Rodica Dohot. Conform informaţiilor furnizate de subprefectul judeţului Călăraşi, Cornel Coman, la Alexandria a avut loc în cursul zilei de luni, 26 august 2013, o întâlnire între Eugen Nicolăescu, Ministrul Sănătăţii şi directorii Direcţiilor de Sănătate Publică, preşedinţi de Consilii Judeţene şi ai Caselor de Sănătate, manageri şi directori de spitale, reprezentanţi ai sindicatelor medicale. Discuţiile s-au axat pe marginea a 3 proiecte de lege: proiectul pilot privind statutul spitalelor, legea privind implementarea proiectului pilot de creştere a veniturilor medicilor, discuţii fiind şi pe marginea Legii 95 privind reforma în domeniul sănătăţii.
„În esenţă, colegii de la minister s-au referit la noul sistem de plată al medicilor, încercarea de a transfera presiunea pacienţilor internaţi către Ambulatoriu sau medicul de familie”, a precizat subprefectul Coman.
Şi directorul DSP, dr. Corina Şebe a făcut câteva precizări în urma participării la evenimentul de la Alexandria şi anume:
„O primă secţiune de discuţii s-a referit la echilibrarea componentelor sistemului sanitar şi aceasta prin diminuarea progresivă a sectorului spitalicesc. Ce înseamnă asta? Că spitalul ar trebui să suporte cât mai puţine cheltuieli pentru că aceeaşi boală poate fi tratată în Ambulatoriu sau la medicul de familie. O altă secţiune face referire la aplicarea măsurilor din programul de guvernare şi anume la salarizarea personalului medical, s-a discutat şi despre statutul spitalelor publice, răspunderea civilă a personalului medical şi perfecţionarea domeniului referitor la rezidenţiat. Referiri au fost şi pe marginea pachetului de servicii medicale de bază, s-a vorbit şi despre managementul spitalelor şi descentralizarea unor activităţi. În ceea ce priveşte proiectul pilot privind salarizarea medicilor, se doreşte să se stabilească un statut al medicilor pentru ca acesta să nu mai fie bugetar. Dialoguri între cei prezenţi au avut loc şi pe marginea situaţiei de a elimina plimbarea pacienţilor din sfera publică în cea privată, bolnavii putând opta pentru pachete medicale de bază sau cu plată în spitalele publice, precum şi posibilitatea de a-şi alege medicul” a declarat dr. Corina Şebe în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural.
Tot în cadrul întâlnirii Colegiului Prefectural, George Iacob, prefectul judeţului Călăraşi a cerut lămuriri reprezentanţilor DSP Călăraşi privind numărul de unităţi şcolare autorizate din municipiul Călăraşi. Întrucât, DSP Călăraşi nu a venit la şedinţă cu temele făcute, reprezentanţii direcţiei nu au putut preciza dacă şcolile din municipiul Călăraşi sunt sau nu în conformitate cu legea pentru a funcţiona din punct de vedere sanitar, motivându-se faptul că situaţia prezentată este (culmea!) de anul trecut.
„Pentru municipiu, încă nu deţin astfel de date, decât pe judeţ. Ştiu doar că s-au făcut câteva solicitări telefonice şi doar atât. O să facem o situaţie nominală pe care o să o trimitem Prefecturii Călăraşi, în limita în care timpul ne va permite, deoarece numai 2 persoane din cadrul DSP Călăraşi se ocupă de partea de autorizări” a precizat reprezantanta DSP Călăraşi, Emiliana Dobrescu.
La rândul său prefectul George Iacob s-a arătat contrariat vis-a-vis de faptul că, în mai puţin de 3 săptămâni, multe clădiri ale unităţilor şcolare nu au avizul sanitar de funcţionare, iar cadrele DSP Călăraşi nu au început încă inspecţia în şcoli pe motiv că „nu s-a primit tematica de la minister”.