Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Călăraşi a finalizat campania de vaccinare antirabică manuală a vulpilor prin distribuţie manuală a momelilor vaccinale antirabice la vizuină.
Campania face parte din programul strategic al României de supraveghere, control şi eradicare a rabiei, în scopul reducerii riscului de transmitere şi extindere a virusului turbării fiind vizate vulpile, care reprezintă principalul rezervor de virus rabic
Programul de vaccinare prin distribuţia manuală la vizuina a momelilor antirabice a fost coordonat şi monitorizat zilnic, în perioada 6.10 – 5.11.2014, de specialiştii din cadrul Serviciului Control Oficial Sănătate Animală prin recepţia şi distribuţia momelilor vaccinale către fondurile de vânătoare de pe raza localităţilor aferente fondurtilor de vânătoare, în baza protocoalelor de colaborare încheiate între DSVSA Călăraşi şi asociaţiile de vânătoare.
Au fost administrate în total un număr de 1650 momeli vaccinale la un număr de 266 vizuini, pe raza a 49 de fonduri de vânătoare, administrate de 18 asociaţii de vânătoare.
Totodată, concomitent cu desfăşurarea campaniei de vaccinare s-a desfăşurat şi o campanie de mediatizare a acţiunii prin difuzarea de 22 materiale informative cronologice la nivelul primăriilor localităţilor aferente fondurilor de vânătoare, în scopul mediatizării acţiunii
Programul se va derula în continuare la 45 de zile de la vaccinare prin monitorizarea activă a partidelor de vânătoare de control a vulpilor.
Vânătorile de control vor fi efectuate pentru determinarea eficientei vaccinării, în acest sens judeţul Călăraşi are programat un număr de 154 vulpi de împuşcat pentru anul 2014
Atenţie! Pentru evitarea infectării oamenilor cu virusul rabic este interzisă jupuirea animalelor sălbatice găsite moarte sau împuşcate. Cadavrele acestor animale vor fi trimise pentru examen de laborator la LSVS – DSVSA Călăraşi.
Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor trebuie restricţionată circulaţia liberă a câinilor şi pisicilor în zona fondurilor de vânătoare întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală.
De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea este interzisă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora.
Gestionarii fondurilor de vânãtoare împreunã cu medicii veterinari oficiali vor asigura prelevarea de probe prin împuşcarea vulpilor sau recoltarea vulpilor găsite moarte, în vederea trimiterii la D.S.V.S.A. pentru efectuarea examenelor de laborator
DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Vasile NEDELCU