marți, octombrie 29, 2024
AcasăADMINISTRAŢIES-a modificat impozitarea la jocurile de noroc

S-a modificat impozitarea la jocurile de noroc

- Advertisement -

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Călăraşi informează contribuabilii că, în Monitorul Oficial al României nr. 957 din data de 30 decembrie 2014 a fost publicată O.U.G. nr. 92 pentru reglementarea unor măsuri fiscal – bugetare şi modificarea unor acte normative. Conform acestui act normativ, începând cu data de 12 februarie 2015 intra în vigoare o serie de modificări în domeniul impozitării jocurilor de noroc. Astfel, a fost eliminată suma de 600 lei reprezentând venit neimpozabil din jocuri de noroc, acest venit neimpozabil rămânând valabil doar pentru veniturile din premii.
Veniturile din jocuri de noroc se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 1% aplicată asupra tuturor sumelor încasate de un participant de la un organizator de jocuri de noroc. Veniturile din jocuri de noroc care depăşesc echivalentul a 15.000 euro se impozitează cu 16%, iar veniturile care depăşesc echivalentul a 100.000 euro se impozitează cu 25%.
Veniturile realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă (on-line), slot-machine, lozuri şi festivaluri de poker nu sunt impozabile prin reţinere la sursă. Persoanele fizice care obţin venituri din jocurile de noroc prevăzute mai sus au obligaţia de a depune o declaraţie privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Organul fiscal competent are obligaţia de a stabili impozitul datorat, aferent venitului încasat din jocurile de noroc.
Alte modificări ale prevederilor Codului fiscal au fost aduse prin O.U.G. nr. 80/ 2014 publicată în Monitorul Oficial nr. 906 din 12 decembrie 2014.
Având în vedere că, începând cu 1 ianuarie 2015, prin modificarea legii contabilităţii, persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente pot utiliza contabilitatea în partida dublă, a fost eliminată sintagma „contabilitate în partida simplă” în legătură cu modul de stabilire a venitului impozabil, şi a fost înlocuită cu referirea la datele din contabilitate. De asemenea, pentru persoanele care obţin venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor sau activittati agricole impozitate în sistem real, a fost introdusă obligativitatea de a înregistra stabilirea venitului net anual impozabil într-un registru de evidenta fiscală, al cărui model urmează să fie aprobat printr-un ordin al ministrului finanţelor publice.

În domeniul taxei pe valoarea adăugată, de la 1 ianuarie 2015 intră în vigoare modificările privind stabilirea locului taxării cu TVA pentru serviciile de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune, precum şi pentru serviciile furnizate pe cale electronică prestate către personae neimpozabile, locul taxării cu TVA fiind în statul unde este stabilit beneficiarul. Pentru simplificarea plăţii TVA prestatorii acestor servicii pot aplica un regim special prin care pot alege statul membru de înregistrare pentru plata TVA, în acest caz nemaiavând obligaţia să se înregistraze în fiecare stat membru unde este stabilit beneficiarul serviciilor persoana neimpozabilă. Prin acest regim special statul membru de înregistrare virează TVA-ul cuvenit fiecărui stat membru pentru serviciile de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune şi serviciile furnizate pe cale electronică prestate către beneficiari, desfăşurate pe teritoriul lor, pe baza declaraţiei speciale de TVA în care prestatorul declară în euro suma TVA datorată fiecărui stat membru.
Alte modificări în domeniul TVA, în vigoare de la 1 februarie 2015, se referă la faptul că în vederea înregistrării prin opţiune în scopuri de TVA, sau pentru a evita anularea codului de înregistrare în scopuri de TVA, persoanele impozabile trebuie să justifice intenţia şi capacitatea de a desfăşura activitate economică potrivit criteriilor şi în termenele stabilite prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Reînregistrarea în scopuri de TVA se face la solicitarea persoanei impozabile, dacă încetează situația care a condus la anulare.

În domeniul accizelor s-a stabilit nivelul acestora pentru anul 2015, şi anume echivalentul în lei al valorii acestor impozite practicate în anul 2014.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite