Şcoala Gimnazială „Carol I”, cunoscută de către călărăşeni ca Şcoala Nr. 1, a sărbătorit în zilele de 14-15 noiembrie, împlinirea a 128 ani de existenţă şi, în acelaşi timp, promovarea unei şcoli moderne europene al cărui scop este să formeze generaţii care să ducă mai departe prestigiul şcolii.
„Şcoala are un rol esenţial în pregătirea tinerilor pentru viaţă. O şcoală responsabilă trebuie să respecte o serie de condiţii şi criterii. În primul rând, trebuie să gândim că este răspunzătoare educaţional şi civic pentru ceea ce produce în, şi pentru societate. În al doilea rând, o astfel de şcoală „dă seama” de rezultatele produse, cu alte cuvinte este capabilă să-şi recunoască, să-şi planifice şi să-şi evalueze resursele în termeni de scopuri şi rezultate”, a precizat dl director, Dan Melente, în mesajul de deschidere.
Fiecare obiect din jurul nostru are şi el o aniversare, însă Şcoala Nr. 1 nu este un obiect neînsufleţit; nu este numai o clădire istorică. Şcoala este plină de viaţă, fiindcă în ea se adună zilnic sufletele fericite şi inocente a sute de copii. Gimnaziul „Carol I” este un loc unde istoria şi calitatea sunt parte a educaţiei, de aceea „Zilele Şcolii” este un prilej de mare sărbătoare când elevii de astăzi înţeleg că viitorul nu se poate clădi decât pe temelia trecutului. Elevii acestei şcoli sunt mândri că trec pragul unei instituţii de învăţământ cu tradiţie.
Această şcoală a fost înfiinţată în anul 1883. Printre elevii remarcabili ai acestei şcoli, care au reprezentat şi reprezintă un model pentru elevii de astăzi şi de mâine au fost: Ştefan Bănulescu, Vasile Cârlova, Constantin Dinulescu.
Dar totuşi, ce au făcut cadrele didactice şi elevii cu acest prilej?
În această perioadă s-au lansat proiecte care se vor desfăşura de-a lungul anului şcolar. În acest context se organizează tot felul de activităţi, unele mai interesante decât altele, parte a învăţării pe tot parcursul vieţii. Proiectele îi implică pe toţi elevii, ajutându-i să-şi demonstreze abilităţile şi talentul.
„Zilele şcolii” – un proiect amplu, aplaudat de elevi, a început cu amenajarea bibliotecii în limba engleză: elevii Gimnaziului „Carol I” au primit un număr de peste 700 de volume în multiple exemplare din partea fundaţiei LEaRN for SUA, cărţi care îi vor ajuta pe elevi să înveţe limba engleză mult mai uşor.
Astfel, clasa a V-a A Intensive English a sărbătorit Ziua cărţilor, o experienţă din care elevii şcolii au înţeles că numai citind poţi atinge performanţe nebănuite, o dezbatere care i-a pus pe elevi faţă în faţă cu realitatea. În viaţa fiecărui copil, de-a lungul formării şi maturizării sale, cărţile reprezintă un izvor de cunoaştere şi educaţie şi totodată cel mai complet depozit al inteligenţei omeneşti, înmagazinând în filele lor informaţii, sentimente, emoţii, trăiri, fapte, pe care le păstrează intacte un timp nedefinit. Cărţile par fără viaţă, dar copiii le pot învia dezvăluind o lume nebănuită şi fascinantă.
Foştii şi actualii elevi şi-au dat întâlnire în cadrul evenimentului
Sărbătoarea şcolii a continuat cu o întâlnire emoţionantă între foştii elevi ai Şcolii Gimnaziale „Carol I”, astăzi bunici ai elevilor Gimnaziului Carol, o întâlnire care a adus atât zâmbete, cât şi lacrimi pe obrajii elevilor. Dialogul între generaţii s-a desfăşurat sub forma unei conferinţe de presă, între elevi şi bunici, aceştia din urmă răspunzând şi împărtăşind din înţelepciunea şi experienţa lor, sfătuindu-i şi îndrumându-i. Lecţia de educaţie a adus laolaltă înţelepciunea şi copilăria. Bunicii au fost premiaţi de elevi, creând astfel o punte între trecut, prezent şi viitor. Cei mici, elevii claselor I-IV, au prezentat un moment artistic plin de creativitate, talentul lor a fost răsplătit cu aplauze din partea colegilor, părinţilor şi profesorilor.
Zilele şcolii reprezintă întotdeauna, în orice instituţie de învăţământ, şi un prilej de a sărbători bobocii, în acest caz, clasa a V-a
Bucuria celor din clasa a V-a a umplut întreaga şcoală. Bobocii au fost sărbătoriţi cu cântece, aplauze şi urale de „Succes!” Frumoşi, eleganţi, plini de voie bună, şi-au demonstrat cunoştinţele şi talentele, încântându-i pe cei prezenţi: elevi mai mari, părinţi şi profesori. Etapa I a Concursului Naţional „Evaluare în Educaţie” la disciplina Limba Engleză a provocat în rândul elevilor şcolii dorinţa de a demonstra că oricând o competiţie poate fi o sărbătoare.
Pornind de la premiza că fiecare concurs ne face mai buni la învăţătură, elevii pasionaţi de învăţarea unei limbi străine au participat la concurs dornici de a câştiga fiecare un premiu. Sărbătoarea „Zilelor Şcolii” Gimnaziul „Carol I”, s-a încheiat cu Cenaclul Literar având ca temă: „Toamnă aurie la Carol”. Elevii au recitat poeziile compuse de ei şi au cântat „La Mulţi Ani, Şcoală Dragă! Suntem mândri să-ţi fim elevi, Gimnaziul „Carol I!”
P.S. Semnatarul acestui articol a fost pe rând şcolar şi elev al acestei instituţii de învăţământ în perioada 1966 – 1974!