cei de la ministerul de resort şi reprezentanţii Sud-Muntenia solicită 100% din semnăturile proprietarilor. O altă problemă depistată de funcţionarii Primăriei Călăraşi este aceea că nu s-au găsit documentaţiile tehnice a mai multor blocuri din Călăraşi, fapt ce împiedică finalizarea anumitor dosare.

Drăgulin este încrezător în demararea şi finalizarea acestui proiect de reabilitare şi este convins că atunci când lucrările vor fi terminate, iar blocurile vor avea un alt aspect şi alţi călărăşeni, care în prezent sunt sceptici vor dori să participe la acest program de reabilitare termică a apartamentelor. În acest sens, funcţionarii primăriei depun un volum de muncă foarte mare având în vedere că trebuie elaborată proiectului şi expertizei tehnică, auditul energetic şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, desigur şi organizarea licitaţiei publice pentru selectarea firmei care va realiza lucrările propriu-zise de reabilitare termică.

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite