marți, noiembrie 26, 2024
AcasăADMINISTRAŢIEStadiul lucrărilor la Portul Turistic, verificat de reprezentanții Ministerului Turismului

Stadiul lucrărilor la Portul Turistic, verificat de reprezentanții Ministerului Turismului

- Advertisement -

Anul trecut, la începutul lunii octombrie au demarat lucrările de construcție la Portul Turistic Călărași. Contractul a fost atribuit firmei Coral SRL din Tulcea, societate de construcții cu o vastă experiență în domeniul construcțiilor portuare, în portofoliu acesteia regăsindu-se și portul de la Tulcea.

Valoarea proiectului este de 18 milioane de euro, bani asiguraţi din bugetul de stat, în Masterplanul pentru Turism. Data finalizării este 2 noiembrie 2023.

Portul Turistic şi de Agrement presupune atât consolidarea malului Borcea, cât şi construirea de pontoane pentru acostarea a 260 de ambarcaţiuni.

Până în prezent s-au îngropat palplanșele pe trei laturi ale bazinului, urmează armătura din fier-beton, după care se vor turna grinzile din beton pentru susținerea malurilor bazinului portuar.

Săptămâna trecută, la Călărași au sosit reprezentanții Ministerului Turismului pentru a verifica stadiul lucrărilor. Au fost prezenți Alina Cârlogea, șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Turism, Maria Avram, consilier financiar și Florin Rădulescu, consilier în departamentul tehnic al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

Aceștia au discutat cu conducerea Consiliului Județean Călărași dar și cu proiectantul și constructorul portului. Lucrările au fost realizate în proporție de 30%, iar vicepreședintele Consiliului Județean, Ion Samoilă, se arată optimist că investiția, cea mai amplă a CJ de până acum în Călărași, va fi gata la termenul propus, toamna lui 2023.

„Astăzi (n.r. joi 19 mai a.c. ) au venit reprezentanții Ministerului Turismului la Călărași pentru a vizita situația derulării contractului între Consiliul Județean și Ministerul Turismului privind Portul Turistic. Lurările avansează, suntem într-o situație bună, în grafic cu lucrările.

Astăzi au venit să verifice situația din teren, pentru că au fost înaintate mai multe situații din teren, iar noi am avut posibilitatea să suținem până acum, din fondurile Consiliului Județean, lucrările de aici. Urmează să primim 70%, cât s-a angajat Ministerul Turismului să susțină lucrările de la Călărași.

Feedback-ul la acest moment al reprezentanților, atât  în ședința tehnică pe care am avut-o la Consiliul Județean, cât și pe teren este unul bun. Suntem în grafic, așa cum v-am spus, urmează să vină și perioada mai bună, să nu uităm că am trecut peste o iarnă care ne-a permis, mai mult sau mai puțin să înaintăm cu lucrările, dar suntem în grafic. Sunt convins că anul viitor o să fim în situația în care să predăm și finalizăm această lucrare.”, a declarat Ion Samoilă.

Inițiatorul acestui proiect, fostul director de dezvoltare din cadrul CJ Călărași, actualmente director general al Ecoaqua SA, Eduard Grama, a fost și el prezent la întâlnire. Acesta a afirmat că Portul Turistic râmâne proiectul său de suflet.

„În continuare rămâne un proiect de suflet Portul de Agrement, un proiect în care sunt implicat din 2017 și alături de administrația județeană și de președintele Consiliului Județean Călărași, domnul Vasile Iliuță și colegii din cadrul Direcției de Dezvoltare, încercăm să ducem acest proiect la bun sfârșit.

Astăzi, o deosebită plăcere, vizita reprezentanților Ministerului Turismului, oameni cu care am început în 2017 acest proiect. Mă bucur că-i revăd, sunt oameni care au crezut  în acest proiect, la fel cum am crezut și noi și sunt încântați de ceea ce au văzut la Călărași, despre stadiul lucrărilor.

Sunt convins că în 2023, spre finalul anului, acest proiect va fi finalizat, la fel cum și proiectul complementar, depus pe Programul Interreg dintre România-Bulgaria, “Promenada” care va face legătura între Parcul Central și Portul de Agrement, va fi finalizat, să sperăm, tot la sfârșitul toamnei lui 2023.

Sunt proiecte care vor schimba radical fața municipiului Călărași, proiecte care vor aduce investiții noi în municipiul Călărași. Ceea ce se întâmplă acum este o primă etapă după ani de zile de suferință în care se poate arăta că, și la Călărași vor fi implementate proiecte pe fonduri europene și bineînțeles pe fonduri naționale.”, a afirmat Eduard Grama.

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite