marți, octombrie 29, 2024
AcasăEVENIMENTŞcoala Roseţi a sărbătorit Ziua Mării Negre

Şcoala Roseţi a sărbătorit Ziua Mării Negre

- Advertisement -

Miercuri, 30 octombrie 2013, la centrul de documentere şi informare al Şcolii Gimnaziale Roseţi s-a desfăşurat o interesantă acţiune dedicată Mării Negre, a cărei zi internaţională este în fiecare an pe 31 octombrie.

Obiectivul principal al activităţii a fost acela de a dezvolta elevilor spiritul de responsabilitate faţă de mediul înconjurător şi de a-şi forma atitudini şi comportamente corecte faţă de natură.

Acţiunea, cuprinsă în Calendarul activităţilor educative, a fost coordonată de prof. Diana Grigoriu care a explicat încă de la început copiilor din clasele gimnaziale printr-un power-point faptul că: „în fiecare an, pe data de 31 octombrie, sărbătorim cea mai izolată mare a lumii: Marea Neagră, separată de restul oceanelor lumii, prin aşezarea să geografică, aproape în totalitate. Această manifestare de sărbătoare nu reprezintă numai bucuria şi privilegiul oamenilor de a trăi în vecinătatea mirificului peisaj al Mării Negre, ci şi un semnal de alarmă îndreptat împotriva degradării lui prin acţiunea cumulată a erorilor şi indiferenţei umane dar şi a factorilor climatici uneori agresivi.”

Acţiunile derulate au constat într-un concurs de cunoştinţe intitulat „Cine ştie câştigă”, lectură expresivă din opera poeţilor Ion Minulescu, Adrian Păunescu, Nichita Stănescu, expoziţia de colaje realizate de către elevi, o expoziţie de carte şi prezentarea unor scurte eseuri, cel mai interesant fiind al elevei Sabrina Oltenacu, clasa a VIII a A. La eveniment a luat parte şi prof Virginia Narcisa Vasile, consilier educativ care a monitorizat şi apreciat dăruirea copiilor implicaţi şi care i-a provocat la realizarea unui acrostih de 5 minute, intitulat simplu „Marea Neagră” şi care a trebuit completat cu elemente din câmpul lexical al substantivului mare.

Evenimentul a avut ca scop conştientizarea rolului pe care îl are Marea Neagră în legăturile economice şi culturale cu statele riverane precum şi înţelegerea de către elevi a necesităţii de conservare a ecosistemului marin. Pe holul şcolii s-a pregătit o inedită expoziţie de desene cu tema „Marea neagră e albastră”. Acţiunea nu ar fi fost posibilă fără susţinerea şi prezenta dir. aj. Daniel Cârjilă care a oferit diplome copiilor care s-au remarcat prin creativitate.

Profesorul Virginia Vasile a menţionat în final că „Planeta albastră trebuie ocrotită prin acţiuni de protejare şi economisire a resurselor căci viaţa poate continua numai cu condiţia păstrării unui mediu ecologic nepoluat. Marea Neagră este într-un cuvânt comoară de lângă noi, una dintre cele mai remarcabile mări din lume…”

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite