În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale şi pentru ca piața de desfacere să fie asigurată cu produse alimentare salubre și de calitate, care să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor, DSVSA Călăraşi va intensifica acţiunile de supraveghere sanitară veterinară asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman, precum şi alte produse sau alimente de origine animală.
La nivelul DSVSA, la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi la circumscripţiile sanitare veterinare zonale, în perioada 05.04.2014-20.04.2014, va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
Ce trebuie să cunoaştem privind consumul de alimente tradiţionale de Paşte
A. Carnea de miel
În anul 2014 mieii se vor sacrifica numai în unităţi de abatorizare autorizate – sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare şi publicate pe site-ul ANSVSA.
–SC Maria Trading SRL – comună dragalina
– SC Agrofam Holding SRL – comună Borcea
– SC Aldis SRL – municipiul Călăraşi
– ÎI Iordache Cezar – comună Jegălia
În anul 2014 nu se acorda derogări pentru sacrificarea mieilor în abatoare autorizate pentru sacrificarea altor specii şi nici în puncte de tăiere organizate de către autorităţile locale(primării).
Vor fi admise la sacrificare numai animale supuse controlul stării de sănătate cu admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor sănătoase, crescute în gospodării, ferme şi localităţi indemne de boli transmisibile;
Carcasele de miel vor fi comercializate cu respectarea normelor sanitare veterinare de marcare : stampila ovala inscripţionata ROMÂNIA / RO, număr de autorizare al abatorului, CE / EC şi o ştampilă rotundă inscripţionată TO aplicate pe fiecare semicarcasa şi documente legale care atestă că produsele au fost supuse controlului sanitar veterinar.
În vederea prevenirii substituirii cărnii de miel cu cea de câine, precizăm că ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior având un burelet gingival, dentiţia incisivă lipsind, iar membrele anterioare şi posterioare se termină în copite biongulate. Mielul sacrificat trebuie să aibă capul ataşat de carcasă, precum şi porţiunea terminală a unui membru.
B. Ouă şi produse din ouă destinate consumului uman
Depozitarea şi comercializarea ouălor este interzisă în spaţii improvizate în care nu este asigurată temperatura şi starea de igiena corespunzătoare, fiind interzisă expunerea în vederea comercializării ouălor în aceleaşi locuri cu alte produse alimentare nepreambalate sau în spaţii necorespunzătoare care pot duce la alterarea sau contaminarea acestora. Păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 4 până la 14 0 C.
Este admisa comercializarea ouălor care provin doar din centre de ambalare ouă autorizate sanitar veterinar, marcate conform normelor legale în vigoare :
– ţara de provenienţă, codul unităţii producătoare , data de valabilitatei (ziua, luna şi anul) , indici de standard de comercializare şi cifra sistemului de creştere, care se aplică pe fiecare ou (ecologic 0, la sol 2, în baterii 3 ) .
Producătorii particulari din pieţele agroalimentare trebuie să deţină certificat de vânzare directă emis de DSVSA Călăraşi şi pot expune la vânzare ouăle numai după efectuarea examenului ovoscopic de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor .
Este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crăpată sau lovită.
C. Lapte Produse din lapte
Comercializarea laptelui şi brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA Călăraşi.
Laptele crud destinat vânzărilor directe trebuie să îndeplinească criteriile de calitate privind numărul total de germeni (maxim 100.000/ml) şi de celule somatice (400.000/ml) şi să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise omului, iar cei care comercializează lapte crud în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate – care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de medicii veterinari din localitatea de origine, precum şi un buletin de analiză care să garanteze conformitatea produsului. De asemenea, vânzarea laptelui şi a brânzeturilor în pieţe se poate face doar în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară eliberate de Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene.
Brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătoriiagricoli, pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate în pieţe agroalimentare şi târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic,ceramică,etc).
Comercializarea directă către consumatorul final în pieţele agroalimentare şi târguri, a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentar,hârtie cerată alimentară,etc), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.
În vederea asigurării trasabilităţii brânzeturilor comercializate către consumatorul final, acestea trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii ,data obţinerii, etc.
Este interzisă comercializarea produselor şi a alimentelor de origine animală în spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal.
În scopul prevenirii încălcării legislaţiei sanitare veterinare şi protecţiei sănătăţii consumatorilor, DSVSA Călăraşi va colabora cu celelalte autorităţi competente cu atribuţii în controlul produselor alimentare, cât şi în acţiuni organizate privind transportul animalelor vii.