Mircea Brândușă. Sâmbătă 10 iunie a.c., Primăria și Consiliul Local ale comunei Mitreni au sărbătorit o nouă ediţie a „Zilei Comunei Mitreni” precum și 202 ani de la înființare 1815-2017. Consilierii locali, cu dragoste faţă de tradiţiile locale, au sprijinit inițiativa Primăriei Mitreni de a organiza această frumoasă sărbătoare prin care să ofere comunităţii locale, şi nu numai, clipe de relaxare în compania mult îndrăgitului folclor oltenițean şi a unor invitaţi de marcă.
Manifestările cultural artistice dedicate acestui eveniment au debutat în jurul orei zece dimineața, când primarul comunei, Tudorel Minciună, le-a transmis bun venit tuturor locuitorilor comunei şi oaspeţilor prezenţi, urându-le vizionare plăcută la programul oferit cu acest prilej. „Dragi cetățeni ai comunei Mitreni, astăzi este cea de-a III-a ediție a serbării Zilei Comunei noastre. Cu mare bucurie mă adresez vouă pentru a sărbători împreună o zi care devine, deja, o tradiție a comunei Mitreni. Țin să vă mulțumesc pentru prezența, entuziasmul și implicarea voastră, fapt ce ne determină pe noi ca această zi să fie o prezență permanentă în calendarul de evenimente culturale ale comunei. Doresc să mulțumesc, de asemenea, cadrelor didactice pentru eforturile depuse pentru ca în programul de azi să fie implicați și copiii ce vor participa la serbarea de sfârșit de an școlar. Așadar, oameni buni să trecem de la vorbe, la fapte! Vă doresc petrecere frumoasă! La mulți ani, Mitreni!”
Primul punct din programul artistic l-a constituit serbarea de final de an școlar a instituțiilor de învățământ din satele Mitreni și Valea Roșie. Doamna Mihaela Carmen Cristea, director la Școala Gimnazială Nr. 1 din satul Valea Roșie, a transmis celor prezenți următorul mesaj: „Stimați invitați, domnule primar, domnule viceprimar, domnilor consilieri, stimate cadre didactice, stimați părinți, dragi copii… Astăzi școala noastră îmbracă straie de sărbătoare, pe de o parte pentru a întâmpina acest deosebit eveniment așteptat de toți sătenii și, pe de altă parte, pentru festivitatea de încheiere a anului școlar 2016-2017. Domnule primar, mulțumim pentru invitația de a fi astăzi cu dumneavoastră la Ziua Comunei Mitreni, sărbătoare ce a devenit tradiție. Invit corpul profesoral al școlii să înceapă festivitatea de premiere a elevilor, iar pe aceștia să culeagă roadele. După care vă rog să îi aplaudați pe micuții noștri copii care vă vor încânta cu muzică, poezie și dansuri tradiționale românești. La mulți ani, Mitreni, La mulți ani celor prezenți!”
În paralel cu această festivitate a copiilor, s-a desfășurat a III-a ediție a Cupei Mitreni la minifotbal. Competiția a fost câștigată de micuții fotbaliști ai școlii din Mitreni care au învins în finală, cu 1-0, fotbaliștii de la școala din Radovanu. Finala mică a fost adjudecată de copiii din Șoldanu cu 3-0 în fața celor din Valea Roșie. Festivitatea de înmânare a cupelor și diplomelor a fost oficiată de directorul școlii din Mitreni, Florin Zamfir, viceprimarul Gheorghe Botaru și primarul Tudorel Minciună. Arbitrul competiției, dar și al jocului de seniori dintre Mitreni și Ivanovo (Bulgaria), scor 0-1, a fost domnișoara Radu Roxana din Oltenița, care, la final, a primit un frumos buchet de flori din partea doamnei Liliana Buciumeanu, secretarul primăriei Mitreni.
Ansamblul de dansuri populare coordonat de Nițu Viforaș, câştigător a numeroase premii de-a lungul anilor și care a dus faima dansului şi folclorului local în ţară şi străinătate a încântat privirile asistenței. A urmat o slujbă religioasă oficiată de preoții Enache, Șchiopu și Nicolae. După care, primarul Tudorel Minciună și-a prezentat invitații: Delegația din comuna Ivanovo – Bulgaria (a fost primită cu brațele deschise și cu tradiționala pâine și sare) reprezentată de primarul Gheorghi Milanov, însoțit de inginerul Cotev Rosen – om de afaceri, consilierul Tankova Ivalinca și Ivo Hristov – antrenorul echipei de fotbal. Și politicienii au urcat pe scenă să ofere o distincție (d-nei Madona Dobrenu – Cetățean de Onoare) sau să spună câteva vorbe frumoase. Primii au fost primarii din Spanțov, Nana și Radovanu – Niki Gheorghescu, Dobre Gheorghe, respectiv Vasilica Dobrescu și nu în ultimul rând, consilierii locali. Chiar dacă maratonul artistic a început la ora 15.30 pe caniculă, sute de spectatori au ocupat spaţiul din faţa scenei pentru a vedea şi aplauda interpreții de muzică populară: Dumitru Dragon și Elena Baltoș din Oltenița, renumiții Constantin Enceanu și Emilia Ghinescu. Partea folclorică a programului s-a încheiat cu un recital de excepție oferit de cunoscutul solist de muzică de petrecere, Nicu Paleru. După care, timp îndelungat, formația „Daggu Project” a concertat, satisfăcând preferinţele unui mare număr de spectatori tineri prezenți la eveniment. Târziu în noapte, nelipsitul foc de artificii a încheiat a III-a ediţie a manifestațiilor dedicate „Zilei Comunei” Mitreni. Opiniile participanților au fost unanime: „Organizatorii, Consiliul Local și primarul Tudorel Minciună, au fost la înălțime!”
Proaspăt întors de la Bruxelles, Tudorel Minciună le-a transmis locuitorilor un mesaj de mulțumire: „Tot ce am realizat în primul mandat se datorează locuitorilor care au avut încredere în noi, echipa din primărie. O echipă care a încercat să ofere mai mult decât speranțe. În următorii ani vrem să oferim încredere, o bază solidă ancorată în principii clare și o direcție pe termen lung, complet asumată. Ținta noastră este transformarea comunei și asigurarea de venituri proprii. În acest sens, am două alternative: agricultura și turismul. Dar înainte vizez dezvoltarea infrastructurii – apă, canalizare, stație de epurare, gaze naturale, iluminat public stradal, educație și cultură. Exact ca în Belgia, care este o țară dezvoltată. Sper că toate aceste proiecte pe care primăria din Mitreni le va implementa foarte curând vor avea un puternic impact pozitiv în viața comunității noastre”.