În perioada premergătoare sărbătorilor Pascale, comisarii CJPC Călăraşi desfăşoară activităţi de control pentru verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea produselor specifice acestei perioade: peşte, carne şi preparate din carne, ouă, vopsea de ouă, vin, produse de patiserie şi cofetărie.
Deficienţele constatate până la acest moment:
– Nerespectarea condiţiilor de depozitare prescrise de producător la peşte, carne şi preparate din carne;
– Lipsa etichetării produselor cu elementele de identificare şi caracterizare ale acestora;
– Lipsa afişării preţurilor la produsele expuse la comercializare;
– Nerespectarea bunei vecinătăţi la depozitarea produselor alimentare;
– Lipsa inscripţionării denumirii şi adresei producătorului pentru produsele importate din afara Uniunii Europene;
– Dublă etichetare pentru o serie de produse alimentare.
Recomandări pentru consumatori:
CARNEA DE MIEL
-cumpăraţi carne numai din locuri şi spaţii special amenajate;
-carnea trebuie să fie ştampilată cu ştampila sanitar-veterinară;
-carnea să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă şi urât mirositoare;
-carnea achiziţionată se va transporta în condiţii igienice cât mai rapid şi se va depozită la temperaturi de refrigerare, respectiv 0-4 grade C.
PEŞTE
-la cumpărare verificaţi dacă peştele proaspăt prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună. În aceste cazuri peştele este alterat şi poate prezenta un pericol pentru sanatateaconsumatorilor.
-peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă fiind parţial acoperit cu fulgi de gheaţă.
OUĂ
-evitaţi achiziţionarea ouălor din locuri şi spaţii neamenajate şi neautorizate în acest scop;
-nu cumpăraţi ouă a căror coaja este crăpată, murdară sau spartă;
-la spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul;
Verificaţi data durabilităţii minimale inscripţionată pe ambalaj, în cazul ouălor ambalate sau pe un afiş alăturat, împreună cu alte informaţii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o menţiune a metodei de creştere;
VOPSEA DE OUĂ
-cumparaţi vopsea de ouă numai din spaţii autorizate;
-urmăriţi încadrarea produsului în data durabilităţii minimale;
-nu utilizaţi vopsea pentru textile la vopsirea ouălor, deoarece poate prezenta pericol pentru sănătate.
PRODUSE DE PATISERIE ŞI COFETĂRIE
-cumpăraţi produse numai din locuri şi spaţii autorizate;
-Spaţiile comerciale în care se vând aceste produse trebuie să fie curate în permanenţă şi bine întreţinute;
-verificaţi data durabilităţii minimale inscripţionată pe eticheta produselor şi aveţi în vedere faptul că produsele de patiserie neambalate au valabilitate 24 de ore de la data fabricaţiei.
VIN
-achizitionaţi vin numai din locuri autorizate;
-nu cumpăraţi produse care se vând în recipiente PET refolosite de la vânzătorii ambulanţi;
-verificaţi etanşeitatea recipientelor;
-vinul care prezintă depuneri este impropriu consumului uman.