Mircea Brânduşă. Începând cu după amiaza zilei de 5 decembrie, localitatea Chirnogi s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare. Nu numai copiii îl aşteptau cu înfrigurare pe Moş Nicolae, ci şi localnicii care erau pregătiţi pentru sărbătorirea şi cinstirea Sfântului, Episcopul Mirelor Lichiei (localitate din Asia mică –Turcia de astăzi), ocrotitorul primei biserici a localităţii, cea aflată în centrul comunei.
Odată cu apusul Soarelui când ziua se ,,războia cu noaptea”, oameni de toate vârstele se îndreptau spre inima comunei, spre lăcaşul Sfântului Ierarh Nicolae. Slujirea din biserică (vecernia unită cu litia, sfinţirea aghesmei celei mici şi acatistul sfântului) au fost onorate de un lăcaş plin, pe care l-au cinstit cu prezenţa oficialităţile comunei: dl. primar ing. Irinel Roman, alături de familia sa, viceprimarul Ion Ştefan, consilieri locali Trache Ilie, Găină Vigu, Anghel Capdemai, Paceagiu Dumitru, Dragomir Ilie, Aurelian Cotoban, precum şi alţi fii reprezentativi ai satului; ing. Vintilă Aurica şi Ilie Gheorghe, şeful asociaţiei agricole din localitate. Au fost prezenţi alături de preoţii slujitorii ai lăcaşului şi Pr. Mihai Maharea, din satul Valea Popii. Festivităţile de seară ale hramului au fost cinstite de o delegaţie din cadrul mitropoliei Ruse –Bulgaria.
Edilul comunei Radovanu, d-na Vasilica Dobrescu, prezentă la eveniment, a adresat cuvinte de felicitare către toţi credincioşii prezenţi. Sfântul lăcaş a primit un dar de preţ (2600 de lei), dar mai ales de o valoare duhovnicească inestimabilă: un set de Sfinte vase aurite din Grecia – un Potir de trei litri, un Disc argintat, linguriţe din acelaşi metal şi o Icoană a SF. Nicolae, toate acestea fiind folosite la Sfânta liturghie. Donaţia a venit din partea unor persoane particulare, binecredincioase care nu au dorit să li se facă cunoscute numele. La sfârşitul slujbei, toată lumea a ieşit în afara bisericii, unde primarul Irinel Roman şi viceprimarul Ştefan Ion au aprins instalaţia de lumini ce a îmbrăcat clopotniţa (monument istoric) şi biserica într-o lumină ce pune în mare valoare arhitectura şi prestanţa monumentului.
Cu ocazia acestei frumoase surprize dăruită enoriaşilor, domnia sa a precizat următoarele: „Lumina are puterea să sublinieze geometria, textura, culoarea obiectelor dintr-un spaţiu, ceea ce instaurează o atmosferă de mare sărbătoare. La mulţi ani Chirnogi! La mulţi ani Parohia Sf. Nicolae! Seara sa încheiat cu o masă rotundă în cinstea oaspeţilor din Bulgaria. Pe 6 decembrie, festivităţile de sărbătorirea Sf. Nicolae au continuat cu biserica arhiplină! Manifestarea a fost onorată de o delegaţie din cadrul municipalităţii Tutrakan – Bulgaria, localitate ce se v-a înfrăţi în 2015 cu localitatea Chirnogi, condusă de d-na Stefka Kapinceva, însoţită de PRr. Mihail Mihailov şi profesoara Kalina. Prezenţi alături de enoriaşi au fost reprezentanţii mass-mediei din Olteniţa şi Călăraşi.
Primarul Roman a adresat câteva cuvinte asistenţei: „Mulţumesc tuturor celor implicaţi în desfăşurarea acestei mari sărbători. Mulţumesc oaspeţilor noştri din Bulgaria. Mulţumesc celui fără de care nu se putea derula evenimentul la parametri maximi: inginer, consilier, epitrop şi nu în cele din urmă, un „ŢĂRAN” al comunităţii, RELU COTOBAN! În prag de sărbători vă îndemn pe toţi la bunătate, la colaborare şi înţelegere între noi înşine. La mulţi ani, dragii mei! Au urmat scurte alocuţiuni ale oaspeţilor bulgari, apoi preotul paroh Adrian Postolea a invitat pe toţii participanţii la o agapă creştină, unde credincioşii parohiei au pregătit pentru masa comună de hram o colivă de circa 40 de kilograme, 1.300 de sarmale de post, peşte, icre şi alte câteva preparate care au făcut să existe o socializare de aproape două ore între locuitorii din Chirnogi şi oaspeţi.
Evenimentul produs la Chirnogi a creat, cu ajutorul Sfântului Nicolae, o punte între inimile oamenilor, lucru destul de greu de realizat astăzi, dar nu imposibil.
PS: La ceas aniversar, mulţumesc frumos d-lui Relu Cotoban pentru colaborarea fructuoasă din acest an! Sărbători fericite! La mulţi ani!