0371 069 701 (tarif normal)
Odată cu modernizarea parcului auto și a tehnicii de prindere și transport a animalelor, SPGCFS a înființat o linie telefonică ce poate fi apelată 24/24, 7 zile din 7. Telefonul pus la dispoziție poate fi utilizat pentru situații diverse, de la agresiuni ale animalelor asupra cetățenilor și invers până la salvări de animale și ridicarea cadavrelor de pe străzi.
Directorul SPGCFS, Alexandru Drăgulin, a explicat și care sunt timpii de intervenție pentru fiecare caz în parte. Pentru urgențe, reprezentate de câinii agresivi, solicitări MAI sau DSVSA, cadavre de animale, animale accidentate, se intervine in maxim 40 de minute, în timp ce pentru alte situații se intervine în maxim 24 de ore.
„Încă de acum 5 ani, de când am preluat conducerea Serviciului, am plecat de la problema câinilor fără stăpân și am ajuns, la ora actuală, să coordonăm problematica tuturor animalelor fără stăpân, fie domestice sau sălbatice. În anii precedenți am fost solicitați și în afara programului de lucru pe unele situații privind caii abandonați, câinii agresivi, animale călcate și am intervenit, doar că dotările din trecut nu ne permiteau un timp rapid de intervenție, nu aveam o linie telefonică prin care să putem fi sesizați. În luna mai a.c. am schimbat domeniul de activitate, adăugând pe lângă câini, cabaline și bovine, și celelalte rase de animale pentru a ne putea ocupa de toate cazurile în care sunt implicate animale. Am lansat această linie telefonică specială pentru cetățeni pe problematica animalelor.”, a declarat Alexandru Drăgulin, directorul SPGCFS Călărași.
Alexandru Drăgulin: „Cetățenii trebuie să conștientizeze că vom eutanasia câinii abandonați pe stradă„
„Deși avem acțiuni zilnice de capturare a câinilor fără stăpân, am constatat că de un an de zile avem același număr de câini pe străzi ceea ce demonstrează iresponsabilitatea cetățenilor care abandonează câinii pe domeniul public. Pentru a contracara acest aspect vom dezvolta Compartimentul de control împreună cu Jandarmeria. Deși am demarat și campania de sterilizare gratuită pentru a eradica reproducerea, și cu toate astea cetățenii nu doresc să intre în legalitate atunci le vom impune acest lucru. În momentul de față Serviciul are 12 prinzători care acționează zilnic pe raza orașului, prinderea câinilor făcându-se cu crose moderne și folosindu-se puști cu tranchilizante. Un animal prins este ținut în adăpost timp de 45 de zile după care, conform legilor în vigoare, sunt eutanasiați. Anul acesta au fost eutanasiați 340 de câini comunitari dar sunt discuții cu un ONG din Olanda, Request International Dog, pentru a crește numărul adopțiilor. Până în prezent au fost 134 de adopții, 124 în România, 10 în Statele Unite. Nu este vina noastră, vina este a cetățenilor care nu înțeleg să sterilizeze câinii sau să-i țină în curte. Noi am încercat să dăm o șansă câinilor din adăpost eutanasiindu-i după 45 de zile, deși în alte adăposturi din țară sunt ținuți doar 14 zile.”, a mai spus Drăgulin.