Rodica Dohot. Printre ultimele preocupări ale vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Călăraşi, Bogdan Georgescu se află şi interesul acestuia privind pescuitul ilegal pe Dunăre, cu curent electric. Prezent la o conferinţă de presă organizată la sediul PC Călăraşi, vicele Bogdan Georgescu a declarat că a fost sesizat despre faptul că s-a intensificat pe Dunăre, pescuitul cu curent electric, asta datorându-se debitului crescut pe care l-a avut în ultima lună Dunărea.
„Vreau să sesizez organele de drept care poate să intervină pentru că am primit informaţii din partea unor locuitori ai municipiului Călăraşi care mi-au spus că a revenit pe Dunăre, intensiv, pescuitul cu curent electric, chiar ziua în amiaza mare, asta, pe zona Călăraşiului şi până la Feteşti. Mi s-a spus că trei bărci, una de culoare verde, pescuiau la curent electric, chiar pe mijlocul Dunării, la kilometrul 363. O să fac personal o sesizare la Poliţia de Frontieră şi la alte organe abilitate pentru a verifica acest fapt. Acest pescuit ilegal are efecte nefaste pentru natură şi deteriorează părţi importante din mediul acvatic al Dunării. În ultimele zile, acest fenomen a căpătat o amploare deosebită.”, a declarat într-o conferinţă de presă vicepreşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Bogdan Georgescu.
Pescuitul electric este permis strict în scopuri ştiinţifice, însă braconierii folosesc curent electric alternativ sau impulsuri cu frecvenţe mai mari de 50 Hz, curent distribuit prin dispozitive confecţionate manual, ce distrug peştii şi alte organisme acvatice, asta pentru că „are balta peşte”. Art. 61 din Legea 192 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura spune că se pescuitul electric constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la patru ani sau cu amendă penală de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei, dar, în funcţie de gravitatea faptei, braconajul poate fi încadrat şi la contravenţie, şi la infracţiuni.