duminică, aprilie 13, 2025
AcasăADMINISTRAŢIETetraedru va pleca, CJ îl vrea director pe Dan Romulus Şerban la...

Tetraedru va pleca, CJ îl vrea director pe Dan Romulus Şerban la Spitalul Judeţean

- Advertisement -

Rodica Zaharia. Nerespectarea indicatorilor prevăzuţi în contractul de management şi ineficienţa în organizare sunt numai doi factori care au dus la decizia conducerii Consiliului Judeţean Călăraşi de a renunţa la serviciile Tetraedru, firmă care a asigurat managementul Spitalului Judeţean din Călăraşi. În urmă cu puţin timp, preşedintele Consiliului Judeţean, Răducu Filipescu, spunea că rezilierea contractului cu această firmă este iminentă atâta timp cât spitalul funcţionează din ce în ce mai rău. La sfârşitul anului contractul va fi reziliat unilateral, cu un an înainte de expirarea acestuia.

În cei 2 ani, de când a preluat contractul de management, nu mai puţin de trei directori a numit firma Tetraedru la conducerea Spitalului Judeţean Călăraşi. Fără prea mari rezultate însă. Mizeria a rămas aceeaşi, lipsa de medicamente a persistat, iar spitalul a continuat să acumuleze datorii. Deşi spera să scape de povara cheltuielilor cu Spitalul printr-un management profesionist, Consiliul Judeţean nu a făcut în toată această perioadă decât să plătească de două ori, contractul de management, în valoare de 20.000 de lei lunar (160.000 de euro a încasat firma Tetraedru în cei 2 ani de contract) şi datoriile pe care directorii Tetraedru nu reuşeau să le gestioneze.

Filipescu a precizat în cadrul unei conferinţe de presă că ar dori ca la conducerea spitalului să revină primul manager, dr. Dan Romulus Şerban, care, după părerea sa, a organizat bine activitatea medicală, în perioada cât a condus spitalul. Din păcate, la acea vreme, plecarea doctorului Şerban din fruntea spitalului s-a datorat neînţelegerilor pe care acesta le-a avut cu firma Tetraedru, una din principala cauză fiind aceea că nu îşi primea salariul pentru munca prestată, dar şi cu unii medici ai unităţii spitaliceşti.

„Nu vă ascund că am luat legătura cu primul manager, care a făcut treabă la Călăraşi, şi mi-a zis că s-ar putea să vină să stăm de vorbă. Nu vreau să recunosc că am greşit eu, prin faptul că s-a luat o decizie poate nepotrivită în momentul ăla, trebuia să mai avem răbdare. Cred că a fost şi presiunea pe care aţi creat-o voi asupra mea şi aici chiar vă bălăcăresc un pic, dar până la urmă dacă toţi zic aşa, aşa o fi. Oricum, Şerban a fost cel mai bun director de spital pe care l-am avut. A trebuit să vină alţi doi ca să ne dăm seama că omul ăla chiar ştia ce trebuia să facă. Data trecută, am ascultat ce au avut de spus medicii şi am crezut la acea vreme că aveau dreptate. Am ajuns la concluzia că omul ăsta ştia foarte bine ce făcă, din locul lui de director. Nu ştiu dacă am greşit sau nu, aşa a fost decizia luată atunci, dar în comparaţie cu ceilalţi doi care au venit după el, era singurul medic, singurul director care ştia ce trebuie făcut. Faptul că a pus ceva la punct care funcţionează şi în urma lui mi-a demonstrat că are capacitatea să coordoneze bine treaba asta şi că ar putea şi în continuare să facă un lucru bun. Nu ştiu dacă va accepta sau nu, în primă fază o să avem o discuţie. Dacă acceptă o să vină ca şi director interimar, în primă fază, până se va scoate postul la concurs. Împreună cu el va fi şi Bianca Vidaeff, ei vor fi în conducerea acestui spital”, a declarat preşedintele CJ, Răducu Filipescu.

Aceeaşi sursă a mai punctat faptul că acei medici care nu vor fi mulţumiţi de situaţie, prin posibila revenire a lui Şerban şi vor ameninţa cu plecarea, vor fi buni plecaţi, mai ales că se doreşte o reîntinerire a colectivului de medici călărăşeni care să aducă un suflu nou spitalului din Călăraşi ceea ce va permite o funcţionare a spitalului la parametri normali.

„Spitalul ăsta trebuie să aibă bani să funcţioneze, oamenii nu mai trebuie să meargă să îşi cumpere medicamente, unitatea trebuie să fie la parametri normali. Trebuie să plătim arieratele şi să trăiască în fiecare lună în condiţii normale. Că unii medici vor fi, din nou, supăraţi, iar alţii vor fi fericiţi, asta e viaţa. Cine e nemulţumit şi ameninţă cu plecatul, nu mă mai păcăleşte de data asta. M-am speriat în primă fază că rămânem fără medici, dar gata. Au început să vină rezidenţi, sunt copii tineri care vor să vină acasă, să poftească şi să muncească. Astea sunt cele două variante, doamna Bianca Vidaeff şi doctorul Şerban şi prin ei sper ca spitalul să iasă la lumină. Nu se poate face nici un fel de investiţie, a trebuit să târăsc milioane şi milioane pentru diverse chestiuni, gata, trebuie şi spitalul să facă bani, să trăiască din banii lui, asta cât poate să producă. Spitalul poate să producă sume din alte activităţi, sume care trebuiesc foarte bine coordonate şi foarte bine administrate. La fel şi cu laboratorul unde sunt nişte probleme şi acolo, dispar substanţe şi tot felul, aici nu neapărat trebuie să faci poliţie, dar trebuie la un moment dat să existe o mână de fier care să strângă toţi robineţii ăştia prin care se scurg, în afara spitalului, resurse, iar asta o poate face numai unul ca Şerban. Spre să fie de acord să vină, atunci eu o să-mi cer scuzele de rigoare, o să-mi pun cenuşă în cap cum se pune când iei o decizie care nu este cea mai bună şi să mergem mai departe. Când or să existe medici cu câţiva ani vechime care să fie sprinteni, să aibă nevoi, că sunt foarte mulţi medici care sunt suprasaturaţi de lovele şi mai stau în spital, în continuare, doar să facă alţi bani, atunci aştept ca rezidenţii ăştia care se supraspecializează să înceapă să vină acasă şi atunci va începe să meargă şi spitalul. Trebuiesc sparte cutumele astea, în care a intrat spitalul, ruginite, anchilozate şi nu poţi să spargi anchilozarea asta decât dacă în locul unora de acest gen vin unii tineri care pot pune osul la muncă”, a mai spus preşedintele Filipescu.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite