Mircea Brânduşă. 12 septembrie 2015, Ziua comunei Spanţov. Un eveniment aşteptat de sute de locuitori din cele trei sate, Spanţov, Stancea şi Cetatea Veche, obişnuiţi ca la mijlocul lunii Septembrie să participe cu mic cu mare la sărbătoarea comunei.
De 3 ani încoace, primarul Niki Gheorghescu, alături de o echipă de profesionişti, organizează ziua comunei pe terenul de fotbal din localitate. În ultimii ani s-a dovedit a fi neîncăpător, datorită programului de zile mari oferit localnicilor în primul rând, dar şi locuitorilor din localităţile învecinate: Olteniţa, Ulmeni, Chiselet, Mânăstirea. „În ciuda austerităţii şi a ploii, mă bucur că am reuşit să organizăm şi în acest an sărbătoarea noastră, la care am încercat să aducem pe scenă artişti pentru toate vârstele şi gusturile locuitorilor”, preciza viceprimarul Cornel Toma, cu puţin timp înainte de începerea evenimentului.
Prima parte a programului artistic a fost una foarte apreciată la Ziua comunei Spanţov, interpreţii şi formaţiile de pe scenă fiind din mediul local. Astfel, rând pe rând, au fost aplaudate Ansamblurile Folclorice din localitate, „Mugurelul” şi „Cununa” care au prezentat şi două obiceiuri stăvechi: Paparudele şi Scaloianul. „Acest program artistic a început cu artiştii noştri din comuna Spanţov şi mă refer la elevii şcolii noastre care au susţinut un program artistic extraordinar. Nu sunt profesionişti, dar pun mult suflet şi au talent! Părinţii au fost foarte emoţionaţi când şi-au putut vedea copiii pe scenă”, declara, vădit emoţionată, d-na Angelica Braică, directorul şcolii din localitate care, împreună cu d-na Simona Gheorghescu, s-a ocupat îndeaproape de pregătirea acestor micuţi artişti. În jurul orei 17 au început să sosească invitaţii: artiştii, primarul comunei Chiselet, Mihail Penu, consilierii şi autorităţile locale.
Urările de bun-venit le-au primit chiar din partea d-lui Toma, acesta dorind ca toată lumea să simtă că se află, într-adevăr, la o sărbătoare. „Chiar dacă vremea nu a ţinut cu noi, sunt bucuros să văd un număr aşa de mare de locuitori aici, în această după-amiază, să ne bucurăm împreună de sărbătoarea comunei noastre!”, a afirmat viceprimarul, care i-a salutat personal pe toţi cei care s-au implicat în organizarea manifestării, dar şi pe agenţii economici care au răspuns „prezent” cu standuri la eveniment. „Să înceapă petrecerea!” a spus acesta. şi a început distracţia, cu muzică populară, aşa cum le place localnicilor. Încet-încet, oamenii s-au prins la joc, cei mai aprigi dansatori fiind cei de vârstă mijlocie. Invitat special, cunoscutul cântăreţ de muzică populară, Petrică Mâţu Stoian, a susţinut un recital live extraordinar, îndelung aplaudat de cei prezenţi, o dovadă în plus că folclorul de calitate este apreciat şi în Spanţov.
După reprizele de muzică populară au intrat în scenă ritmurile muzicii de petrecere. Renumita interpretă Emilia Ghinescu a oferit asistenţei un program excepţional, fiind aplaudată la scenă deschisă. A încântat cu recitalul său Aurel Moldoveanu, care a încins la propriu atmosfera sumbră cauzată de ploaia mocănească căzută neîncetat. Aproape de ora 22 a urcat pe scenă trupa de dans Senzual care a impresionat, în special, pe tinererii prezenţi. Sărbătoarea s-a încheiat la ora 22.45 cu un frumos foc de artificii. Programul evenimentului a fost pus la punct până la ultimul detaliu de viceprimarul Cornel Toma, iar de partea financiară a evenimentului s-a ocupat dl. Vasile Negoiţă, şeful compartimentului economic al primăriei.
Prin prisma programelor de investiţii şi dezvoltare, derulate în ultimii ani în localitate, viceprimarul localităţii, Cornel Toma, a dezvăluit în cadrul festivităţii oficiale de deschidere, o ambiţie deloc de neglijat: „Spanţovul să capete pe viitor statutul de comună europeană.” Investiţiile realizate sunt numeroase şi deosebit de importante pentru locuitori: la finele acestui an primăria va da în exploatare şi a doua staţie de pompare a apei potabile; Reabilitarea a 5 clădiri care vor primi destinaţii noi, respectiv două sedii de Grădiniţă în satele Stancea şi Spanţov şi trei săli de festivităţi în care se vor derula evenimente cultural-artistice; Înfiinţarea a 5 km de alei pietonale; Rezultatele excepţionale la nivel judeţean şi national a celor două Ansambluri Folclorice; Lucrări de pietruire pe o lungime de 10 km a drumurilor comunale din cele 3 sate; Reabilitarea Bisericii din Stancea, eveniment care a fost inaugurat printr-o slujbă arhierească de însuşi Înalt Prea Sfiinţia Sa, Vincenţiu, episcopul Călăraşilor şi Sloboziei.
Mesajul viceprimarului Cornel Toma pentru locuitorii comunei este unul destul de elocvent: „Le cer concetăţenilor mei încredere pentru că în ultimul an de mandat, dl primar Niki Gheorghescu va continua seria de investiţii prioritare şi benefice pentru noi toţi. Astfel, pe agenda sa de lucru se regăsesc obiective extrem de importante pentru comunitate: Asfaltare drumuri comunale de interes local pe o lungime de 7,2 km, proiect care aşteaptă finanţarea; Reabilitare, modernizare, dotare Cămin Cultural sat Spanţov în care vor funcţiona un amfiteatru, casă de cununii, sală de spectacole şi un foaier pentru diferite expoziţii şi simpozioane; Înfiinţare reţea canalizare pe o lungime de 16 km şi staţie de epurare, proiect ale căror lucrări vor demara imediat când cea de-a doua staţie de pompare va fi dată în exploatare; Modernizare bază sportivă în satul Cetatea Veche şi Înfiinţare zone verzi (parcuri) în cele 3 sate. Le transmit tuturor multă sănătate şi îi asigur de respectul şi consideraţia mea”.