joi, noiembrie 28, 2024
AcasăFAPT DIVERSTânțarii, dușmanii noștri

Tânțarii, dușmanii noștri

- Advertisement -

Ca în fiecare an, ţânţarii devin cei mai mari duşmani ai noştri pe perioada verii. Cum să le venim de hac?

Ca să poţi să scapi de ei trebuie să ştii de ce eşti o tinta pentru ei. Sudoarea şi mirosul picioarelor sunt doar două dintre multele motive. Sudoarea este ca un magnet pentru ţânţari, aşa că asigură-te că eşti tot timpul curat. Atunci când picioarele încep să miroasă se produce amoniac, astfel s-ar explica muşcăturile ţânţarilor din jurul gleznelor.

Doar femelele ţânţar ne înţeapă şi o fac pentru a se reproduce. Aşa că de fiecare dată când omori un ţânţar în timp ce te înţeapă, bucură-te că ai salvat lumea de moştenitorii săi.

Nu te baza pe produsele chimice pentru că acestea funcţionează pe o perioada mică de timp. Apelează la natură. Uleiul esenţial de cedru este perfect. Cedrul maschează mirosul omului şi respinge ţânţarii. Aceştia vor fugi imediat pentru că vor simţi „mirosul morţii”. Uleiul respectiv este natural, nu are efecte secundare şi te va ajuta să fii invizibil pentru ţânţari.

Îţi place să găteşti cu diferite condimente. Ce ar fi să le ai în ghiveci la tine acasă? Ţânţarii fug de cimbrubusuioc sau mărar. Dacă stai la curte, nu lasaapa mai mult de câteva zile în diferite recipiente. De exemplu, nu pune multă apă florilor ca să nu rămână în farfuria ghiveciului sau dacă a plouat, foloseşte apa de ploaie înainte să atragă ţânţarii.

Tot în cazul celor care stau la curte se aplică şi metoda fumului. Dacă vrei să stai cu familia afară vară, fă un mic foc de tabără şi o să scapi de micii inamici. Ia câteva frunze de nuc şi arde-le în casă. O să vezi că nu vei mai avea probleme. În ultima instanţă, poţi apela şi la beţişoare parfumate.

În cazul în care nu ai avut noroc şi te-a muşcat un ţânţar, pune puţină pasta de dinţi pentru a calma senzaţia de mâncărime.

Ţânţarii pot bea sânge de două ori mai mult decât cântăresc

Un ţânţar cântăreşte în medie 2,5 miligrame, dar atunci când muşcă poate bea peste 5 miligrame de sânge. Pentru o persoană de 70 kilograme este ca şi cum ar bea 140 litri de suc la o singură masă. O dată ce s-au hrănit, ţânţarii elimină substanţele inutile pentru a putea zbura. Ţânţarii care răspândesc malarie excretă plasmă, iar cei ce răspândesc febră galbenă excretă urină.

Când ţânţarii vă trimit direct la spital:

De obicei, muşcăturile de ţânţar nu vă pun sănătatea în pericol, ci doar sunt extrem de deranjante. Însă se poate ajunge la situaţii delicate dacă ţânţarul reuşeşte să vă înţepe în limbă, deoarece aceasta se poate umfla extrem de tare ajungându-se la imposibilitatea de a respira.

De aceea, în acest caz e de preferat să mergi la spital. De asemenea, înţepătura la nivelul globilor oculari poate provoca infecţii, unele chiar severe.

Un alt caz în care se impune să vizitezi medicul este reacţia alergică la aceste înţepături. Dacă acestea provoacă dificultăţi de a înghiţi sau de a respira e necesar să apelaţi la serviciile de urgenţă pentru că poate fi vorba de o reacţie alergică severă.

Sursa:http://lifestyle.bzi.ro/

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite