Senatorul liberal Iulian Dumitrescu a fost invitatul emisiunii „Capital TV”, găzduită de televiunea B1, în cadrul căreia s-a abordat subiectul constituit de impactul măsurilor fiscale asupra economiei. În cadul emisiunii, Iulian Dumitrescu a afirmat că noi ca ţară stăm prost la capitolul cotă TVA, la impozitarea muncii, un capitol satisfacător fiind impozitul de 16%.
Lărgirea bazei de impozitare, este o măsură pe care senatorul liberal o susţine.
În viziunea sa, două măsuri ar trebui luate: scăderea taxării muncii cu 5%, şi astfel se va ajunge la un nivel acceptabil. A doua: scăderea TVA. Ce nu se explică foarte clar, în viziunea lui Iulian Dumitrescu, este că atunci când faci o reducere de fiscalitate, aceasta ar trebui să genereze creştere economică, creare de noi locuri de muncă, care înseamnă lărgirea bazei de impozitare.
„Ce trebuie să înţeleagă şi PSD-ul şi domnul Ponta este că atunci când calculezi că scazi contabil cu 5% poţi zice că pierzi 4 miliarde. Dar cineva ar trebui să spună că da, în prima lună pierzi 500 de milioane, în a doua 300 de milioane, apoi ar trebui să pierzi 100, apoi nu ar mai trebui să pierzi deloc, apoi câştigi 100 de milioane, 200 de milioane, adică trebuie să se analizeze măsurile din punct de vedere al influenţei în economie. Simulările astea economice există. Normal, ele nu pot fi făcute cu acurateţe maximă, mereu trebuie să ai un buffer că să acoperi lipsa veniturilor din buget, dar este evident că asta ar trebui să fie abordarea pe care trebuie să o ai în buget şi nu o abordare gen tai 5% din buget, niciun efect, nu se vede nimic în economie, nu se lărgeşte baza de impozitare. Orice creştere de taxe, generează creştere de evaziune. Atunci când eşti la limita suportabilităţii, trebuie aduse reglaje foarte fine de către economişti ca lucrurile să meargă în direcţia bună.
Scăderea de 5% nu va produce o gaură în buget. Lucrul ăsta vom încerca să-l explicăm colegilor noştri. Trebuie să explicăm colegilor noştri de la PSD şi domnului Ponta că această măsură nu este doar pentru sprijinirea mediului de afaceri, ci este şi pentru şomeri, pentru creştere economică, până la urmă pentru bunăstarea tuturor.”, este de părere Iulian Dumitrescu.
În privinţa schimbărilor care trebuie făcute în sistem pentru ca lucrurile să intre pe o evoluţie pozitivă, Iulian Dumitrescu susţine că: „Această schimbare a început, ea trebuie făcută cu grijă, nu o poţi face peste noapte. Ideea de bază este că trebuie redus numărul taxelor, trebuie redus cuantumul taxelor, pentru că s-a ajuns la limita suportabilităţii pe piaţa muncii.„”
Tema majorării salariului minim a fost şi ea abordată. „Teoretic ar trebui să spunem ca majorarea va duce la o scădere a competitivităţii, scădere economică. Dar nu este neapărat să se întâmple aşa în realitate. Măsura pe care a luat-o Guvernul, a luat-o cu alt scop. Se consideră că la nivelul economiei sunt foarte multe salarii plafonate artificial de către plăţile la negru. O parte din salariu se plăteşte la „alb”, o parte la „negru”. Aici am vrut să intervenim, ca să scoatem o parte din salariile care sunt la negru la suprafaţa. Motivul ăsta este: lupta împotriva evaziunii.”
Senatorul PNL, Iulian Dumitrescu, se declară împotriva implementării de noi taxe precizând că refuzul Preşedintelui Băsescu pe tema noului Buget, invocând „taxa pe combustibil”, este totuşi unul care este menit a bloca evoluţia României, Preşedintele ştiind că ţării nu îi ajung banii nici dacă accesează toate fondurile europene, nici dacă îi vin banii de la chinezi ca să se definitiveze proiectele pe infrastructura. „Toată lumea trebuie să ştie că permanent trebuie şi bani de la bugetul de stat dacă vrem să ajungem la nivelul de infrastructură de care avem nevoie că să concurăm cu ţările din Uniunea Europeană. Acesta este motivul şi logica „taxei pe combustibil.”. a conchis senatorul liberal, precizând că speră ca banii astfel obţinuti să fie bine gestionaţi.