Poliţiştii rutieri şi de proximitate au reluat acţiunile de pregătire antiinfracţională a elevilor care s-au întors din vacanţă, la cursurile din învăţământul preuniversitar. Aceştia au efectuat acţiuni preventive cu elevii şcolilor nr. 1 „Carol I” şi nr. 11 „Tudor Vladimirescu” din municipiul Călăraşi.
Temele discuţiilor purtate cu elevii claselor I-IV şi învăţătorii acestora au fost prevenirea victimizării minorilor şi a delincvenţei juvenile. Prin întrebările adresate şi răspunsurile primite, poliţiştii rutieri s-au asigurat că cei mici cunosc regulile de circulaţie în ceea ce priveşte traversarea drumului public. Sfaturile cuprinse în pliantele distribuite au suscitat interesul elevilor.
Pentru prevenirea victimizării prin furturi şi tâlhării, poliţiştii de proximitate le-au recomandat copiilor ca la terminarea orelor să se deplaseze direct acasă, pe cât posibil în grupuri mari sau fiind însoţiţi de adulţi, membri ai familiilor, să evite grupurile de tineri sau alte persoane de pe marginea străzilor sau din scările de bloc. În situaţia în care sunt bruscaţi sau agresaţi pe stradă, elevii au fost sfătuiţi să nu riposteze cu violenţă, ci să anunţe părinţii sau un adult despre acest lucru pentru a sesiza poliţia.
Recomandările poliţiştilor au vizat şi importanţa conservării echipamentelor de care se folosesc în incinta unităţilor de învăţământ şi alte norme de convieţuire sAcţiunile poliţiştilor vor continua şi în zona adiacentă instituţiilor de învăţământ pentru depistarea şi luarea măsurilor legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică, pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea accidentelor rutiere.
De asemenea, unităţile economice din zona adiacentă şcolilor vor fi controlate cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor.
Astfel de acţiuni vor fi derulate de poliţiştii de prevenirea criminalităţii, de proximitate şi de rutieră în toate unităţile de învăţământ, atât din mediul urban, cât şi din cel rural, de pe raza judeţului Călăraşi.
Recomandări preventive adresate tinerilor:
- Comunicarea stă la baza depăşirii oricărei situaţii!
- La violenţă verbală sau fizică nu răspundeţi cu aceeaşi monedă!
- Apelaţi la mijloace de rezolvare a divergenţelor pe cale amiabilă!
- Un limbaj fără jigniri poate preveni escaladarea conflictului!
- Evitaţi pe cât posibil compania unor persoane cunoscute ca alcoolice!
- Adoptaţi un comportament de cedare!
- Utilizaţi o formulă de evitare a tensiunii!
- Prin întreaga atitudine comportamentală, oferiţi o comunicare de simpatie şi prietenie!
- Nu ameninţaţi, nu jigniţi, nu vă manifestaţi superioritatea, ambiţia sau dispreţul!
- Nu vă faceţi singuri “dreptate” lovind adversarul! Cereţi sprijinul diriginţilor sau al persoanelor competente!