luni, noiembrie 25, 2024
AcasăADMINISTRAŢIEVasile Iliuță: „A fost nevoie de intervenția directă a lui Raed Arafat...

Vasile Iliuță: „A fost nevoie de intervenția directă a lui Raed Arafat pentru ca prefectul să suplimenteze numărul de paturi COVID la nivelul județului Călărași”

- Advertisement -

Confruntat cu imposibilitatea de trata toți pacienții COVID care ajungeau la Spitalul Județean de Urgență Călărași, managerul Bogdan Cristian Mihai a solicitat prefectului Județului Călărași, Valentin Barbu, președintele CJSU, să suplimenteze numărul de paturi COVID prin alocarea a 25-30 de locuri la spitalul TBC.

Solicitarea a fost făcută pe 20 octombrie, însă răspunsul a venit după 5 zile, duminică, 24 octombrie. Președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că a fost nevoie să apeleze la secretarul de stat Raed Arafat pentru a-l determina pe prefectul Valentin Barbu să suplimenteze numărul de paturi.

Conform directorului Spitalului TBC, dr. Spiridon Dumitrescu, până la ora (n.r. 11.30) organizării conferinței de presă de luni, 25 octombrie, pe adresa spitalului nu sosise nicio înștiințare din partea Prefecturii.

„Prin hotărârea CJSU cu nr.151 de astăzi, 24.10.2021, urmare a analizei D.S.P Călărași prin adresa 8138/23.10.2021, s-a aprobat creșterea capacității de spitalizare a cazurilor de Covid 19 la nivelul județului Călărași prin crearea de paturi cu această destinație la nivelul spitalului de pneumoftiziologie Călărași

Concluzia acestei întâlniri preparative s-a concretizat pe 20.10.2021, într-o ședință la sediul Consiliului Județean, prin decizia de alocare a unui spațiu din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Călărași, unde vor fi dispuse 25-30 de paturi pentru bolnavii cu forme ușoare și medii de COVID-19.

Fondurile necesare vor fi alocate de către Consiliul Județean prin hotărâre de CJSU Călărași, la propunerea președintelui CJSU, prefectul Valentin Barbu.” – se scria pe pagina de facebook a Instituției Prefectului.

Vasile Iliuță: „Dacă nu interveneam la ministrul secretar de stat Raed Arafat, astăzi nu aveam această hotărâre a CJSU”

Dacă nu interveneam la ministrul secretar de stat Raed Arafat, astăzi nu aveam această hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să putem rezolva această problemă. Prefectul mă acuză că suntem noi responsabili. Consiliul Județean este responsabil să asigure sumele pentru funcționarea spitalului pentru tratarea tuturor pacienților. De asta am solicitat acest lucru, să nu fim în situația în care să refuzăm pacienții.

Ce ar fi însemnat să nu putem să primim un pacient în spital să-i asigurăm minim de asistență medicală. De aceea am fost nevoit să-l sun pe Arafat să nu ajungem în situația să refuzăm vreun bolnav care vine la camera de gardă la Spitalul Județean de Urgență. Domnia sa a făcut tot e a fost posibil, determinând prefectul să ia această hotărâre în favoarea viitorilor pacienți.

Domnul Arafat mi-a spus că nu înțelege de ce nu a răspuns la sesizările noastre. Ce pot să spun… e un incompetent care deține o funcție atât de mare și nu știe ce caută în ea. Ei la ora actuală tratează politic totul în loc să lase politica pentru 2024. Vor face tot ce este posibil pentru a ne sabota în guvernarea județului Călărași.

Bogdan Mihai: „Domnul Arafat mi-a spus ca DSP să transmită de urgență un material că dânsul ia orice decizie peste un prefect care nu vrea să facă nimic”

Tehnic, lucrurile stau aşa. Lunea trecută, practic acum o săptămână, am avut o discuţie cu domnul preşedinte şi am stabilit împreună să lucrăm puţin anticipativ astfel încât să nu ajungem să luăm decizii într-o situaţie care ar putea să devină prea târziu.

În urma analizei, am trimis către toate instituţiile implicate, în special către Prefectura Călăraşi, al cărei conducător, respectiv prefectul, este şi şeful CJSU, cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă pentru a înştiinţa despre necesitatea înfiinţării în oricare altă unitate medicală a unui număr de paturi tampon care în momentul în care suntem suprasolicitaţi să putem dirija acolo pacienţii Covid.

Domnul prefect poate nu ştie, dar noi am făcut lucrul ăsta în interiorul spitalului. Faptul că la acest moment în spitalul județean ambulanţele nu stau la coadă, cum vedeţi probabil în diverse filmări, în alte judeţe, pacienţii nu stau pe holuri este că noi am gândit anticipativ, astfel încât să creăm nişte spaţii suplimentare pe fiecare secţie, în spaţiul acela comercial, avem 10 paturi pentru UPU, să descongestionăm activitatea.

Dar şi cu aceste măsuri pe care noi le-am luat, am apreciat că e posibil la un moment dat, din cauza unui flux mare de pacienţi care vin la UPU, să ne blocăm. Şi atunci am gândit să mai creăm un spaţiu tampon în altă unitate medicală, ca o propunere din partea noastră.

Probabil, marţi, a trebuit domnul prefect să se gândească puţin dacă e cazul sau nu. Miercuri ne-a convocat la o şedinţă la Consiliul Judeţean în urma căreia nu s-a stabilit nimic concret, a rămas că o să se mai gândească. Joi, am înţeles, că a mai făcut o altă discuţie, iar vineri, desigur, n-a avut timp că a fost într-o conferinţă de presă politică în care a spus că situaţia spitalului judeţean e una chiar bună financiar,n-aș vrea să intru prea mult în detalii că aș da prea multă importanță unor declarații la nelocul lor.

Sâmbătă m-am dus la serviciu şi am constatat că aveam 8 pacienţi în aşteptare şi 6 paturi libere. Primul meu imblod a fost să-l sun pe domnul prefect şi să-l întreb dacă pe cei 2 îi primeşte la dumnealui. Am făcut acel material care a ajuns, din păcate pentru noi toți, la nivel naţional ca să arate cât de slab ne putem organiza la nivel de Prefectură, de judeţ, pe niște măsuri care trebuiau luate direct.

Tot sâmbătă am participat la o videoconferinţă cu toţii managerii de spitale, directorii DSP din ţară și cu domnul secretar de stat Arafat în care l-am înştiinţat și pe dânsul. Acesta mi-a spus că, și vă spun exact cuvintele pe care le-a transmis: „DSP să transmită de urgență un material că dânsul ia orice decizie peste un prefect care nu vrea să facă nimic”.

Duminică, auzind probabil că se pregătește o decizie, ca să nu pară că ar dormi, prefectul a convocat CJSU și a dat o decizie fără să o transmită către toți actorii implicați. Din câte știu eu nici la această oră n-a fost transmisă. Probabil se gândește dacă s-o transmită sau nu.

Aceste 30 de paturi de la Spitalul TBC ne ajută pe moment pentru a nu fi nevoiți să închidem secțiile, astfel încât să nu grevăm oamenii de dreptul la asistență medicală. Pacienții non-covid, pe urgențe, pot fi internați la noi și tratați. Era simplu să facem tot Spitalul Județean în spital COVID, dar ce facem cu ceilalți pacienți, unde-i trimitem că nu-i primește nimeni.

Eduard Grama: „Haide să depășim momentele astea politice și să ne luptăm în 2024”

La începutul pandemiei, în 2020, la nivelul Prefecturii exista deschidere din partea prefectului, dar astăzi avem un prefect care nu înțelege ce caută acolo, care nu înțelege gravitatea situației din sănătate din momentul de față, avem un prefect care nu colaborează cu nimeni și care ia decizii fără se consulte cu oamenii implicați în această pandemie.

Medicii care sunt implicați în tratarea covid-ului 24 din 24 o fac cu rezultate foarte bune, doar o treime din cei care au ajuns la Spitalul Județean au decedat, din păcate. Noi suntem alături de managerul spitalului, alături de orice dorință a medicilor implicați în tratarea acestei boli.

Ce răspuns primim din partea echipei PNL, deși la acest moment nu ar trebui să existe echipa PNL și echipa PSD, ar trebui să existe o echipă comună care să lupte cu pandemia. Avem un prefect care nu ține cont de părerile specialiștilor. Haide să depășim momentele astea politice și să ne luptăm în 2024.

În 2016 am gândit aducerea la normalitate a Spitalului Județean, în 2017 am pornit acest parcurs prin investiții, iar astăzi vorbim de construirea unui corp nou de spital în valoare de 20 de milioane de euro, dotarea ambulatoriului spitalului, un proiect al CJ Călărași, proiect pe fonduri europene, de 2,5 milioane euro, construirea de locuințe pentru medici, prin ANL, avem blocul din str. Independenței, iar al doilea bloc, pe care sperăm să-l finalizăm la sfârșitul acestui an, este tot pentru specialiști, o parte dintre ei vor fi medicii Spitalului Județean Călărași.

Vorbim de investiții de circa 30 de milioane de euro care intră în spital doar pentru a crea aceste condiții de normalitate. Nu ne-am dorit nimic mai mult, doar ca noi cei din municipiul și județul Călărași să beneficiem de un tratament corect.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite