marți, noiembrie 26, 2024
AcasăCOMUNITATESfinţii martiri Brâncoveni, cinstiţi în eparhia Sloboziei şi Călăraşilor, la Chirnogi!

Sfinţii martiri Brâncoveni, cinstiţi în eparhia Sloboziei şi Călăraşilor, la Chirnogi!

- Advertisement -

Mircea Brândușă. Această zi de mare praznic, zi de tristeţe pentru sângeroasa şi nemaivăzuta jertfă a unui conducător de ţară şi a familiei sale, a fost marcată şi la Chirnogi. Chiar dacă este o localitate rurală, aici se simte un puls cultural şi spiritual asemănător cu al oricărui oraş al ţării.

Majoritatea evenimentelor cultural spirituale sunt marcate şi la Chirnogi. În acest context, pe data de16.07.2017, la ziua cinstirii martirilor Brâncoveni, s-a oficiat sfânta liturghie în biserica Sf. Ierarh Nicolae din centrul civic al  comunei. Apoi, circa 50 de persoane au fost prezente la resfinţirea troiţei ridicată cu hramul Sfinţii Martiri Brâncoveni în anul aniversar 2017. Preacucernicul preot Ioniţă Dumitru a săvârşit slujba resfințirii troiţei şi a organizat un parastas pentru sfinţii martiri Brâncoveni. După care a ţinut un scurt cuvânt, subliniind jertfa acestora şi a mulţumit celor prezenţi pentru implicarea lor în viaţa bisericii.

Cu acest prilej a luat cuvântul și primarul localităţii Chirnogi, Irinel Roman, prezent la manifestare alături de membri ai aparatului administrativ al primăriei Chirnogi. Domnia sa a explicat actualitatea jertfei martirilor Brâncoveni în contextul unei instabilităţi politice internaţionale şi al fărâmițării unităţii interne a poporului. Totodată, a îndemnat pe cei prezenţi la unitate, la acţiuni comune cu caracter pozitiv, constructiv. A felicitat pe cei ce s-au implicat în organizarea evenimentului, apreciind pozitiv prezenţa copiilor şi multitudinea evenimentelor desfăşurate de-a lungul anului în cadrul comunităţii locale din Chirnogi.

Nu în ultimul rând, Irinel Roman a explicat că a cinstit această zi prin prezenţa sa în calitate oficială de primar al localității Chirnogi, cu eşarfă tricoloră. În mesajul transmis asistenței a precizat faptul că administraţia locală dar şi cea centrală îi au ca ocrotitori pe Sfinţii Martiri Brâncoveni, întrucât toţi cei martirizaţi acum 300 de ani (comemoraţi în 2014 când, printr-o hotărâre de guvern, a devenit an omagial al Sfinţilor Brâncoveni), erau cu funcţii publice de conducere – Conducătorul Ţării Româneşti, Constantin Vodă Brâncoveanu, Sfetnicul Ianache, îndeplinea rolul unui prim ministru de astăzi şi ceilalţi prinţi Brâncoveni (cei majori), care dețineau funcţii de răspundere în diriguirea Ţării Româneşti, adică erau omologii conducătorilor noştri de astăzi.

Mircea Elena, la vârsta de 94 de ani pe care i-a împlinit (chiar pe 17 august), a cântat cu un glas ce a uimit pe toţi, priceasna creştin-ortodoxă, „Cruce sfântă părăsită”, fiind felicitată de cei prezenţi.

P.S. Mulțumesc d-lui Relu Cotoban pentru informațiile trimise!

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite