Ca urmare a desfăşurării activităţilor specifice, în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Călăraşi se produc cantităţi mari de deşeuri medicale, fapt ce necesită dotarea cu echipamente pentru tratarea şi eliminarea finală a acestora.
Ministerul Sănătăţii intenţionează ca în cadrul proiectului „Neutralizarea deşeurilor medicale periculoase rezultate din activitatea spitalicească” să doteze Spitalul de Pneumoftiziologie Călăraşi cu instalaţii de neutralizare pentru deşeurile medicale, metodele fiind prin procedee acceptate de UE, cu impact minim asupra mediului: autoclavare şi mărunţire (inclusiv neutralizare fluide rezultate din proces), respectiv compactare a deşeurilor rezultate.
În acest sens, Spitalul de Pneumoftiziologie Călăraşi a solicitat Consiliului Judeţean Călăraşi să aprobe utilizarea, pentru implementarea proiectului „Neutralizarea deşeurilor medicale periculoase rezultate din activitatea spitalicească”, a unei suprafeţe de teren de75 m.p. din cadrul imobilului „Spitalul de Pneumoftiziologie Călăraşi”, aflat în domeniul public al judeţului Călăraşi şi în administrarea Spitalului de Pneumoftiziologie Călăraşi, situat în municipiul Călăraşi, str. Varianta Nord, nr. 2, (actuală str. Rocadă, nr. 79).
Ministerul Sănătăţii solicită adoptarea unei hotărâri de consiliu care să facă dovada că terenul pus la dispoziţia Proiectului aparţine domeniului public al judeţului.
În expunerea de motive se menţionează faptul că pentru imobilul reprezentând Spitalul de Pneumoftiziologie Călăraşi, la Consiliul Judeţean Călăraşi şi la Primăria Municipiului Călăraşi, nu sunt înregistrate cereri de reconstituire a dreptului de proprietate privată sau de restituire, depuse în temeiul actelor normative cu caracter special privind fondul funciar, respectiv cele care reglementează regimul juridic al imobilelor preluate în mod abuziv de statul român în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, nici cereri privind litigii referitoare la delimitarea proprietăţii.