marți, noiembrie 26, 2024
AcasăEVENIMENTRomânia 1964 – Studenţii americani descoperă un fluviu legând lumi în schimbare

România 1964 – Studenţii americani descoperă un fluviu legând lumi în schimbare

- Advertisement -

Vineri, 26 septembrie 2014, începând cu ora 12.00, la sediul din strada Progresului, nr. 4, Muzeul Dunării de Jos, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Călăraşi, vă invită la deschiderea expoziţiei itinerante „România 1964 – Studenţii americani descoperă un fluviu legând lumi în schimbare”.

Expoziţia prezintă imaginea unei ţări „necunoscute”, situată dincolo de „Cortina de Fier”, aşezată de-a lungul unui mare fluviu european, înainte de vărsarea lui în Marea Neagră, aşa cum a fost văzută de un grup de şapte studenţi americani de la Colegiul Dartmouth (Hanover, New Hampshire, SUA), care au călătorit în canoe tradiţionale, de-a lungul Dunării, de la izvoare, până la Sfântu Gheorghe, străbătând Germania, Austria, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria şi România. Expediţia, organizată sub egida revistei National Geographic, era una iniţiatică, de descoperire a celor două Europe, cea Occidentală şi cea Răsăriteană. Pentru unul dintre participanţi – Dan Dimăncescu, călătoria de-a lungul Dunării avea şi rolul de a descoperi ţara strămoşilor săi…

Călătoria celor şapte studenţi americani de-a lungul Dunării a constituit o experienţă umană şi intelectuală unică, a cărei amintire este evocată atât de imaginile fotografice inedite, realizate de membrii expediţiei, cât şi prin obiecte şi alte documente originale. Importanţa ei a fost reflectată de presa americană şi românească a vremii şi a constituit subiectul unui articol, apărut în 1965, în National Geographic. Cu acest prilej, prestigioasa publicaţie americană, a vorbit pentru prima oară despre România, după o tăcere de peste 25 de ani. Acest proiect a reprezentat o primă spargere a blocadei comuniste în Europa.

Expoziţia va putea fi vizitată zilnic, în intervalul orar 10.00-18.00, până la data de 26 octombrie 2014.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite